ORDRE de 14 de gener de 2000, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir les subvencions relatives a les accions de formació ocupacional i afins de caràcter ocupacional que promou la Direcció General d'Ocupació del Departament de Treball.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 14 de gener de 2000, per la qual s’aproven les bases reguladores que han de regir les subvencions relatives a les accions de formació ocupacional i afins de caràcter ocupacional que promou la Direcció General d’Ocupació del Departament de Treball.

L’Ordre de 20 d’octubre de 1997, per la qual es regulen les accions de formació ocupacional i afins de caràcter ocupacional que promou la Direcció General d’Ocupació ja va establir els principis que han de regir les accions de formació ocupacional i afins de caràcter ocupacional que desplega el Departament de Treball, partint de la consideració, d’acord amb el model català de la formació ocupacional, d’aquesta formació com un instrument propi de la política d’ocupació i vinculant la seva aplicació a les necessitats concretes del sistema productiu, detectades per l’observatori del mercat del treball, les meses locals d’ocupació, la xarxa de centres col·laboradors i altres mitjans de que disposa el Departament de Treball.

El Consell de Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya debatrà i aprovarà els criteris d’actuació en relació amb els diferents programes compresos en aquesta Ordre.

Ara, segons el mandat establert a la Moció 153/V aprovada pel Parlament de Catalunya el dia 6 de maig de 1999, cal elaborar una nova Ordre que substitueixi la de 20 d’octubre de 1997.

Aquesta nova Ordre, d’acord amb l’esmentada Moció 153/V, té com a finalitat, entre altres, adequar la regulació de les accions de formació ocupacional i altres d’afins de caràcter ocupacional a les previsions contingudes, quant al règim de concessió de les subvencions, al capítol 4 de la Llei 25/1998, de 31 de desembre, de mesures administratives, fiscals i d’adaptació a l’euro, que estableix afegir un capítol 9, regulador del règim jurídic de les subvencions i les transferències de la Generalitat, al Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, que va aprovar el Text refós de la Llei 10/1982, de 12 de juliol, de finances públiques de Catalunya, aplicant criteris de publicitat, de concurrència i objectivitat.

Per altra banda, en compliment de la Moció 118/V aprovada pel Parlament de Catalunya en data 1 de juliol de 1998 i continuant en la línia d’establir mecanismes que afavoreixin la millora continuada de la qualitat de les accions, s’ha incorporat la necessitat que els centres de formació ocupacional obtinguin la corresponent certificació de la qualitat de la seva gestió.

Les accions regulades a la present Ordre s’emmarquen, igualment, dins dels objectius fixats per la Unió Europea, especialment les directrius per a les polítiques d’ocupació, de manera que es potenciï l’ocupació tant de les persones que estan a l’atur com de les que estan en actiu.

S’impulsa també l’atenció individualitzada i es prioritzen els col·lectius amb dificultats especials d’integració al món laboral, alhora que s’aplica el principi de complementarietat de les diverses mesures.

Es tenen en compte també els principis de gratuïtat i igualtat d’oportunitats, així com els d’objectivitat, transparència, seguretat jurídica i participació, indicats en la Moció 153/V abans al·ludida.

Atès el que disposen el Reial decret 1577/1991, de 18 d’octubre, de traspàs de la formació professional ocupacional a la Generalitat de Catalunya, i el Decret 257/1991, de 25 de novembre, pel qual s’assignen al Departament de Treball les funcions i els serveis transferits a la Generalitat de Catalunya en matèria de gestió de la formació professional ocupacional.

Atesa també la necessitat de coordinar les accions regulades en aquesta Ordre amb les previstes a la normativa reguladora de les altres accions desenvolupades per la Direcció General d’Ocupació del Departament de Treball incloses en el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya;

Atès el contingut del Pacte per a l’Ocupació de Catalunya 1998-2000;

Atès que s’ha donat audiència als agents socials representats al Consell de Treball i al Consell Català de Formació Ocupacional i Col·locació, que s’ha acomplert la participació del Consell de Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, amb els informes previs de l’Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, a proposta de la Direcció General d’Ocupació i en ús de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Títol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té com a finalitat aprovar les bases reguladores de les subvencions destinades a impulsar el desplegament de les accions que promou la Direcció General d’Ocupació del Departament de Treball dirigides a aconseguir la màxima integració i promoció laboral dels/de les treballadors/es i la competitivitat de les empreses, basada en el desenvolupament de les capacitats dels seus recursos humans.

Article 2

Tipus d’accions subvencionables

2.1 El Departament de Treball podrà subvencionar total o parcialment aquells projectes o programes, adreçats als/a les treballadors/es tant aturats/des com ocupats/des, relatius a les accions següents:

a) Formació ocupacional per persones aturades segons els diferents col·lectius.

b) Formació ocupacional per persones ocupades, segons els diferents col·lectius.

c) Accions integrades per a col·lectius amb dificultats especials d’inserció laboral.

d) Accions per a la inserció de les persones acollides a la Renda Mínima d’Inserció (RMI).

e) Accions experimentals.

f) Orientació professional.

g) Intercanvis internacionals.

2.2 Formen part de les accions de formació ocupacional i afins de caràcter ocupacional que porta a terme el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, les següents:

a) Accions que, d’acord amb la normativa reguladora del Fons Social Europeu, s’organitzen amb el cofinançament dels pressupostos de la Unió Europea.

b) Accions que es realitzen dins el Pla nacional de formació i inserció professional.

c) Accions finançades pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Integració de col·lectius especials

Es procurarà la integració laboral plena dels treballadors/es amb dificultats especials de col·locació, i en aquest sentit es portaran a terme d’una banda accions específiques adaptades a aquests col·lectius i d’altra banda es procurarà quan les característiques de les accions ho permetin la seva incorporació a les accions ordinàries.

A aquests efectes, es consideren col·lectius amb dificultats especials de col·locació els següents:

a) Persones amb disminució física, psíquica, sensorial i malalties mentals amb el certificat de disminució que tinguin possibilitats d’inserció en el món laboral.

b) Persones acollides a la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d’inserció.

c) Persones amb drogoaddicció en procés de rehabilitació.

d) Persones exdrogoaddictes.

e) Persones que compleixin penes de règim obert o a les quals previsiblement els manqui menys d’un any per progressar a règim obert o per a la llibertat condicional o definitiva.

f) Persones exinternes dels centres penitenciaris alliberades en el termini anterior d’un any.

g) Persones en situació d’atur de llarga durada.

h) Persones majors de 40 anys en situació d’atur.

i) Joves menors de 25 anys que no tinguin el graduat escolar o equivalent.

j) Dones amb càrregues familiars.

k) Treballadors/es extracomunitaris/àries.

l) Qualsevol altra persona que pertanyi a un col·lectiu en situació de marginació laboral.

Article 4

Beneficiaris

Podran col·laborar a la realització de les accions i rebre les subvencions i ajuts previstos en aquesta Ordre els centres col·laboradors en matèria de formació ocupacional i els gabinets d’orientació, regulats en els articles 27 i 63, les empreses, entitats o institucions i les persones físiques en funció de l’acció que es realitzi, que compleixin els requisits determinats en aquestes bases.

Article 5

Requisits

Per poder accedir a les subvencions previstes en aquesta Ordre, els sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

a) Estar al corrent de les seves obligacions tributàries tant estatals com autonòmiques, i de Seguretat Social, així com no tenir contret cap deute amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya i les seves entitats autònomes, quan es tracti de subvencions superiors a un milió de pessetes (6010,12 euros) o l’import que es fixi en la respectiva Llei de pressupostos, d’acord amb el que disposa l’article 92 del Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

b) Complir la quota de reserva per a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR