ORDRE TRE/563/2009, de 22 de desembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'obre convocatòria anticipada per a la concessió de subvencions a entitats locals per realitzar accions formatives adreçades prioritàriament a treballadors/ores en situació de desocupació, per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServei D'Ocupació de Catalunya
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/563/2009, de 22 de desembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'obre convocatòria anticipada per a la concessió de subvencions a entitats locals per realitzar accions formatives adreçades prioritàriament a treballadors/ores en situació de desocupació, per a l'any 2010.

En l'actual conjuntura socioeconòmica, la qualificació professional dels treballadors en les àrees professionals dels sectors econòmics que generen ocupació actualment és una eina estratègica de lluita contra l'atur, alhora que afavoreix la competitivitat de les empreses. Amb objecte de facilitar l'oferta formativa a tot el territori de Catalunya, es fa palesa la necessitar d'obrir una línia de subvencions per a les entitats locals, que com a administració pública més propera als ciutadans és coneixedora de les necessitats de qualificació professional al seu territori d'actuació.

Vista la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desplega;

En l'exercici de les competències atorgades per l'article 170.1.b) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya;

Vistos el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), i per la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista (DOGC núm. 5123, de 2.5.2008);

Atès el que preveuen el Reglament (CE) núm. 1081/2006, del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol de 2006 (DOUE L210, de 31.7.2006); el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, d'11 de juliol de 2006, pel qual s'estableixen les disposicions generals relatives al FEDER, l'FSE i el Fons de Cohesió (DOUE L210, de 31.7.2006), i el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre de 2006, pel qual es fixen normes de desplegament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell (DOUE L 371/1, de 27.12.2006);

Vistos els informes de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, amb la consulta prèvia al Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per tal que les entitats locals de Catalunya desenvolupin accions de formació en àrees professionals prioritàries adreçades prioritàriament a treballadors/ores desocupats/ades que promou el Servei d'Ocupació de Catalunya, i obrir la convocatòria anticipada per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2010.

Capítol I

Bases reguladores de la subvenció a entitats locals per realitzar accions formatives per a l'ocupació

Article 2

Conceptes

A efectes d'aquestes bases reguladores s'entén per:

Formació professional per a l'ocupació: conjunt d'instruments i d'accions que tenen per objectiu impulsar i proporcionar a les empreses i a les persones en situació d'atur i treballadores una formació que respongui a les seves necessitats i contribuir al desenvolupament d'una economia basada en el coneixement.

Competències: capacitat de dur a terme activitats en una professió o en un lloc de treball, segons les normes exigides pel sector.

Qualificació professional: l'especificació oficial de competència, apropiada per a la producció i l'ocupació, que acredita la competència als posseïdors.

Itinerari formatiu: trajectòria d'aprenentatge mitjançant un procés formatiu ordenat segons la progressiva dificultat, necessari per al desenvolupament d'una ocupació.

Especialitat formativa: conjunt de coneixements i habilitats que conformen un perfil professional.

Unitats de competències: agrupament de competències amb valor i significat en el treball.

Mòdul formatiu / Unitat formativa: bloc coherent de formació associat a cadascuna de les unitats de competència que figuren en la qualificació i que constitueix la unitat mínima de formació professional acreditable per establir els ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols de formació professional i als certificats de professionalitat.

Acció formativa: acció adreçada a l'adquisició i/o millora de les competències i qualificacions professionals, s'estructura amb objectius, continguts i duració determinada.

Pla de formació: conjunt d'accions formatives agrupades amb objectius formatius determinats en un període de temps concret.

Certificat de professionalitat: document acreditatiu de la competència adquirida per la via de la formació professional, gestionada per l'Administració laboral.

Article 3

Règim jurídic

En tot allò no previst expressament en aquesta Ordre, les accions de formació en àrees professionals prioritàries es regiran per les bases reguladores següents:

Ordre TRE/338/2008, de 4 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions relatives a la formació d'oferta per realitzar accions formatives adreçades prioritàriament a treballadors/ores desocupats/ades que promou el Servei d'Ocupació de Catalunya (correcció d'errades al DOGC núm. 5386, pàg. 54627, de 25.5.2009).

Ordre TRE/84/2009, de 5 de març, per la qual es modifica l'article 13.1 de l'Ordre TRE/338/2008, de 4 de juliol, i es convoquen les subvencions per a la realització d'accions de formació d'oferta mitjançant plans formatius en àrees professionals prioritàries per a l'any 2009 (correcció d'errades en el DOGC núm. 5346, pàg. 25614, de 25.3.2009).

Ordre TRE/395/2008, d'1 d'agost, per la qual s'estableix el règim de justificació econòmica de les subvencions previstes en els programes de polítiques actives d'ocupació que gestiona el Servei d'Ocupació de Catalunya, modificada per l'Ordre TRE/260/2009, de 15 de maig.

Ordre TRE/349/2008, de 9 de juliol, per la qual es regula el règim d'ajuts i beques a les persones treballadores desocupades i empreses establert en matèria de formació d'oferta, modificada per l'Ordre TRE/396/2009, de 2 de setembre.

Ordre TIN/2965/2008, de 14 d'octubre, per la qual es determinen les despeses subvencionables pel Fons Social Europeu durant el període de programació 2007-2013, modificada per l'Ordre TIN/788/2009, de 25 de març.

Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel que es regulen els certificats de professionalitat.

Article 4

Convocatòries

Periòdicament es publicaran per resolució del/de la director/directora del Servei d'Ocupació de Catalunya, les convocatòries de subvencions previstes en aquesta Ordre, les quals indicaran la disposició en què es concreten les bases reguladores, la normativa d'aplicació, el termini de presentació de sol·licituds, l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar i la quantia màxima destinada, així com la planificació formativa efectuada per l'exercici pressupostari.

La planificació de la formació podrà incloure la relació expressa d'accions formatives a desenvolupar en l'exercici, en el seu àmbit territorial i els sectors productius als quals s'adreça.

Article 5

Entitats beneficiàries

  1. Podran accedir a les subvencions previstes en aquesta Ordre les administracions públiques d'àmbit local i les entitats que hi estiguin adscrites o vinculades amb competència en matèria de desenvolupament local i de promoció de l'ocupació, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

  2. En un mateix àmbit territorial només s'acceptarà una única sol·licitud, sigui de l'administració local o de l'entitat que hi estigui adscrita o dependent.

  3. Seran admissibles les sol·licituds d'entitats supramunicipals, les quals s'entendrà que participen per donar resposta a les necessitats dels territoris en els quals no es presenta l'entitat municipal corresponent o entitat vinculada o adscrita a aquesta.

  4. No es podran presentar les entitats locals de caràcter provincial.

  5. Les entitats locals sol·licitants han d'estar inscrites al corresponent registre d'entitats de formació i tenir homologada l'adreça en que vulguin sol·licitar accions formatives, en una data anterior a la publicació de la convocatòria corresponent.

Aquesta formació es podrà realitzar en centres propis o mitjançant convenis amb entitats o empreses públiques que puguin impartir la formació d'acord amb el paràgraf anterior. Quan s'estableixin els esmentats convenis, aquests s'hauran de presentar juntament amb la sol·licituds, i inclouran els mateixos requeriments que s'estableixen a la convocatòria que correspongui. El beneficiari assumirà la total responsabilitat de l'execució de l'activitat formativa.

Article 6

Requisits de les entitats

  1. Per poder accedir a les subvencions i ajudes regulades en aquesta Ordre, les entitats sol·licitants hauran de complir els següents requisits:

    1. Complir, si s'escau, el que estableix l'article 38 de Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social dels disminuïts, d'acord amb l'article 7 i la disposició transitòria del Decret 238/1987, de 2 de juliol, a aplicar les mesures alternatives d'acord amb el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, que regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva a favor dels treballadors amb discapacitat, o bé aplicar l'establert al Decret 246/2000, de 24 de juliol, sobre l'aplicació de les mesures alternatives de caràcter excepcional al compliment de la cuota de reserva del 2% a favor de treballadors disminuïts a empreses de cinquanta o més...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR