RESOLUCIÓ TES/3043/2017, de 13 de desembre, d'informe d'impacte ambiental del Projecte de sobreeixidor a Empuriabrava, al terme municipal de Castelló d'Empúries, promogut per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i tramitat pel Servei de Costes de la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme (exp. OTAAGI20170096).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

—1 Antecedents

En data 24 d'abril de 2017, el Servei de Costes va formular una consulta sobre la necessitat d'aplicar un procediment d'avaluació d'impacte ambiental al Projecte de sobreeixidor a Empuriabrava.

En la resposta de 25 d'abril es va comunicar al Servei de Costes que, com que es tracta d'una infraestructura d'abocament d'aigua al riu de la Muga, en un tram que està inclòs dins la xarxa Natura 2000, resta sotmès a un procediment d'avaluació d'impacte ambiental simplificada.

En data 22 de maig de 2017, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va presentar la sol·licitud d'inici d'avaluació d'impacte ambiental simplificada i el document ambiental previst a l'article 45 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

—2 Marc normatiu

L'article 7.2.b) de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, estableix que són objecte d'una avaluació d'impacte ambiental simplificada els projectes no compresos als annexos I i II que puguin afectar de manera apreciable, directament o indirectament, espais de la xarxa Natura 2000.

El Projecte de sobreeixidor a Empuriabrava es troba en aquest supòsit ja que comporta un abocament d'aigua dins d'un espai de la xarxa Natura 2000.

L'objecte del present informe és valorar la necessitat de sotmetre el Projecte al procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinària.

—3 Descripció del Projecte i del document ambiental

El Projecte, redactat el desembre de 2016 per la consultora Enigest, SL, descriu que els condicionants topogràfics de la urbanització d'Empuriabrava fan que les aigües residuals que s'hi generen no es puguin recollir a través d'un sistema convencional de col·lectors per gravetat, ja que no es donen els pendents mínims necessaris. És per això que la seva xarxa de sanejament, a més de les d'estacions de bombament convencionals, està constituïda per una xarxa de buit, que condueix l'aigua residual fins a l'estació depuradora.

Tot i que la xarxa d'aigües residuals és unitària, molts veïns hi tenen connectats els desaigües d'aigües pluvials dels seus habitatges (teulats, terrasses, etc.). A més, una petita part de l'aigua de pluja s'acaba infiltrant a la xarxa de sanejament. El resultat d'aquestes circumstàncies és un augment significatiu del cabal total d'aigües residuals els dies de pluja.

Aquesta problemàtica, que ve des de fa molt de temps, s'anirà agreujant a mesura que es connectin els restants sectors pendents de desenvolupament de la urbanització.

El darrer bombament abans de l'arribada a l'EDAR està situat a la zona sud-oest de la urbanització, al marge esquerre de la Muga, entre l'estació de tractament d'aigua potable i la deixalleria municipal d'Empuriabrava. Es tracta de l'estació de bombament d'aigües residuals de la Muga (EBAR Muga). En aquest punt, que és on conflueixen totes les impulsions d'aigües residuals, és en el que, quan es produeixen episodis de pluja importants, el bombament no té capacitat suficient per impulsar cap a la depuradora tot el cabal que hi arriba, fet que provoca que l'aigua sobreïxi lliurement amb la conseqüent inundació de la parcel·la i de diferents carrers del sector sud-oest de la urbanització.

El Projecte comporta centralitzar totes les canonades d'arribada d'aigües residuals de manera que conflueixin en un mateix punt (arqueta d'arribada). Es tracta de quatre canonades amb diàmetres de 630, 400, 315 i 315 mm. El cabal d'aigua que arribarà a l'arqueta d'arribada fluirà per una arqueta adossada (arqueta sobreeixidor) que regularà el cabal que rep i el repartirà segons la capacitat de l'EBAR Muga: si el cabal d'arribada és igual o inferior a 1.000 m³/h (capacitat màxima de l'EBAR), l'arqueta sobreeixidor deixarà passar a l'EBAR tot aquest cabal, que serà impulsat a la depuradora municipal. Si el cabal d'arribada és superior a 1.000 m³/h, aleshores l'arqueta sobreeixidor té la funció, a través d'un tamís, de conduir tot el cabal d'aigua excedent fins a un dipòsit regulador adjacent amb una capacitat de 280 m³. L'aigua que s'acumula en aquest dipòsit, a través de tres bombes, passa per una cambra de vàlvules i mitjançant una canonada d'impulsió de polietilè d'alta densitat DN 630 mm, finalment s'aboca al riu de la Muga, a través d'una obra de sortida.

Per a la construcció de la canonada d'impulsió es farà una perforació dirigida a través de la mota del riu.

L'arqueta d'arribada es construirà amb formigó i unes mides exteriors de 2,0 × 3,2 m i 1,7 m de profunditat i estarà semisoterrada, sobresortint uns 0,5...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR