RESOLUCIÓ TES/3042/2017, de 13 de desembre, d'informe d'impacte ambiental del Projecte de rompuda forestal dins de la xarxa Natura 2000, promogut pel senyor José Manuel Frigola Rams, al terme municipal de Batea (exp. OTAATE20170030).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

—1 Antecedents

El 15 de febrer de 2017, va entrar al registre dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre la sol·licitud d'informe tramesa per la Secció de Boscos i Recursos Forestals sobre el Projecte de rompuda forestal dins de la xarxa Natura 2000, al terme municipal de Batea, promogut pel senyor José Manuel Frigola Rams. Es va adjuntar a la sol·licitud un exemplar en format digital del document ambiental redactat el 6 de febrer de 2017 i signat per l'enginyer tècnic agrícola amb número de col·legiat 1339 del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya de la demarcació de les Terres de l'Ebre.

—2 Marc normatiu

L'article 7.2 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, estableix que són objecte d'avaluació d'impacte ambiental simplificada els projectes no inclosos ni a l'annex I ni a l'annex II de la Llei que puguin afectar de manera apreciable, directament o indirectament, espais protegits de la xarxa Natura 2000.

L'objecte del present informe és valorar la necessitat de sotmetre el Projecte al procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinària.

—3 Descripció del Projecte i del document ambiental

El Projecte preveu realitzar rompudes en terreny forestal, amb una superfície total de rompuda de 2,07 ha, per plantar ametllers i així ampliar les tres finques existents situades al terme municipal de Batea. Els terrenys als quals es pretén canviar l'ús de forestal a agrícola són:

Polígon Parcel·la Superfície total (ha) Superfície rompuda (ha)
27 25 3,6264 1,37
27 32 0,8675 0,20
27 89 3,7498 0,50

Actualment, les finques en què l'ús és agrícola estan plantades amb ametllers en règim de secà, però s'hi preveu implantar un sistema de reg. A més, no hi ha ni instal·lacions ni construccions.

Les tasques que es preveuen desenvolupar per preparar el terreny són la tala i el desbrossament dels matolls i pins existents a la zona de rompuda. Els matolls s'incineraran en el moment autoritzat i els pins i les restes vegetals grans s'utilitzaran com a combustible a la llar del titular.

En la documentació aportada no es plantegen alternatives i es justifica indicant que es tracta d'ampliar unes finques existents, en les quals es poden aprofitar els accessos i les instal·lacions existents (instal·lacions de reg), fet que disminueix els desplaçaments del promotor respecte a comprar o llogar terrenys en un altre indret. A més, amb l'ampliació es garanteix una major eficàcia per assolir els objectius ambientals i econòmics.

Pel que fa als accessos, la finca disposa d'un únic accés que es realitza per la carretera existent entre Batea i Maella i per camins d'ús veïnal.

En el document ambiental es valora l'impacte sobre el medi de les actuacions recollides, es descriu el medi físic i biòtic de la zona afectada per les obres, s'identifiquen i valoren els impactes de l'actuació, i es proposen mesures preventives, compensatòries i correctores per pal·liar-ne els efectes i els corresponents treballs per recuperar les zones afectades.

—4 Consultes

A la taula adjunta es recullen les administracions públiques, entitats i persones interessades consultades en aquesta fase. S'hi indiquen amb una “X” les que han emès informe en relació amb el document ambiental:

Relació de consultats Respostes rebudes
Sub-direcció General de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat -
Agència Catalana de l'Aigua X
Agència de Residus de Catalunya X
Secció de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -
Serveis Territorials a les Terres de l'Ebre del Departament de Cultura X
Ajuntament de Batea -
Consell Comarcal de la Terra Alta -
DEPANA -
GETE-EaAC -
Federació Ecologistes en Acció de Catalunya -
SEO/BirdLife -
Institut Ildefons Cerdà -
Greenpeace España -
GEPEC -

Les respostes rebudes s'han tingut en compte en l'avaluació d'impacte ambiental.

El comunicat que ha emès...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR