RESOLUCIÓ TES/3045/2017, de 13 de desembre, d'informe d'impacte ambiental del Projecte de canvi d'ús de sòl forestal a agrícola a la finca Obaga de la Creu Alta, al terme municipal de la Morera de Montsant, promogut per Terra Dominicata, SL, i tramitat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (exp. OTAATA20170123).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

—1 Antecedents

El 18 de maig de 2017, el senyor Ignacio Vives va presentar al Registre oficial de l'Oficina Comarcal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) al Priorat una sol·licitud d'autorització de rompuda de terreny forestal de 9,2 ha amb finalitat agropecuària a la finca Obaga de la Creu Alta, situada al polígon 22, parcel.la 7, al terme municipal de la Morera de Montsant (ex. ROM-29-0099-17). La documentació aportada inclou un document tècnic.

—2 Marc normatiu

L'article 7.2.b) de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, estableix que els projectes no inclosos ni a l'annex I ni a l'annex II que puguin afectar de manera apreciable, directament o indirectament, espais protegits de la xarxa Natura 2000 són objecte avaluació d'impacte ambiental simplificada.

L'objecte del present informe es determinar la necessitat de sotmetre el Projecte al procediment d'avaluació ambiental ordinària.

—3 Descripció del Projecte i del document ambiental

Les principals actuacions que es duran a terme dins del Projecte seran les de canvi d'ús de sòl forestal a agrícola. El promotor ha sol·licitat la transformació de 9,2 ha, dividida en dues subzones, al polígon 22, parcel.la 7, al terme municipal de la Morera de Montsant per al conreu de vinya, en un paratge anomenat Obaga de la Creu Alta, inclòs en la DOQ Priorat.

L'accés a la finca es fa a través de la carretera local T-702 de la Vilella Alta a Escaladei, a l'altura del km 13,2, on hi ha un camí que entra a l'interior de la parcel·la.

La finca té un pendent notable —en algunes zones, del 100%— i en alguns indrets hi ha afloraments rocosos.

Es preveu fer la transformació amb desbrossada de la vegetació existent i moviments de terra per abancalar la finca, adaptant-se a la topografia del terreny, plantant els ceps en la plataforma de la terrassa abancalada. També es preveu la construcció de camins perimetrals i interiors, per al treball del conreu, que estan inclosos en la superfície que es vol transformar.

—4 Consultes

D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, s'han realitzat les consultes a les administracions públiques afectades i a les persones interessades.

S'han rebut informes de l'Agència Catalana de l'Aigua, del Departament de Cultura, del Servei de Fauna i Flora del DTES i del Parc Natural de la Serra de Montsant.

Quant a l'informe de l'ACA, considera que l'actuació ha de respectar sempre les condicions naturals de drenatge de les lleres privades existents a la zona, evitant concentrar i augmentar l'escorrentiu superficial del terreny, i en cas que aquestes es vegin modificades, cal preveure les actuacions que s'hauran portar a terme dins el seu àmbit per tal de no traslladar afectacions a fora.

Pel que fa al Departament de Cultura, emet un informe favorable sobre la proposta de rompuda amb la condició que es faci el seguiment arqueològic de les tasques que impliquin afectació al sòl, principalment els treballs de creació de noves terrasses amb maquinària excavadora. Aquest seguiment s'ha de fer sota la direcció d'un arqueòleg, amb l'autorització corresponent de la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, segons estableixen la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català, i el Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic. En el cas de descobriment de restes arqueològiques o paleontològiques, cal atenir-se al que disposen la Llei 9/1993, del Patrimoni Cultural Català, i el Decret 78/2002, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic.

El Servei de Fauna i Flora de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural emet un informe favorable, atès que la rompuda es troba fora...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR