RESOLUCIÓ TES/3044/2017, de 13 de desembre, d'informe d'impacte ambiental del Projecte de via ferrada al rec de Ses Gralles, al terme municipal de Begur, promogut i tramitat per l'Ajuntament de Begur (exp. OTAAGI20160206).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

—1 Antecedents

En data 11 d'octubre de 2016 es va rebre una sol·licitud d'informe de l'Ajuntament de Begur sobre el Projecte de via ferrada al rec de Ses Gralles. En resposta de 4 de novembre de 2016, l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Girona va considerar que el Projecte s'havia de sotmetre a avaluació d'impacte ambiental simplificada atès que l'activitat podia afectar l'espai de la xarxa Natura 2000 Litoral del Baix Empordà. Amb l'escrit esmentat es va adjuntar un informe emès pel Servei de Fauna i Flora, amb els continguts que havia de desenvolupar la memòria ambiental.

El 15 de juny de 2017 va tenir entrada als Serveis Territorials a Girona del Departament de Territori i Sostenibilitat la sol·licitud d'inici del procediment d'avaluació d'impacte ambiental simplificada i tota la documentació complementària requerida del Projecte de via ferrada al rec de Ses Gralles.

—2 Marc normatiu

L'article 7.2 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, estableix que són objecte d'avaluació d'impacte ambiental simplificada els projectes no inclosos ni a l'annex I ni a l'annex II de la Llei que puguin afectar de manera apreciable, directament o indirectament, espais protegits de la xarxa Natura 2000.

L'objecte del present informe és determinar la necessitat de sotmetre el Projecte al procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinària.

—3 Descripció del Projecte i del document ambiental

L'actuació preveu la instal·lació d'una via ferrada a la zona del rec de Ses Gralles, proper al mirador d'Aiguaviva. La via ferrada té tres trams diferenciats, els senders d'accés i retorn, que es recorren a peu, i els trams de via ferrada, en què és obligat utilitzar equipaments de seguretat.

Per a la construcció de la ferrada es preveu la instal·lació d'una línia de vida formada per un cable d'acer inoxidable en tot el recorregut (487 metres), 4 ponts tibetans exteriors, 1 petit pont a l'interior de la cova i la instal·lació d'elements de progressió (grapes en forma de U d'acer inoxidable amb doble ancoratge a la paret) que se situaran al llarg de tot el recorregut.

Per a la construcció de la ferrada es preveuen realitzar unes actuacions prèvies de condicionament del sender d'accés a la via ferrada i el sanejament de la paret. Posteriorment es preveu realitzar l'equipament pròpiament dit de la via, que inclou la fixació del cable d'acer (que exerceix de línia de vida), els esglaons artificials (grapes d'acer en forma de U) i la construcció dels ponts tibetans.

Finalment, es preveu la instal·lació dels senyals d'accés a la via on es dona informació de l'equipament obligatori, les dades tècniques i les normes d'utilització. Es preveu que els treballs d'instal·lació de la via durin tres mesos.

El document ambiental no fa anàlisi d'alternatives i només avalua una ubicació i un recorregut per a la via ferrada. A les conclusions indica que la major part de les espècies d'aus presents a la zona del Projecte estan incloses en l'annex I de la Directiva d'aus. Aquestes aus necessiten tranquil·litat per escollir la plataforma o cavitat on instal·lar el niu, i una zona més o menys àmplia per poder desenvolupar la cria amb èxit. Per tant, la memòria ambiental conclou...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR