DECRET 136/2014, de 7 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària i es determinen la composició, les funcions i el funcionament de la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

D’acord amb l’article 164.1, lletra c) de l’Estatut, correspon a la Generalitat, en matèria de seguretat pública, d’acord amb el que disposa la legislació estatal, el control i la vigilància del trànsit.

Mitjançant l’article 18 de la Llei 14/1997, de 24 de desembre, de creació del Servei Català de Trànsit, es va crear la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària com un òrgan consultiu i de participació adscrit al Servei Català de Trànsit. Alhora, l’article 21 de la mateixa Llei creava la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària com l’òrgan de coordinació interdepartamental de l’Administració de la Generalitat en la matèria.

En compliment de les previsions contingudes en l’esmentada Llei 14/1997, de 24 de desembre, els capítols 3 i 4 del Decret 102/1998, de 15 d’abril, de desenvolupament de les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria de trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària, estableixen la composició, les funcions i el funcionament de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària i de la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària, respectivament.

Posteriorment, el Decret 243/2007, de 6 de novembre, d’estructura del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, en la seva disposició final desena modifica la composició de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària i de la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària.

Ara, amb aquesta nova regulació, es sistematitza en un sol text normatiu la regulació d’aquest òrgans, alhora que es pretén dotar la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària d’uns mecanismes àgils i eficaços que li permetin exercir, amb les degudes garanties, les funcions que li atribueix la Llei 14/1997, de 24 de desembre. Per això, s’activen mecanismes de col·laboració i participació entre tots els agents públics i privats amb competències en matèria de seguretat viària.

Igualment, mitjançant aquesta disposició es modifica la composició i funcionament de la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària per tal d’augmentar la participació en aquesta Comissió de tots aquells organismes públics que tenen competències en matèria de seguretat viària.

Vist l’informe favorable de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària;

Per tot el que s’ha exposat, a proposta del conseller d’Interior i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Títol preliminar

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objecte establir l’organització i el funcionament de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària.

1.2 Així mateix, aquest Decret determina la composició, les funcions i el funcionament de la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària.

Article 2

Naturalesa

2.1 La Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, adscrita al Servei Català de Trànsit, és l’òrgan consultiu i de participació superior a Catalunya en matèria de trànsit, circulació i seguretat viària, sens perjudici de les funcions i de les competències dels òrgans que la legislació vigent estableix en els sectors de la seguretat viària, el trànsit i la circulació.

2.2 La Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària, també adscrita al Servei Català de Trànsit, és l’òrgan de coordinació interdepartamental de l’Administració de la Generalitat en matèria de trànsit i seguretat viària.

Títol primer

Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària

Capítol 1

Funcions

Article 3

Funcions

Les funcions de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària són:

  1. Actuar com a òrgan de participació i consultiu de l'Administració de la Generalitat en matèria de trànsit, circulació i seguretat viària, i com a fòrum permanent d'anàlisi, reflexió, debat i participació, on tenen cabuda les entitats públiques i privades relacionades directament o indirectament amb la seguretat viària i la gestió del trànsit.

  2. Analitzar, estudiar i avaluar la situació de la seguretat viària a Catalunya a partir dels resultats de l’accidentalitat i els estudis sobre aquest àmbit que el departament competent en matèria de seguretat viària elabori, i emetre un informe anual sobre la seva evolució, i altres informes que consideri convenients. En l’elaboració d’aquests estudis i informes es tindran en consideració variables de gènere.

  3. Promoure i proposar mesures generals i iniciatives de millora de la situació de la seguretat viària a Catalunya, i presentar-les, si escau, als organismes competents.

  4. Conèixer i impulsar iniciatives adreçades a la millora dels serveis de les diverses administracions europees, de l’Estat, de la Generalitat i de les administracions locals relacionats amb la seguretat viària a Catalunya.

  5. Acordar la constitució de grups de treball i fixar-ne l’àmbit i els criteris d’actuació, sens perjudici que la persona titular de la presidència de la Comissió, per raons d’urgència, pugui acordar-ne la constitució, informant oportunament el Ple de la Comissió per a la seva ratificació.

  6. Emetre informe sobre el Pla de seguretat viària, fer el seguiment del desenvolupament d'aquest, valorar-ne el resultat final i elevar les seves conclusions a la persona titular del Departament competent en matèria de seguretat viària.

  7. Emetre informe sobre el programa d'activitats i el Pla d’actuació del Servei Català de Trànsit i supervisar el desenvolupament de l'activitat del Servei.

  8. Establir les fórmules de col·laboració amb el Consell Superior de Trànsit, Seguretat Viària i Mobilitat Sostenible.

  9. Establir les directrius generals d'actuació de la Comissió.

  10. Aprovar les normes de funcionament i de règim interior de la Comissió.

  11. Col·laborar amb institucions de la societat civil catalana per promoure línies de recerca i treball en les seves respectives especialitats amb rigor i eficiència.

  12. La resta de funcions que li assigni la normativa vigent.

Capítol 2

Funcionament i composició

Article 4

Funcionament

La Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària funciona en Ple i per l’estudi de temes concrets es poden crear grups de treball a proposta de la majoria de les persones membres del Ple o de les institucions que representen.

Article 5

Composició del Ple

5.1 El Ple de la Comissió està constituït per:

  1. La persona titular del departament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR