RESOLUCIÓ TES/795/2018, de 18 d'abril, de declaració d'impacte ambiental del Projecte de consolidació del regadiu dels Guiamets, als termes municipals de Capçanes, els Guiamets, Tivissa i Marçà, promogut i tramitat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) (exp. OAA20160047).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

—1 Antecedents

En data 5 d'octubre de 2016, va entrar a Secretaria General de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat, procedent del DARP i dins el període d'informació pública, el Projecte de consolidació del regadiu dels Guiamets, als termes municipals de Capçanes, els Guiamets, Tivissa i Marçà, i el seu estudi d'impacte ambiental per fer les observacions que es creguin convenients.

El 18 de maig de 2017 la Direcció General de Desenvolupament Rural tramet l'expedient d'informació pública, a més de l'estudi d'impacte ambiental i el projecte constructiu, per tal que es faci la declaració d'impacte ambiental.

—2 Marc normatiu

La Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, estableix a l'article 7.1.c) que seran objecte d'avaluació d'impacte ambiental ordinària els projectes inclosos a l'apartat 2, quan així ho sol·liciti el promotor.

—3 Descripció del Projecte i de l'estudi d'impacte ambiental

El Projecte consisteix en l'adhesió de parcel·les al regadiu existent del pantà dels Guiamets, amb una superfície de 138,62 ha per la zona nord i 48,10 ha per la zona sud.

Per a l'ampliació del regadiu es van seleccionar parcel·les que, per les seves característiques, suposessin una inversió rendible. Es van descartar les que quedaven disperses i que significaven un increment significatiu de la inversió amb relació a la superfície regada.

Amb les ampliacions previstes, la superfície de reg futura arribarà a 2.571 ha, que encara és un valor inferior a la superfície de reg de la concessió, que és de 2.675 ha.

Es va fer un estudi agronòmic que determina les necessitats bàsiques de reg dels cultius dins l'àmbit del Projecte. Es va veure que el mes de màxima demanda era el juliol i necessitava 972 m 3 /ha/mes. Aquesta dotació és la que es va utilitzar per al disseny de la xarxa actual de reg. S'ha vist que, al llarg dels anys, a l'explotació de la xarxa de reg els consums reals són molt inferiors; estan al voltant dels 200 m 3 /ha en el mes de juliol. Per això, d'acord amb la Comunitat de Regants, s'ha establert una dotació màxima mensual de 402 m 3 /ha.

Característiques del projecte:

- No s'augmenta la concessió atorgada.

- L'ampliació de la zona de reg és per donar reg de suport a conreus ja existents.

- No s'ampliarà la superfície total de la concessió.

Criteris de disseny:

- Dotació màxima mensual: 402 m 3 /ha.

- Mes de màxima demanda: juliol.

- Cabal a hidrant:

- Fins a 5 ha: 3,704 l/s.

- Més de 5 ha: 0,738 l/s/ha.

- La jornada de reg comprèn un funcionament de les xarxes a 18 h diàries durant els 7 dies de la setmana.

Canonades de la xarxa de distribució:

- Secció tipus, segons les rases de la xarxa secundària:

- Amplada de les rases de 0,25 m a ambdues bandes del tub en cas de 160 mm ≤ DN ≤ 400 mm i 0,20 m en cas de tubs de DN < 160 mm.

- Llit i rebliment de la zona a l'entorn de la canonada (fins a 30 cm per sobre de la generatriu del tub de material seleccionat de la pròpia excavació (ø < 2 cm) compactat al 95%).

- Traçat:

Per a la definició del traçat en planta s'han tingut en compte les recomanacions de radis mínims del fabricant de la canonada seleccionada i s'ha ajustat al màxim el traçat als camins i límits de finques existents, sempre per l'interior d'aquests.

El traçat en alçat garantirà un recobriment mínim de terres d'1 m per sobre de la clau del tub.

El pendent mínim adoptat per motius hidràulics és del 0,3 % quan el pendent és positiu en la direcció del flux i 0,5 % quan el pendent és negatiu en la direcció del flux.

Xarxa de reg zona nord

En aquesta àrea, zona actual i zona d'ampliació, la superfície total és de 261,24 ha, el cabal de disseny a la capçalera de la xarxa és de 88 l/s i el cabal acumulat, de 208,2 l/s.

El punt de connexió de l'ampliació a la xarxa existent és el PK1+375 del ramal TO-1 de la Tosseta. Ramal de sortida de l'estació de bombament EB de la Tosseta:

Per tal d'ajustar el conjunt, aquesta alternativa requereix la substitució de 390 m en el tram inicial de la canonada existent a la sortida de l'estació de bombament de PN16 per una nova canonada de PN20.

Per tal de minimitzar l'afecció es preveu l'execució d'una conducció en paral·lel al cantó dret de l'existent. La nova canonada serà de PEAD100 DN400 PN25.

Per tal de mantenir els paràmetres de funcionament de l'actual xarxa de reg es preveu una vàlvula reguladora de pressió i limitadora de cabal que se situarà aigües avall de la connexió de la canonada que abasteix l'ampliació de la zona nord.

Xarxa de reg zona sud

En aquesta àrea, zona actual i zona d'ampliació, la superfície total és de 48,10 ha i el cabal de disseny a la capçalera de la xarxa és de 35,5 l/s.

La nova estació de bombament se situarà al cantó dels calderons, a l'interior de l'EB de la Tosseta. L'aspiració DN250 de les bombes es connectarà a l'extrem final de l'actual aspiració de les impulsions de la Tosseta i Masroig.

- Rases:

Les canonades aniran allotjades en rases paral·leles a la xarxa de camins existents, per l'interior de les finques. A causa de la naturalesa del terreny, les rases es faran mitjançant rasadores per a les canonades PEAD. Els diàmetres seran iguals o inferiors a 400 mm.

El punt de connexió de l'ampliació a la xarxa existent és el PK1+375 del ramal TO-1 de la Tosseta, en el qual es preveu la instal·lació de la vàlvula reguladora de pressió indicada.

Alternatives:

Traçat nord

L'orografia de la zona és complicada per arribar a les parcel·les de l'altra banda del ferrocarril Barcelona-Flix. S'han estudiat tres alternatives per minimitzar la longitud de les canonades i el seu diàmetre i evitar els encreuaments amb infraestructures principals, avaluant els aspectes tècnics, econòmics i ambientals. Les alternatives són:

- Alternativa 1: traçat entre parcel·les de les Pedrenyeres.

- Alternativa 2: traçat pel camí existent per les Pedrenyeres.

- Alternativa 3: traçat entre parcel·les pel Mas d'en Valls.

De totes les alternatives, l'alternativa 3 és la que té el traçat més llarg, 80 m més que l'alternativa 2 i 300 més que l'alternativa 1, però no té cap encreuament amb el ferrocarril i travessa quatre cops un barranc, enfront de les altres dues alternatives, que el creuen cinc cops, fet que suposa un cost menor. Per tots aquests motius s'escull l'alternativa 3 com la millor alternativa des del punt de vista hidrològic, paisatgístic i com a corredor de fauna. Des del punt de vista cultural, cap alternativa afecta el patrimoni cultural o arqueològic.

Traçat sud

En el traçat sud s'ha analitzat el tram inicial entre l'estació de bombament i l'inici de les parcel·les de reg. Les opcions proposades són:

- Alternativa 1: traçat de la canonada seguint el de les torres elèctriques.

- Alternativa 2: traçat de la canonada seguint una part del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR