DECRET 64/1984, de 8 de març, de convocatòria del Programa Unificat d'Ajudes a favor de disminuïts físics, psíquics i sensorials. (Correcció d'errada en el DOGC n. 440, p. 1502, de 6.6.1984 i en el DOGC n. 476, p. 2927, de 10.10.1984).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Atès el que preveu l'Estatut de Catalunya en els seus articles 9.25 i 17, i vistos els Reials Decrets 1949/1980, de 31 de juliol, i 1517/1981, de 8 de juliol, que transfereixen serveis de l'Estat a la Generalitat en matèria de sanitat, serveis i assistència social, així com en matèria de seguretat social (INSALUD i INSERSO), respectivament;

Atès el Decret 203/1980, de 21 d'octubre, i el Decret 369/1981, d'1 d'octubre, pels quals s'assignen al Departament de Sanitat i Seguretat Social els serveis i funcions transferits per l'Estat;

Atès el contingut de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'Integració Social dels Minusvàlids;

Atesa la Llei de Catalunya 12/1983, de 14 de juliol, i el Decret 436/1983, de 6 d'octubre, que crea l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials i defineix les diferents atribucions en matèria de prestacions d'assistència i serveis socials, respectivament; així com el Decret 22/1984, de 31 de gener, d'estructuració orgànica de l'esmentat Institut;

Atesa la necessitat d'aprofitar l'experiència del Programa d'Ajudes de 1983, així com d'arbitrar mesures per pal·liar la urgent situació econòmica en què es troben actualment moltes persones disminuïdes i les institucions dedicades a la seva atenció, mitjançant l'establiment d'ajudes pròrroga i el pagament de lliurament a compte trimestral de les entitats;

De conformitat amb la Llei 20/1983, de 2 d'agost, de Pressupostos de la Generalitat, la vigència de la qual ha estat prorrogada fins que sigui aprovat el pressupost per a l'exercici de 1984 pel Decret 547/1983, de 27 de desembre;

Atesa la necessitat de convocar per a l'exercici de 1984, determinant els tipus i quanties d'aquestes ajudes, els límits d'ingressos, així com també d'establir els terminis de presentació de les sol·licituds i de la resolució d'expedients per a les esmentades ajudes;

A proposta del Conseller de Sanitat i Seguretat Social i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Capítol Primer Normes generals

Article 1 Àmbit d'aplicació
  1. El present programa comprèn el conjunt d'ajudes econòmiques adreçades a l'assistència i els serveis socials de la Seguretat Social i de la Generalitat a favor dels disminuïts físics, psíquics i sensorials, d'acord amb el contingut i els límits que s'estableixen als capítols següents. 2. Queden excloses les ajudes bàsiques i de suport per als Centres d'Educació Especial, com també les ajudes individuals de rehabilitació per als disminuïts que assisteixen en aquests centres, a excepció de les ajudes corresponents a estimulació precoç.

Article 2 Tipus d'ajudes.

- Les accions d'ajudes

esmentades en l'article precedent podran ésser de caràcter:

- Individual, que seran aquelles adreçades, amb caràcter personal, a subjectes concrets i determinats, afectats per una disminució física, psíquica o sensorial declarada, que necessitin el servei per al qual es concedeix l'ajuda, i que són atorgades i abonades al mateix beneficiari, o al seu representant legal. També podran ésser abonades, amb la prèvia autorització expressa del titular, a tercers. Aquestes ajudes individuals podran ésser:

  1. Ajudes adreçades a accions de tipus no periòdic, per a serveis esporàdics o per a adquisicions puntuals.

  2. Ajudes pròrroga. Seran aquelles que es refereixin a programes individuals establerts pels Equips de Valoració i Orientació dels Centres d'Atenció a Disminuïts que tinguin una durada superior a un any. En aquests casos, si ja han rebut una ajuda pel mateix concepte, juntament amb la sol·licitud, una declaració jurada acreditativa del fet que es continuen reunint els requisits establerts per a l'ajuda de què es tracti i un pressupost actualitzat. Tampoc serà necessària la prescripció tècnica de l'esmentat Equip, la qual serà substituïda per un informe de seguiment i una proposta sobre l'acció sol·licitada. Aquestes ajudes gaudiran de prioritat en la tramitació.

- Institucional, que seran aquelles adreçades a entitat i associacions, les finalitats de les quals es relacioni amb la creació o el manteniment de centres i serveis activitats d'assistència i serveis socials per disminuïts.

Article 3 Règim d'Incompatibilitats.

- Aquestes ajudes

seran sotmeses al règim d'incompatibilitats que estableixen els apartats de l'u al quatre, de l'article 5, del Reial Decret 620/1981, de 5 de febrer. Així mateix, no es podran sol·licitar, amb càrrec a aquesta convocatòria, ajudes individuals no periòdiques per a aquells conceptes ja inclosos en una ajuda institucional de manteniment del centre on sigui assistit el disminuït., sempre que es refereixin al mateix període.

Article 4 Finançament de les ajudes.

- Les ajudes del

present Programa seran finançades amb càrrec als següents pressupostos:

  1. De l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials procedents de la Seguretat Social, les ajudes que s'estableixen en el present Decret i que en l'Ordre Ministerial de 13 de gener de 1984, sobre determinació dels límits d'ingressos, tipus i quanties de les ajudes públiques per a disminuïts, s'encomanen a l'Instituto Nacional de Servicios Sociales.

  2. Totes les altres ajudes previstes aniran a càrrec del pressupost de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials procedents de serveis transferits de l'Estat.

Article 5 Gestió de Programa.

- D'acord amb el que

estableixen la Llei 12/1983, de 14 de juliol, d'Administració Institucional de la Sanitat, i de l'Assistència i els Serveis Socials a Catalunya i disposicions complementàries, la gestió i administració del present Programa Unificat d'Ajudes correspondrà a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials.

Article 6 Informes i dictàmens tècnics.

- Seran

competents per emetre els informes i dictàmens tècnics preceptius previstos en el present Programa Unificat d'Ajudes els Equips de Valoració i Orientació dels Centres d'Atenció a Disminuïts de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, regulats en l'Ordre del Departament de Sanitat i Seguretat Social de 15 de novembre de 1982.

Secció 1a. Requisits generals per a la concessió d'ajudes individuals

Article 7 Beneficiaris.

- Podran ésser beneficiaris de

les ajudes individuals d'aquest programa totes aquelles persones amb veïnatge administratiu a Catalunya afectades per una disminució física, psíquica o sensorial, sempre que necessitin una atenció dirigida a assolir el seu normal desenvolupament humà i social i que, sens perjudici dels requisits específics -assenyalats per a cada prestació-, reuneixin els requisits següents:

  1. De caràcter general.

    - Tenir la condició legal de disminuït. En cas que no s'hagi emès la corresponent resolució dins el termini de la convocatòria, l'Equip de Valoració i Orientació podrà estendre un certificat acreditatiu del resultat de la valoració, en base al qual es determinarà si reuneix la condició de disminuït. Així mateix, aquests Equips podran emetre prescripcions per a tractaments d'estimulació precoç, quan es consideri que el nen menor de 3 anys es troba en un estat previ, entès com a procés, l'evolució del qual pot arribar a ocasionar una minusvalidesa residual. També serà un requisit imprescindible la impossibilitat de rebre idèntics serveis gratuïts, en règim d'atenció directa, o bé de beneficiar-se d'ajudes econòmiques de la mateixa naturalesa, abast i finalitat.

  2. De les ajudes amb càrrec a la Seguretat Social. Tenir la condició d'afiliat, en alta o situació assimilada a l'alta, o la de beneficiari de la Seguretat Social, no considerant-se beneficiaris els pensionistes per jubilació.

  3. De les ajudes amb càrrec al Fons d'Assistència Social. Que la renda per càpita anual no superi el límit màxim d'ingressos de 370.000 pessetes i que el beneficiari no superi l'edat de 65 anys.

Article 8 Determinació dels ingressos.

- La renda per

càpita familiar s'obtindrà dividint la totalitat d'ingressos anuals de la unitat familiar pel nombre dels seus membres. Els ingressos es provaran mitjançant l'aportació de fotocòpia del full de liquidació de la declaració de renda corresponent a l'últim exercici; si no s'ha fet, s'hauran...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR