ORDRE EDU/435/2010, de 8 de setembre, per la qual s'aproven les bases que regeixen la concessió de beques de desplaçament i de residència destinades a l'alumnat que cursa determinats ensenyaments postobligatoris en centres educatius de Catalunya sostinguts amb fons públics i resideix a comarques amb baixa densitat de població, i s'obre la convocatòria de concurs públic per al curs 2010-2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

EDU/435/2010, de 8 de setembre, per la qual s'aproven les bases que regeixen la concessió de beques de desplaçament i de residència destinades a l'alumnat que cursa determinats ensenyaments postobligatoris en centres educatius de Catalunya sostinguts amb fons públics i resideix a comarques amb baixa densitat de població, i s'obre la convocatòria de concurs públic per al curs 2010-2011.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en sintonia amb el principi de qualitat de l'educació per a tot l'alumnat, independentment de les seves condicions i circumstàncies, estableix que les administracions públiques desenvolupen accions de caràcter compensatori en relació amb les persones, grups i àmbits territorials que estiguin en situacions desfavorables, i proveeixen els recursos econòmics necessaris.

En aquest sentit, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que tots els alumnes tenen dret a accedir, en condicions d'igualtat, al sistema públic de beques per a l'estudi en funció dels seus recursos econòmics, aptituds i preferències.

El Departament d'Educació, en aplicació d'aquests principis, vol destinar ajuts al desplaçament o la residència d'alumnat que habita a comarques de baixa densitat de població, i que cursa ensenyaments postobligatoris de formació professional, d'arts plàstiques i disseny i d'esports. L'escolarització efectiva en aquests ensenyaments presenta especials dificultats per a l'alumnat resident en aquelles demarcacions territorials, atesa l'oferta reduïda, la qual cosa comporta, sovint, la necessitat de cobrir diàriament distàncies considerables amb mitjans de transport i, fins i tot, a vegades, el canvi de lloc de residència durant els dies lectius.

Amb aquestes mesures de foment es pretén, així mateix, evitar que l'alumnat triï els ensenyaments a cursar únicament en funció de la proximitat, en detriment del que seria la seva voluntat i aptituds.

Per aquests motius, escau continuar amb la línia d'ajuts per compensar les desigualtats derivades de la manca de proximitat a una oferta formativa completa, de manera que l'alumnat resident a comarques amb baixa densitat de població pugui rebre un ajut per al desplaçament o la residència en un altre municipi en el qual estigui escolaritzat.

Per tot això, d'acord amb el que estableixen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i a proposta de la Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa,

Ordeno:

Article 1

Obrir convocatòria pública per a la concessió de beques de desplaçament i de residència destinades a l'alumnat que cursa ensenyaments postobligatoris de formació professional, ensenyaments artístics d'arts plàstiques i disseny i ensenyaments esportius en centres educatius de Catalunya sostinguts amb fons públics, i resideix a comarques de baixa densitat de població, per al curs escolar 2010-2011.

Article 2

Aprovar les bases que regeixen aquesta convocatòria, les quals consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 3

Es destina a la concessió d'aquestes beques un import total màxim de 100.000,00 euros, amb càrrec al crèdit EN04 D/480000100/4250/0000 del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2011. L'adjudicació està condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient per atendre les obligacions en l'exercici de 2011.

Aquesta quantitat es pot incrementar d'acord amb les sol·licituds rebudes i la disponibilitat pressupostària.

L'import total es distribuirà entre tots els sol·licitants que reuneixin els requisits.

Article 4

Modalitats de beca

4.1 S'estableixen dues modalitats de beca, per desplaçament i per residència, totes dues incompatibles entre si, i amb els components i imports següents:

  1. Beca per desplaçament al centre educatiu:

    De 30 a 50 km, fins a 1.000,00 euros.

    Més de 50 km, fins a 1.200,00 euros.

  2. Beca per residència fora del domicili familiar:

    Per a cicles formatius de grau superior amb durada d'un curs, més pràctiques, fins a 4.000,00 euros.

    Per a cicles formatius de grau mitjà amb durada d'un curs, més pràctiques, fins a 4.000,00 euros.

    Per a la resta d'estudis compresos en aquesta convocatòria, fins a 3.500,00 euros.

    4.2 En cap cas l'import de la beca concedida serà superior al cost real del servei.

Article 5

Els interessats poden presentar les sol·licituds en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC, en el centre on estiguin matriculats.

Article 6

Les referències efectuades en les bases als serveis territorials del Departament d'Educació s'han d'entendre fetes al Consorci d'Educació de Barcelona pel que fa al territori de la ciutat de Barcelona, d'acord amb el règim d'assumpció de competències per part de l'esmentat Consorci.

Article 7

Es delega en la directora general d'Atenció a la Comunitat Educativa la resolució d'aquesta convocatòria.

Contra aquesta Ordre, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb el que preveu l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Així mateix, poden interposar potestativament recurs de reposició, previ al recurs contenciós administratiu, davant el conseller d'Educació en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, segons el que disposen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

Barcelona, 8 de setembre de 2010

Ernest Maragall i Mira

Conseller d'Educació

Annex

Bases reguladores

1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és la regulació de les beques de desplaçament i de residència, per al curs 2010-2011, destinades a l'alumnat amb domicili familiar en comarques amb baixa densitat de població, que cursi ensenyaments postobligatoris de formació professional, ensenyaments artístics d'arts plàstiques i disseny i ensenyaments esportius en centres educatius de Catalunya sostinguts amb fons públics.

2 Beneficiaris i requisits generals

Els sol·licitants han de complir els requisits següents:

2.1 Estar cursant durant el curs acadèmic corresponent a la convocatòria algun dels estudis següents, en els termes que estableix la base general tercera:

  1. Ensenyaments de formació professional: cicles formatius de grau mitjà i superior.

  2. Ensenyaments artístics d'arts plàstiques i disseny: cicles formatius de grau mitjà i superior.

  3. Ensenyaments esportius: cicles formatius de grau mitjà i superior.

    2.2 Residir en una comarca amb baixa densitat de població.

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR