ORDRE SLT/337/2013, de 20 de desembre, per la qual es regula el procediment per a l'acreditació de tutors d'especialistes en formació de les especialitats de medicina, farmàcia, infermeria i altres graduats i llicenciats universitaris en l'àmbit de la psicologia, la química, la biologia, la bioquímica i la física de centres sanitaris acreditats per a la formació d'especialistes en ciències de la salut de la xarxa sanitària de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

El sistema de formació especialitzada mitjançant residència implica per als especialistes en formació el desenvolupament de les activitats previstes en el programa de formació corresponent a l’especialitat de què es tracti de manera tutelada i subjecta a les avaluacions que es determinin reglamentàriament. A aquests efectes, els centres sanitaris o, si s’escau, les unitats docents acreditades per a la formació d’especialistes, a través de la seva comissió de docència, organitzen la formació, en supervisen l’aplicació pràctica i controlen el compliment dels objectius que especifiquen els programes. Els tutors d’especialistes en formació tenen assignades les responsabilitats d’orientar, guiar, vetllar, organitzar, gestionar, fer el seguiment i avaluar el procés de formació i proposar, si s’escau, mesures de millora del programa de formació dels especialistes en formació assignats.

D’acord amb la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries, les funcions de tutoria i d’organització de la formació especialitzada són funcions de gestió clínica que han d’avaluar i reconèixer tant el centre sanitari corresponent com el servei de salut i el conjunt del sistema sanitari, de la manera que cada comunitat autònoma determini.

El Reial decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en ciències de la salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada, desenvolupa aspectes bàsics i fonamentals en el sistema de formació sanitària especialitzada, com els referits a les unitats docents, les comissions de docència, els caps d’estudis, els tutors i els procediments d’avaluació dels residents.

En compliment de les disposicions del dit Reial decret 183/2008, la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut va aprovar un Acord pel qual es fixen criteris generals relatius a la composició i les funcions de les comissions de docència, a la figura del cap d’estudis de formació especialitzada, i al nomenament del tutor, fet públic per l’Ordre SCO/581/2008, de 22 de febrer.

Aquest Acord conté els criteris generals relatius a aquestes matèries, que són aplicables de manera comuna en tot el sistema sanitari implicat en la formació d’especialistes en ciències de la salut pel sistema de residència.

L’avaluació i el reconeixement de tutors, en funció dels seus coneixements i experiència en les tasques assistencials, docents i de recerca, com també el grau de compliment dels objectius assistencials, docents i investigadors del centre sanitari en què presten els seus serveis, ha de contribuir a l’objectiu de millora progressiva en la formació integral dels especialistes en formació i, en conseqüència, contribuir també a la millora del sistema sanitari.

Atesa la conveniència de continuar amb el sistema d’acreditació de tutors d’especialistes en formació, escau que el Departament de Salut reguli el procediment d’acreditació de tutors d’especialistes en formació d’especialitats de medicina, farmàcia i infermeria i altres graduats i llicenciats universitaris en l’àmbit de la psicologia, la química, la biologia, la bioquímica i la física, de centres sanitaris acreditats per a la formació d’especialistes en ciències de la salut de la xarxa sanitària de Catalunya.

De conformitat amb el que estableix l’article 39.1 en relació amb el 40.1, ambdós de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre regula el procediment d’acreditació dels tutors d’especialistes en formació de les especialitats de medicina, farmàcia i infermeria i altres graduats i llicenciats universitaris de l’àmbit de la psicologia, la química, la biologia, la bioquímica i la física de centres sanitaris acreditats per a la formació d’especialistes en ciències de la salut de la xarxa sanitària de Catalunya.

Article 2

Definicions

2.1 Als efectes d’aquesta Ordre:

  1. S’entén per tutor o tutora d’especialistes en formació: l’especialista acreditat de medicina, farmàcia i infermeria i altres graduats i llicenciats universitaris de l’àmbit de la psicologia, la química, la biologia i la física, nomenat per un centre acreditat per a la formació especialitzada, que té assignades les responsabilitats de planificar, gestionar, supervisar i avaluar tot el procés de formació i proposar, si s’escau, mesures de millora del programa de formació dels especialistes en formació.

  2. S’entén per acreditació: el reconeixement de l’acció tutorial efectuat pel Departament de Salut a favor d’un o una especialista d’un centre sanitari docent acreditat per a la formació d’especialistes en ciències de la salut de Catalunya.

  3. S’entén per centre docent: l’hospital, agrupació d’hospitals, centres de salut, agrupació funcional d’unitats docents, agrupacions territorials docents de recursos sanitaris i altres entitats creades a iniciativa de les comunitats autònomes per a la formació d’especialistes en ciències de la salut, d’acord amb l’article 9.4 del Reial decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en ciències de la salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada.

  4. S’entén per unitat docent: el conjunt de recursos personals i materials, que pertanyen als dispositius assistencials, docents, de recerca o de qualsevol altre caràcter que, amb independència de la titularitat, es considerin necessaris per impartir formació reglada en especialitats en ciències de la salut pel sistema de residència, d’acord amb l’article 4 del Reial decret 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en ciències de la salut i es desenvolupen determinants aspectes del sistema de formació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR