RESOLUCIÓ de 26 de gener de 1989, per la qual s'ordena la inscripció, la tramesa al CMAC i la publicació del Conveni Col·lectiu de treball de la Indústria Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyResolució

Vist el text del Conveni Col·lectiu de treball de la Indústria Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona, presentat per les parts negociadores amb data 24 de gener de 1989, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 de l'Estatut dels Treballadors i l'article 11.2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i altres normes d'aplicació,

He resolt:

- 1 Ordenar la inscripció del Conveni Col·lectiu de la Indústria Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona al Registre de Convenis d'aquest Servei Territorial de Treball.

- 2 Trametre el text original al Centre de Mediació, Arbitratge i Conciliació (CMAC), per fer-ne el dipòsit.

- 3 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al Butlletí Oficial de la província.

Barcelona, 26 de gener del 1989

José Luis Fuentes i Bajo Cap del Servei Territorial del Departament de Treball a Barcelona

CONVENI Col·lectiu per a la Indústria Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona

Capítol I

Secció 1 Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit funcional 1.1 El present Conveni Col·lectiu obliga les empreses i els treballadors del metall, tant pel que fa al procés de producció com al de transformació en els seus aspectes diversos i l'emmagatzematge. Així mateix, comprèn aquelles empreses, centres de treball o tallers en què es duguin a terme tasques de caràcter auxiliar, complementàries o afins amb la siderometal·lúrgia o amb tasques d'instal·lació, muntatge o reparació, incloses en aquesta branca o en qualsevol altra a la qual li calguin aquests serveis. Aquest Conveni també serà d'aplicació a les indústries de fabricació d'envasos metàl·lics i botam quan en la fabricació dels envasos s'utilitzi xapa de gruix superior a 0,5 mil·límetres, esteses de línies el·lèctriques, indústries d'òptica i de mecànica de precisió. També quedaran igualment afectades pel Conveni les noves activitats afins o similars a les que s'inclouen en els apartats anteriors d'aquest article. Això no obstant, se n'exceptuen:

  1. Les que en la data d'aprovació d'aquest Conveni comptin amb un Conveni d'empresa vigent, llevat que les parts decideixin adherir-se a aquest.

  2. Les que tinguin Conveni d'empresa pendent de dipòsit davant l'autoritat laboral.

  3. Les empreses dedicades a la venda d'articles en procés exclusiu de comercialització. 1.2 Les parts signants del present Conveni manifesten que seria convenient que el Conveni Col·lectiu per a la Indústria Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona sigui respectat, dins el seu àmbit territorial, pels treballadors i les empreses a què es refereixen els apartats a) i b) del paràgraf anterior i els recomanem que d'ara endavant acomodin els seus convenis d'empresa a l'estructura, les condicions i els mínims que preveu aquest Conveni provincial, i que el considerin com a dret supletori del seu Conveni d'empresa.

Article 2

Àmbit territorial El Conveni afectarà tots els centres de treball que estiguin compresos dins el seu àmbit funcional i es trobin situats a la província de Barcelona, encara que el domicili social de l'empresa a què pertanyin radiqui fora de l'esmentat terme provincial.

Article 3

Àmbit personal Les condicions de treball regulades aquí afectaran tot el personal ocupat a les empreses incloses en els àmbits anteriors, llevat dels qui desenvolupin el càrrec de conseller d'empreses que tinguin la forma jurídica de societat, o d'alta direcció o d'alta gestió a l'empresa, excepte en el cas que els seus contractes facin referència expressa a aquest Conveni que, en aquest cas, els serà d'aplicació.

Secció 2 Clàusules de garantia

Article 4

Entrada en vigor i durada El present Conveni entra en vigor el dia 1 de gener de 1988, i la seva durada que serà de dos anys per a totes les empreses del seu àmbit, finalitzarà el 31 de desembre de 1989. Tanmateix, els annexos del Conveni i els valors de dieta, mitja dieta, primes i complement de les pagues extraordinàries, igual com la jornada laboral i la quantia de la prestació per invalidesa o mort, tindran vigor durant un any i s'acabarà el dia 31 de desembre de 1988. La comissió paritària del present Conveni, amb vista al segon any de vigor, negociarà els valors del conceptes expressats anteriorment.

Article 5

Denúncia i revisió 5.1 La denúncia proposant la iniciació, la revisió o la pròrroga s'haurà de fer de manera automàtica amb una antelació de tres mesos respecte a la data del seu venciment. 5.2 Si un cop acabat el període de vigor del Conveni se n'instava la rescissió, es mantindrà el règim establert en aquest fins que les parts afectades es regeixin per un de nou, amb independència de les facultats que la Llei reserva a l'autoritat laboral. 5.3 Les negociacions per a la revisió del nou Conveni s'han d'iniciar en el termini d'un mes a partir de la recepció de la comunicació en què la part denunciant del Conveni acompanyarà un projecte raonat dels motius de la denúncia i dels punts a deliberar. Les parts procuraran que les negociacions es desenvolupin amb la continuïtat necessària que permeti l'examen i la solució específica dels problemes plantejats.

Secció 3 Compensació, garantia personal i absorció

Article 6

Compensació 6.1 En matèria de compensació cal atenir-se al que estableixen les normes legals que siguin d'aplicació en cada cas, sens perjudici del que aquest Conveni determina concretament. 6.2 Les retribucions que s'estableixen en aquest Conveni tenen caràcter de mínim. Els augments que les empreses concedeixin voluntàriament o a compte del Conveni mentre que era vigent el Conveni anterior o qualsevol altra norma legal que el substituís, seran absorbibles i compensables amb les millores pactades en el present Conveni, amb l'excepció que estableix la clàusula addicional 2. 6.3 L'excés que es pugui produir en computar sobre la base anual les quantitats rebudes legalment o convencionalment per tots els conceptes mantindran el mateix caràcter amb què van ser concedides. 6.4 No serà absorbible la quantitat corresponent a la línia d'incentius compresa entre 100 i 133 del sistema centesimal o l'equivalent en altres sistemes. 6.5 Es garanteix al treballador el dret a la percepció mínima equivalent a la que percebia anteriorment per una activitat idèntica, sempre que es mantinguin les mateixes condicions i mètodes de treball i en tant que els rendiments o la mesura del temps no sofreixi una revisió justificada.

Article 7

Garantia "ad personam" Es respectaran individualment les condicions econòmiques que siguin superiors a les que estableix aquest Conveni, considerades en conjunt i en còmput anual.

Article 8

Absorció 8.1 Les disposicions legals futures que comportin una variació econòmica en tots o en alguns dels conceptes retributius existents, o que signifiquin crear-ne uns altres de nous, només tindran eficàcia pràctica en la mesura que, consderats totalment els primers, superin el nivell total dels segons i, en cas contrari, caldrà entendre'ls absorbits per les millores pactades. 8.2 En aquest cas, sens perjudici del que disposa el paràgraf anterior, la comissió paritària procedirà a adaptar els nous conceptes al conjunt de les clàusules d'aquest Conveni.

Secció 4 El respecte al que s'ha convingut

Article 9

Atès que les condicions pactades en el present Conveni es consideren globalment, si l'autoritat laboral considerava que algun dels pactes d'aquest Conveni conculquen la legalitat vigent o lesionen greument l'interès de tercers, s'adreçarà d'ofici a la jurisdicció competent la qual adoptarà les mesures procedents a fi d'esmenar els supòsits d'anomalies, amb l'audiència prèvia de les parts.

Secció 5 Comissió paritària

Article 10

Interpretació Es crea la Comissió paritària del Conveni com a organisme encarregat d'interpretar-lo i fer funcions d'arbitratge, conciliació i vigilància.

Article 11

Composició 11.1 La Comissió paritària es compon d'un president, un secretari i un màxim de 12 vocals, amb representació igual d'empresaris i de treballadors i també dels assessors respectius. 11.2 N'és president qui ho ha estat de les deliberacions del Conveni el qual, al seu torn, designa lliurement el secretari. 11.3 Els vocals empresaris i treballadors són elegits per les respectives representacions, preferentment entre els qui han estat vocals de la comissió deliberadora. 11.4 Els assessors són designats lliurement pels vocals de cadascuna de les representacions. 11.5 La Comissió paritària pot utilitzar, a més, els serveis permanents i ocasionals d'assessors en totes aquelles matèries que siguin de competència seva.

Article 12

Funcions 12.1 Les funcions específiques de la Comissió paritària són les següents:

  1. Interpretar autènticament el Conveni.

  2. Arbitrar les qüestions o els problemes que li siguin sotmesos a consideració per totes dues parts en els supòsits previstos concretament en aquest text.

  3. Intervenir en els conflictes col·lectius exercint les funcions de mediació, amb l'audiència prèvia de les dues parts.

  4. Vigilar el compliment del que s'ha pactat.

  5. Analitzar l'evolució de les relacions entre les parts contractants. 12.2...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR