RESOLUCIÓ TES/316/2017, de 16 de febrer, per la qual s'emet la declaració ambiental estratègica del Pla d'ordenació urbanística municipal, al terme municipal de Palau-sator (exp. OTAAGI20150082).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

Fets

En data 22 de juliol de 2015 es va emetre el document d'abast (DA), prèvia sol·licitud presentada per l'Ajuntament de Palau-sator l'11 de maig de 2015, i un cop efectuades les consultes que estableix la normativa d'avaluació ambiental.

El Ple de l'Ajuntament de Palau-sator va acordar l'aprovació inicial del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) en sessió de 23 de desembre de 2015.

Mitjançant anunci publicat al Butlletí Oficial de la Província de Girona núm. 13, de 21 de gener de 2016, al web municipal i al tauler d'edictes de la corporació, el Pla i l'estudi ambiental estratègic (EAE) s'han sotmès a informació pública per un termini de 45 dies.

El 24 de febrer de 2016 es va emetre un informe sobre l'adequació de l'EAE a les determinacions del DA i sobre els aspectes ambientals de la versió del Pla sotmesa a aprovació inicial.

En data 18 de novembre de 2016 l'Ajuntament de Palau-sator ha presentat la sol·licitud d'emissió de la declaració ambiental estratègica adjuntant la proposta del POUM que serà objecte del següent acord d'aprovació i un document resum, de data novembre de 2016, en el qual es descriu la integració en la proposta del POUM dels aspectes ambientals i de les consultes realitzades.

En data 24 de novembre de 2016 es va requerir a l'Ajuntament de Palau-sator informació complementària sobre el tràmit de consultes. En data 21 de desembre de 2016 s'ha rebut per correu electrònic la documentació complementària sol·licitada.

El Pla ordena un municipi de 12,4 km 2 de superfície i 297 habitants censats (2016) distribuïts pels nuclis de Palau-sator, Fontclara, Sant Julià de Boada i Sant Feliu de Boada.

El sòl urbà ocupa una superfície de 27,68 ha i es desenvoluparà mitjançant cinc polígons d'actuació urbanística, dos d'ells a Palau-sator, un a Fontclara i dos més a Sant Julià de Boada. La seva superfície total és de 2,59 ha. També es preveu un Pla especial de protecció del recinte emmurallat del nucli de Palau-sator (PEU-01).

El potencial residencial del planejament vigent en sòl urbà és de 318 habitatges i el del nou POUM, de 326 habitatges.

No es classifica sòl de la categoria de sòl urbanitzable.

En sòl no urbanitzable es defineixen la zona de protecció territorial (clau N2) i la zona de protecció especial (clau N3), cadascuna de les quals amb diverses subzones:

- Zona N2: subzona agrícola de valor (N2a) i subzona forestal de valor (N2b).

- Zona N3: subzona agrícola especial (N3a), subzona agroforestal especial (N3b), subzona forestal especial (N3c) i subzona d'espai d'interès natural (N3d), que coincideix amb el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

En sòl no urbanitzable es preveuen quatre plans especials urbanístics:

- PEU-02 “Mas Ametller” (0,82 ha). Té per objecte el condicionament dels terrenys vinculats al Mas Ametller, al nord del nucli de Fontclara, per a turisme rural.

- PEU-03 “Aparcament caravanes” (2,16 ha). Té per objecte el condicionament d'uns terrenys per a aparcament de caravanes a l'àmbit de la Granja del Pla de Sant Feliu.

- PEU-04 “Entorn de l'església de Sant Pere” (0,46 ha). Té per objecte ordenar els terrenys situats al sud de l'esmentada església.

- PEU-05 “Puig Mas Montella” (0,54 ha). Té per objecte dotar d'espais lliures al nucli de Sant Julià de Boada, ordenar els accessos al dipòsit d'aigua i potenciar el lloc com a mirador.

Els documents del POUM incorporen el Catàleg de masies i cases rurals amb divuit masies i cases rurals, dues ruïnes (Can Molines i Can Colomer), tres fitxes d'instal·lacions ramaderes i un inventari (llista) amb disset habitatges de recent construcció.

La documentació de l'expedient d'avaluació ambiental estratègica s'adequa a les disposicions de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, i de la Llei 6/2009, del 28 d'abril, d'avaluació ambiental de plans i programes. Així mateix, els aspectes ambientalment rellevants assenyalats al document d'abast s'han incorporat suficientment al Pla.

L'ordenació que efectua el POUM comprèn l'ajust del sòl urbà i una nova zonificació del sòl no urbanitzable. En termes de consum global de sòl per a la seva transformació urbanística, la superfície total de sòl urbà dels quatre nuclis s'augmenta lleugerament, de les 26,3 ha del planejament vigent fins les 27,7 ha del nou POUM.

La zonificació del sòl no urbanitzable és coherent amb els valors ambientals identificats al municipi, entre els quals destaquen el Parc natural del Montgrí, les illes Medes i el baix Ter, la forest d'utilitat pública Muntanya seca i l'àrea d'interès florístic pel jonc florit ( Butomus umbellatus ). Tots tres àmbits s'han tingut en compte en la regulació normativa.

Una altra característica ambiental del municipi és la seva condició de zona vulnerable en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries. Per això un dels aspectes amb major transcendència ambiental del nou POUM és la regulació de l'ús ramader en sòl no urbanitzable. L'EAE reconeix que el risc de contaminació del sòl i de les aigües...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR