DECRET 318/2006, de 25 de juliol, dels serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

318/2006, de 25 de juliol, dels serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat.

El Decret 271/2003, de 4 de novembre, dels serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat, va regular per primera vegada les condicions materials i funcionals de prestació d'aquests serveis i va fixar, també, l'eina per a la valoració de les persones i per catalogar-ne la intensitat del suport.

Aquesta regulació va definir i establir un tipus d'estructura d'habitatges i residències, i les condicions dels serveis de suport que s'han de donar, de manera que s'orientés l'actuació planificadora del sector del serveis socials en l'àmbit de les persones amb discapacitats, sobre la base de l'actual concepció de la discapacitat, al nou model d'atenció que s'estableix i a la cooperació entre l'Administració i la societat civil.

El marc normatiu específic en què es va inscriure la regulació esmentada, és el Decret legislatiu 17/1994, de 16 de novembre, com a norma bàsica en matèria de serveis socials a Catalunya i, també, el marc general que determina tant la Constitució com l'Estatut d'autonomia, que estableixen l'obligació dels poders públics a la protecció dels drets de les persones amb discapacitat i l'afavoriment del seu desenvolupament personal i la seva inclusió social.

D'altra banda, també dins d'aquest marc, s'ha de fer esment de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, dins el conjunt d'actuacions que promou per tal que aquestes puguin assumir, amb qualitat de vida, les seves responsabilitats, estableix en el capítol III del títol V, les mesures destinades a les famílies amb persones en situació de dependència, que inclou els principis informadors de la política i les mesures concretes que han de dur a terme les administracions públiques en aquest àmbit, definint la dependència com l'estat en que es troben les persones que per alguna discapacitat necessiten l'ajuda d'una altra persona per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària.

Això no obstant, l'aplicació del Decret 271/2003, de 4 de novembre, ha posat de manifest la necessitat de modificar-ne determinats aspectes com ara les eines de valoració de la discapacitat; una millor definició dels i de les professionals d'atenció directa així com de l'actuació que han de dur a terme per assolir una major eficiència en tot el procés de l'acolliment residencial i, finalment, la delimitació més precisa del conjunt de condicions materials i funcionals dels equipaments.

Una de les modificacions essencials necessàries, com s'ha dit, és la de l'instrument per a la valoració de les habilitats adaptatives generals de les múltiples àrees de la persona amb discapacitat intel·lectual, amb la utilització d'una eina validada i coneguda en la seva aplicació, que mesuri adequadament el nivell i tipus de suport que requereixen les persones amb discapacitat usuàries dels serveis d'acolliment residencial. S'utilitzarà l'Inventari per a la Planificació de Serveis i Programació Individual .ICAP., que és un registre estructurat d'informació rellevant de la persona (destresa motora, les destreses socials i comunicatives, les destreses en la vida personal, en la vida en comunitat, i permet avaluar els problemes de la conducta); a més de dos índex anomenats Puntuació de servei de l'ICAP i Nivell de servei de l'ICAP, que estimen el grau d'atenció, cura, supervisió o intervenció que la persona requereix.

Per a la valoració de les persones amb discapacitat física i la catalogació del suports segons el nivell d'autonomia, discapacitat i dependència en relació a les activitats de la vida diària, les activitats de l'entorn de la persona susceptibles de suport i la necessitat de tercers per a la seva realització, l'instrument que s'utilitzarà serà el Barem de 3a persona. Aquest barem és el fixat pel Real decret 1971/1999 de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa, i el Real decret 1169/2003, de 12 de setembre, pel qual es modifica l'annex 1 del Real decret 1971/1999, de 23 de desembre. Les àrees de valoració que contempla el Barem de 3a persona són: el desplaçament, la cura de sí mateix (llit, higiene, alimentació), la comunicació, altres activitats manipulatives, atencions especials que es requereix, i l'adaptació personal i social (convivència, autoprotecció, conducta social i autosuficiència psíquica).

Els trastorns de conducta que presentin les persones amb discapacitat intel·lectual o física, estan considerats en el seu grau, freqüència i gravetat a l'Inventari per a la Planificació de Serveis i Programació Individual .ICAP. i també en el Barem de tercera persona, tal com es contemplen a ambdós instruments.

Pel que fa a les condicions funcionals, s'explicita la plantilla dels i de les professionals d'atenció directa i la seva dedicació vers als usuaris dels serveis residencials que requereixen suport extens i generalitzat.

Quant a les condicions materials, es fixen els requisits estructurals per tal d'ajustar-los a les possibilitats actuals d'adquisició, compra, lloguer, construcció d'habitatges i equipaments residencials. S'estableixen les condicions mínimes més assequibles, alhora que es mantenen i es garanteixen la qualitat, la dignitat, la privadesa i els espais necessaris per a les persones amb discapacitat, mentre que també s'afavoreixen el procés d'integració familiar i comunitària, així com el compliment de la normativa en matèria de barreres arquitectòniques i accessibilitat.

La regulació actual d'aquests serveis ve determinada pel Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, amb la posterior modificació pel Decret 176/2000, de 15 de maig, que preveu dos tipologies de serveis d'acolliment: els habitatges amb serveis comuns per a persones amb disminució i els serveis de centres residencials per a persones amb disminució, el contingut dels quals ha estat definit i modificat pel Decret 271/2003, de 4 de novembre, del qual ara se'n fa una nova redacció.

Amb la nova definició d'aquests serveis l'Administració ha de garantir la qualitat de l'atenció i el seu finançament, així com l'accés als serveis, la continuïtat en el procés d'atenció, l'equitat i l'equilibri territorial. És en aquest sentit que es fa necessari determinar els requeriments per a l'acreditació dels serveis finançats amb fons públics, així com determinar un sistema unificat de valoració i accés als serveis d'acolliment residencial amb finançament públic.

El text ha estat informat pel Consell General de Serveis Socials i la Comissió de Govern Local i sotmès a informació pública mitjançant Edicte de 24 de gener de 2006 (DOGC núm. 4574, de 16.2.2006).

Per tant, d'acord amb l'informe de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Benestar i Família, en ús de les facultats que m'atorga la normativa vigent i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir i regular el suport que es presta en els serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat dels habitatges amb serveis comuns per a persones amb disminució i dels serveis de centres residencials per a persones amb disminució del Sistema Català de Serveis Socials i de la Xarxa Bàsica de Serveis Socials de Responsabilitat Pública, així com determinar les condicions d'aquesta prestació, dins el marc de l'ordenament dels serveis socials.

Article 2

Persones usuàries

Poden ser persones usuàries dels serveis d'acolliment residencial les que tenint residència a Catalunya se'ls hagi reconegut un grau de disminució igual o superior al 33% per raó de la seva discapacitat física o intel·lectual, que faci necessària la provisió d'un servei substitutori de la llar pel fet de ser impossible o desaconsellable viure en la pròpia.

Article 3

Intensitat de suport dels serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat

3.1 Els serveis d'acolliment residencial adreçats a les persones amb discapacitat, física o intel·lectual, es prestaran de manera personalitzada i amb diferent intensitat de suport en l'atenció a la necessitat de la persona, per tal d'afavorir la seva independència en l'entorn social.

3.2 Les intensitats de suport són:

  1. Suport intermitent: és el que es presta de manera esporàdica o episòdica, que es proporciona quan es necessita.

  2. Suport limitat: és el que es presta ocasionalment de manera continuada, durant un període de temps limitat, amb una freqüència regular, i en alguns entorns de la vida de la persona (llar, treball, escola, vida comunitària, etc.).

  3. Suport extens: és el que es presta de manera continuada, sense límit de temps, amb una freqüència regular o alta, i que afecta a algunes situacions de la vida de la persona amb discapacitat (llar, treball, escola, vida comunitària, etc.). La persona depèn en determinades situacions de tercers.

  4. Suport generalitzat: és el que es presta de manera continuada, possiblement per a tota la vida de la persona amb discapacitat, amb una alta freqüència i intensitat. Afecta totes o quasi totes les situacions de vida de la persona. La persona depèn de tercers.

3.3 Les condicions en què s'han de prestar els serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat són les que preveu l'article 7.

3.4 Els establiments on es prestin els serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat podran proveir les diferents intensitats de suport sempre que compleixin les condicions funcionals i materials requerides per cadascuna d'aquestes.

Article 4

Dret als serveis d'acolliment residencial amb suport extens o suport generalitzat

4.1 S'estableix el dret de la persona amb discapacitat al servei d'acolliment residencial si requereix suport extens o suport generalitzat.

4.2 Per gaudir d'aquest dret és necessari que la persona usuària resideixi a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR