RESOLUCIÓ TES/1312/2013, de 24 de maig, per la qual es publica l'Acord de declaració d'impacte ambiental del Projecte per explotar i restaurar una activitat extractiva al terme municipal de Móra la Nova (exp. E3DIA120044).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

Vist que la Ponència Ambiental, en la sessió del dia 10 d'abril de 2013, va adoptar l’Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte per explotar i restaurar l'activitat extractiva anomenada Magrells, situada a la parcel·la 58, del polígon 10, del terme municipal de Móra la Nova, que promou i tramita l’empresa Trans Crispi, SL. (Exp. E3DIA120044).

Resolc:

Publicar aquest Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte per explotar i restaurar l'activitat extractiva anomenada Magrells, al terme municipal de Móra la Nova.

Barcelona, 24 de maig de 2013

Assumpta Farran Poca

Directora general de Qualitat Ambiental

ACORD

de 10 d’abril de 2013, de declaració d’impacte ambiental del Projecte per explotar i restaurar l’activitat extractiva anomenada Magrells, situada a la parcel·la 58, del polígon 10, del terme municipal de Móra la Nova, que promou l’empresa Trans Crispi, SL.

El Projecte a què es refereix aquesta Declaració d’impacte ambiental es classifica al Grup 2.a de l’annex I del Reial Decret Legislatiu 1/2008, d’11 de gener, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’avaluació d’impacte ambiental de projectes.

Aquest Projecte està sotmès al règim de declaració d’impacte ambiental amb una autorització substantiva, d’acord amb l’Annex I.3, apartat: 2 i subapartat: 1 (Activitats extractives i les instal·lacions dels recursos explotats) de la Llei 20/2009, de 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats (número de sol·licitud: E3DIA120044).

-1 Descripció del Projecte (explotació restauració)

Explotació

Es tracta d’una explotació d’argiles a cel obert, mitjançant bancs descendents de 5 m. S’ha d’explotar en 5 fases d’explotació restauració. El sentit de l’explotació és d’oest a est.

No es preveuen voladures, el material s’ha d’arrencar amb mitjans mecànics i s’ha de transportar al lloc en què s’hagi d’utilitzar (segellament d’abocadors).

No es preveu instal·lar cap planta de tractament ni cap altre tipus d’instal·lació permanent. En els moments de l’extracció cal instal·lar un sanitari autònom que no necessiti ni connexió a la xarxa de sanejament ni fossa sèptica.

Relació de volums:

Volum total a extreure: 430.570,2 m3 Volum aprofitable: 251.774,1 m3
Volum de rebuig : 167.849,4 m3
Volum de terra vegetal (30 cm): 10.946,7 m3

Per recollir les aigües de l’escorrentia superficial del voltant de l’activitat, cal fer un canal de guarda al voltant de tota l’àrea d’explotació. Aquesta ha de tenir una secció trapezoïdal, una base de 0,99 m, una altura de 0,29 m i un pendent del 0,5%. Per recollir les aigües d’escorrentia de l’activitat és suficient amb aquest clot.

Es preveu una profunditat mitjana d’explotació de 11,5 m, encara que en algun punt s’ha d’arribar als 25 m.

La durada prevista de l’activitat (explotació i restauració) és d’11 anys i la de cada fase, d’uns 2 anys.

Cal deixar un marge de protecció de 5 m respecte al camí dels Magrells i 3 m respecte a la línia elèctrica soterrada de 25 kV, que és contigua al camí dels Magrells.

Restauració

En el terreny hi ha uns 0,30 m de terra vegetal, aproximadament 10.946,7 m 3 . S’ha d’emmagatzemar davant el front d’explotació per anar restaurant a mesura que aquest avanci. Per una altra banda, s’han de generar 167.849,4 m 3 de material de rebuig, que cal emmagatzemar darrere del front d’explotació per poder anar restaurant a mesura que aquest avanci.

Per a l’adequació morfològica cal utilitzar 229.034,53 m 3 de terres vegetals i de rebuig que han de procedir de l’activitat (167.849,40 m 3 de terres de rebuig, amb un factor d’esponjament d’1,3 són 218.204,22 m 3 , i 10.946,70 m 3 de terres vegetals, procedents del primers 30 cm de sòl).

Es preveu deixar dues places: l’una a la cota 94 i l’altra a la 98, amb un pendent del 0,5% en direcció oest, per desembocar al barranc del Brull, tal com ho fan actualment.

Al voltant de les places cal deixar talussos d’uns 9 m d’altura i un pendent d’uns 25º, separats amb bermes d’uns 7 m d’amplada.

Abans de plantar cal fer un subsolatge per descompactar el terreny de les places.

En tota l’àrea cal fer una sembra de protecció amb una dosi de 250 kg/ha de lleguminoses ( Medicago sativa, Onobrychis sativa , Vicia villosa i Melilotus officinalis ) i gramínies ( Festuca arundinacea , Agropyrum cristatum i Brachypodium retusum ).

En els talussos i bermes s’han de plantar espècies arbòries ( Pinus halepensis ) i arbustives ( Rosmarinus officinalis, Thymus vulgaris, Pistacia lentiscus i Cistus clusii ), amb una densitat de 800 peus/ha.

-2 Descripció de l’Estudi d’impacte ambiental

L’Estudi d’impacte ambiental descriu el Projecte de forma resumida i les exigències previsibles en relació amb la utilització dels recursos naturals; estima el tipus i la quantitat de residus abocats i les emissions de matèria o energia resultants.

Característiques del medi receptor que es descriu en l’Estudi d’impacte ambiental:

L’àrea es troba al sud de la Cubeta de Móra.

L’explotació està en un sòl format per materials terciaris, principalment argiles i lutites roges.

La zona està formada per conreus de secà, alguns abandonats, a les zones planes, i clapes de bosc/matollar, en les zones de més pendent.

L’activitat limita amb el camí dels Magrells i el canal del Pantà, que la separen de l’abocador comarcal de residus sòlids urbans de Tivissa i una planta solar fotovoltaica.

Entre el camí dels Magrells i l’activitat hi ha una línia elèctrica soterrada de 25 kV.

A la parcel·la 58 del polígon 10 es diferencien dues unitats de vegetació. D’una banda hi ha un bosc format principalment per espècies arbustives amb algun peu de pi i alzina; de l’altra, hi ha una zona de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR