ORDRE EMO/212/2012, de 13 de juliol, per la qual es regula el desenvolupament del subsistema de formació professional per a l'ocupació en matèria de formació d'oferta adreçada prioritàriament a treballadors/ores ocupats/ades, s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament, i s'obre la convocatòria de 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

L’Estratègia Europea de Lisboa de l’any 2000 es va fixar com a objectiu que Europa es convertís en l’economia del coneixement més dinàmica i competitiva del món l’any 2010. Cinc anys després de la seva posada en marxa, la Comissió Europea fa un balanç i revisa el seus objectius, i estableix les seves prioritats en la Comunicació al Consell Europeu de 2005, Treballant junts per al creixement i l’ocupació, rellançament de l’Estratègia de Lisboa.

En aquest context europeu, el Programa d’acció comunitària d’aprenentatge permanent 2007-2013 té per objectiu contribuir mitjançant l’aprenentatge permanent al desenvolupament de la comunitat com a societat del coneixement avançada, amb un creixement econòmic sostenible, amb més i millors llocs de treball i més cohesió social.

L’Estratègia Europa 2020 va establir com a prioritats un creixement sobre la base del coneixement que fos sostenible i integrador. Aquesta darrera prioritat inclou una major cohesió social i territorial i un alt nivell d’ocupació. Dins de les mesures proposades és clau habilitar les persones per adquirir noves qualificacions i adaptar-se a les noves condicions i als canvis potencials de la seva carrera professional.

Els plans de formació d’oferta adreçats prioritàriament a treballadors/ores ocupats/ades tenen per finalitat oferir una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses i les aspiracions de promoció professional i desenvolupament personal dels treballadors, capacitant-los per a l’acompliment qualificat de les diferents professions i per a l’accés a l’ocupació.

Aquests plans de formació d’oferta s’emmarquen dins de l’Estratègia Europea 2020, les orientacions del Consell Català de Formació Professional, així com el Pla general d’ocupació de Catalunya-Estratègia Catalana per a l’Ocupació 2012-2020, que estableix els criteris, les directrius i les prioritats de la política ocupacional de Catalunya, i té com a objectiu central millorar l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses catalanes.

El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, prenent com a referència l’Acord Interprofessional de Catalunya 2011-2014, signat el 3 de novembre de 2011, i en aplicació dels principis d’eficàcia i racionalitat, ha considerat oportú determinar 13 àmbits sectorials de referència en aquesta convocatòria en relació amb els plans de formació de caràcter sectorial.

Aquesta Ordre desenvolupa la formació d’oferta que s’adreça prioritàriament a treballadors/ores ocupats/ades i que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, d’acord amb la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya, i el Decret 182/2010, de 23 de novembre, d’ordenació de la formació professional per a l’ocupació a Catalunya, i obre la convocatòria de 2012.

Atesa la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya, que estableix que el Servei d’Ocupació de Catalunya té la funció de gestionar els programes de formació professional contínua i garantir-ne la coordinació amb la formació professional reglada i ocupacional, alhora que ha d’ajustar la programació d’oferta de formació professional contínua a les necessitats fixades pel Pla general d’ocupació de Catalunya i el Pla general de formació professional de Catalunya vigent; i l’article 8 de l’esmentada Llei disposa que el Servei d’Ocupació de Catalunya, per millorar l’eficiència de la seva gestió, pot establir concerts, acords, convenis o fórmules de gestió integrada o compartida amb entitats públiques o privades, constituir consorcis o crear altres entitats per gestionar i executar els serveis ocupacionals;

Atesa la Resolució 2593/2003, de 29 de juliol, per la qual es fa públic l’Acord de la Comissió de Govern per a Assumptes Econòmics de 15 de juliol de 2003, pel qual es constitueix el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el qual té com a principal objectiu el desenvolupament de la formació professional contínua com a instrument essencial per garantir la formació al llarg de la vida, l’adaptació dels treballadors/ores i de les empreses a la nova societat basada en el coneixement i el manteniment de la capacitació professional dels treballadors/ores en supòsits de canvis i mutacions dels processos productius, en el marc de l’Estratègia Europea d’Ocupació;

Atesa la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional;

Atesa la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

Atès l’Acord del Consell General del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i informat el Consell Català de la Formació Professional, amb els informes previs de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases que han de regir les subvencions destinades a la modalitat de formació d’oferta, adreçada prioritàriament a treballadors/ores ocupats/ades, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, i obrir la convocatòria de 2012.

Article 2

Finalitat i principis que regeixen la concessió de les subvencions

  1. Els plans de formació d’oferta adreçats prioritàriament a treballadors/ores ocupats/ades tenen per finalitat oferir-los una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses i les aspiracions de promoció professional i desenvolupament personal dels treballadors.

    Així mateix, es dirigeix a proporcionar als treballadors una formació que els capaciti per a l’acompliment qualificat de les diferents professions i afavoreixi que els treballadors puguin optar a un reconeixement efectiu de la formació que rebin.

  2. La concessió de les subvencions es realitza atenent els principis de publicitat, concurrència competitiva, i objectivitat.

Article 3

Durada dels plans de formació

Els plans de formació s’han d’executar entre l’1 de gener de 2012 i el 30 de setembre de 2013.

Article 4

Participació dels treballadors/ores beneficiaris/àries

  1. Podran participar en les accions de formació previstes en aquesta Ordre, i en els termes i condicions que s’hi determinen:

    1. Els treballadors/ores assalariats que presten els seus serveis en empreses privades o entitats públiques empresarials i cotitzen a la Seguretat Social en concepte de formació professional.

    2. Els treballadors/ores que es trobin en alguna de les situacions següents: treballadors/ores fixes discontinus en els períodes de no-ocupació, treballadors/ores que accedeixin a la situació de desocupació quan es trobin en període formatiu o treballadors/ores acollits/ides a la regulació d’ocupació en els seus períodes de suspensió d’ocupació per expedient autoritzat.

    3. Els treballadors/ores inclosos/es en els règims especial agrari, d’autònoms, del mar i altres de la Seguretat Social que no cotitzin per la contingència de formació professional.

    4. Els socis/sòcies treballadors/ores i de treball de les cooperatives, societats laborals i empreses i entitats de l’economia social.

    5. Els cuidadors/ores de les persones en situació de dependència, els cuidadors/ores no professionals podran participar en la formació de l’oferta sectorial de referència, en les accions formatives específiques pròpies de la seva activitat.

  2. El personal al servei de les administracions públiques solament podrà participar en els plans intersectorials previstos a l’article 7.a) d’aquesta Ordre, amb el límit màxim del 10 per cent del total de participants de cada pla.

  3. Els/las treballadors/ores desocupats/ades inscrits en el Servei d’Ocupació de Catalunya. La consideració de persona desocupada vindrà determinada per la situació laboral en què es trobin a l’inici de la formació. Aquestes persones podran ser beneficiàries de les beques i ajuts previstos a l’Ordre TRE/349/2008, de 9 de juliol, modificada per l’Ordre TRE/396/2009, de 2 de setembre.

  4. La participació dels treballadors ocupats en les accions formatives ha d’ésser d’almenys el 60% respecte del total de treballadors formats en el conjunt del pla formatiu i en relació amb el total de persones que iniciïn la formació en el pla.

  5. Les persones treballadores no poden participar dues o més vegades en la mateixa acció formativa. Els treballadors/ores han de sol·licitar la participació en els plans de formació d’oferta aprovats mitjançant el model de sol·licitud que figura a l’annex 1 d’aquesta Ordre. Les entitats beneficiàries de les subvencions han de custodiar les sol·licituds de participació i tenir-les a disposició dels òrgans d’avaluació, control i seguiment.

  6. La selecció de les persones treballadores que han de participar en el pla de formació l’ha de realitzar l’entitat beneficiària o responsable d’impartir les accions formatives, atenent les prioritats del pla de formació, i els criteris d’igualtat i objectivitat.

    Capítol 2

    Finançament

Article 5

Finançament dels plans de formació

Els plans de formació que gestiona el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya es finançaran amb càrrec als crèdits assignats a la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb el que estableix l’article 86 de la Llei 47/2003, del 26 de novembre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR