ORDRE AAM/174/2011, de 19 de juliol, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/174/2011, de 19 de juliol, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

D'altra banda, l'article 116.1.b) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desplegat pel Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

La Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues va ser creada, com a denominació d'origen amb el nom "Borjas Blancas", per l'Ordre de 28 d'octubre de 1975 i es va reglamentar per l'Ordre de 10 de maig de 1977 (BOE núm. 166, de 13.7.1977). Posteriorment, l'Ordre de 9 d'agost de 1993 (DOGC núm. 1784, de 16.8.1993) va canviar el nom de la denominació pel de Les Garrigues, i l'Ordre ARP/232/2003, de 13 de maig (DOGC núm. 3891, de 26.5.2003) va ampliar el seu àmbit territorial. Per tal d'adaptar-les a la normativa comunitària, l'Ordre de 25 de gener de 1994 del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (BOE núm. 23, de 27.1.1994) va equiparar les denominacions d'origen a les denominacions d'origen protegides. Aquesta Denominació d'Origen Protegida ha impulsat els olis produïts en aquesta zona, a la vegada que ha servit a la millora del desenvolupament d'unes comarques on la importància del sector olivarer és significatiu.

La Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues va ser inscrita en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, per mitjà del Reglament (CE) 1107/1996, de 12 de juny (DOCE L148, de 21 de juny de 1996), posteriorment modificat pel Reglament (CE) 1902/2004, de 29 d'octubre (DOUE núm. L328, de 30 d'octubre de 2004).

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la denominació d'origen protegida ha adaptat el seu reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, trametent-lo al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en data 5 de maig de 2010 per a la seva aprovació.

L'Ordre conté un annex 1 dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen Protegida on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que han de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament.

L'Ordre també conté un annex 2 on consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues, el text del qual figura a l'annex 1.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues que figura a l'annex 2.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

Ordre de 9 d'agost de 1993, per la qual es canvia el nom de Denominació d'Origen Borges Blanques pel de Denominació d'Origen Les Garrigues.

Ordre ARP/232/2003, de 13 de maig, per la qual s'amplia l'àmbit territorial de la Denominació d'Origen Protegida les Garrigues, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament (CEE) 2081/92.

Barcelona, 19 de juliol de 2011

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues l'oli d'oliva verge extra que reuneix les característiques definides en aquest Reglament i que compleix en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeixen el plec de condicions i la resta de la legislació vigent. El plec de condicions és el que consta a la inscripció d'aquest producte en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, i pel qual la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues es va inscriure per mitjà del Reglament (CE) 1107/1996, de 12 de juny (DOCE núm. L148, de 21 de juny de 1996), posteriorment modificat pel Reglament (CE) 1902/2004, de 29 d'octubre (DOUE núm. L328, de 30 d'octubre de 2004).

El plec de condicions que consta en la inscripció en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides es pot consultar a través de la pàgina web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Article 2

Extensió de la protecció de la Denominació d'Origen Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.

2.2 De conformitat amb l'article 6.2 de la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, la protecció s'estén des de la producció a totes les fases de comercialització, a la presentació, a la publicitat, a l'etiquetatge, a Internet i als documents comercials dels productes que s'han inclòs a la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues i que s'han inscrit al Registre corresponent de la DOP, i implica la prohibició d'emprar qualsevol indicació falsa o enganyosa pel que fa a la procedència, l'origen, la naturalesa o les característiques essencials dels productes en l'etiquetatge, l'envàs o l'embalatge, en la publicitat i en els documents que hi tenen relació.

2.3 De conformitat amb l'article 6.3 de la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, la protecció d'una denominació d'origen protegida implica el dret exclusiu de les persones productores i elaboradores d'emprar la denominació registrada. Únicament les persones productores i elaboradores poden afegir a l'etiqueta i a la publicitat de llurs productes, a més de la denominació registrada, la denominació d'origen protegida i tenen dret a emprar en exclusiva el símbol comunitari, dissenyat específicament per a les DOP.

2.4 De conformitat amb l'article 6.5 de la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, no es poden emprar els noms protegits en la designació, la presentació o la publicitat de productes agroalimentaris sense dret a protecció, encara que aquests noms siguin traduïts a altres llengües o precedits d'expressions com tipus, estil, gust, imitació, o altres de similars, tot i que indiquin el veritable origen del producte. Igualment és prohibit emprar expressions del tipus manipulat, produït, envasat a, elaborat a, o altres d'anàlogues, o qualsevol altra pràctica que pugui induir les persones consumidores a error.

2.5 De conformitat amb l'article 6.4 de la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, les marques, els noms comercials o les raons socials que fan referència al nom geogràfic protegit únicament es pot emprar en l'oli que tingui dret a la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de la qualitat on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador per dur a terme les funcions establertes a l'article 13 del Decret 285/2006. En el cas que el Consell Regulador faci efectiva la certificació d'acord amb l'article 42 del Decret esmentat, aquest manual haurà de demostrar, a més, el compliment de la norma EN 45011.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'haurà d'aprovar el Consell Regulador i s'haurà de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per homologar-lo.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de les olives emprades per la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues està constituïda per les parcel·les d'oliveres inscrites al Registre d'oliverars del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció d'oli d'oliva verge extra, de les varietats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR