RESOLUCIÓ TES/3040/2017, de 13 de desembre, d'informe d'impacte ambiental del Projecte de rompuda forestal dins de la xarxa Natura 2000, promogut pel senyor Eduard Queralt Arasa, al terme municipal d'Alfara de Carles (exp. OTAATE20170071).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

—1 Antecedents

El 12 de gener de 2017, va entrar al registre dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre la sol·licitud d'informe que va trametre la Secció de Boscos i Recursos Forestals sobre el Projecte de rompuda forestal dins de la xarxa Natura 2000 al terme municipal d'Alfara de Carles, promogut pel senyor Eduard Queralt Arasa. A la sol·licitud es va adjuntar un exemplar en format digital del document ambiental redactat el 28 de desembre de 2016 i signat per l'enginyer tècnic agrícola amb número de col·legiat 1161 del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya.

El 30 de març de 2017, es va rebre documentació addicional en resposta al requeriment d'esmena de documentació de 23 de gener de 2017.

—2 Marc normatiu

L'article 7.2 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental estableix que són objecte d'una avaluació d'impacte ambiental simplificada els projectes inclosos a l'annex II de la Llei i els projectes no inclosos ni a l'annex I ni a l'annex II que puguin afectar de manera apreciable, directament o indirectament, espais protegits de la xarxa Natura 2000.

L'objecte del present informe és valorar la necessitat de sotmetre el Projecte al procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinària.

—3 Descripció del Projecte i del document ambiental

El Projecte preveu realitzar una rompuda en terreny forestal a la parcel·la 4 del polígon 4 del terme municipal d'Alfara de Carles, amb una superfície de 27,36 ha, per plantar oliveres, garrofers i fruiters, com ara ametllers.

D'acord amb la documentació, es tracta d'una finca d'oliveres que es va abandonar i en què actualment hi ha matolls, pastures i pinars. Es preveu recuperar el cultiu sense realitzar moviments de terres, plantant novament oliveres, garrofers i fruiters, i amb la possibilitat d'implantar un sistema de reg de suport.

L'actuació no preveu portar a terme moviments de terres i respecta la tipologia actual amb la topografia i pendents existents. També es preveu llaurar únicament les fileres dels arbres per afavorir els hàbitats presents a la zona i evitar l'erosió del terreny; a més, la zona entre fileres que no es llaurarà es destinarà a la pastura.

En la documentació aportada no es plantegen alternatives i es justifica indicant que, tenint en compte l'emplaçament de la parcel·la en una zona protegida, la viabilitat econòmica de l'explotació i els cultius tradicionals, s'ha considerat com la millor alternativa d'actuació i s'han descartat altres actuacions que suposarien més efectes ambientals i/o paisatgístics, entre d'altres, com ara plantar cítrics o implantar una activitat ramadera intensiva.

En el document ambiental es valora l'impacte sobre el medi de les actuacions recollides, es descriu el medi físic i biòtic de la zona afectada per les obres, s'identifiquen i valoren els impactes de l'actuació, i es proposen mesures...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR