DECRET 142/2014, de 21 d'octubre, de modificació del Decret 67/2010, de 25 de maig, pel qual es regula el sistema de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics al Departament de Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

El Parlament de Catalunya, en l’Acord nacional per fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat, signat el 6 de març de 2014, inclou entre les mesures a prendre en la lluita contra la epidèmia la de garantir la sostenibilitat dels sistemes d'informació de vigilància epidemiològica del VIH/ITS, en particular, de la cohort PISCIS i la cohort ITACA, com a eines imprescindibles per generar informació sobre la qualitat dels programes de detecció del VIH i de l'atenció sanitària que reben les persones que viuen amb el VIH a Catalunya.

L’article 162.3.b) de l’Estatut d’Autonomia atribueix a la Generalitat la competència compartida en l’ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l’execució de les mesures i les actuacions destinades a preservar, protegir i promoure la salut pública en tots els àmbits, incloent-hi la vigilància epidemiològica.

Mitjançant el Decret 67/2010, de 25 de maig, pel qual es regula el sistema de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics al Departament de Salut, es va regular el sistema de notificació de les malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics al Departament de Salut a través de l’establiment dels procediments de notificació i de les responsabilitats de control sanitari de les distintes unitats de vigilància epidemiològica intervinents.

L’exposició de motius del dit Decret 67/2010, de 25 de maig, ja palesa que l’evolució del sistema de malalties de declaració obligatòria evidencia que es tracta d’un àmbit d’actuació molt canviant, en funció de la situació epidemiològica i la capacitat de resposta existents en cada moment. Així mateix, s’hi estableix que l’objectiu final d’adopció de les mesures de control sanitari tan aviat com sigui possible aconsella dotar el Departament de Salut de capacitat per poder determinar la inclusió d’una malaltia en el sistema de malalties de declaració obligatòria i, en benefici de la mateixa eficiència del sistema, també l’exclusió, així com per introduir modificacions en les dades a comunicar.

D’acord amb les directrius de les organitzacions internacionals especialitzades en la matèria (OMS, UNAIDS, ECDC), la informació actualment necessària per elaborar les polítiques nacionals en la prevenció i el control del VIH no es pot limitar a la simple notificació de casos, que ofereix únicament informació sobre el nombre de diagnòstics...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR