ACORD GOV/114/2016, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Pla de simplificació normativa 2016-2017.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyAcord

La profusió normativa és una característica dels sistemes normatius occidentals i ha estat objecte de consideració per la doctrina i les institucions públiques des de les darreres dècades del segle XX. En aquesta línia s'inscriuen l'Estratègia Europa 2020 i les successives recomanacions de la Comissió Europea sobre regulació normativa.

La clarificació del marc normatiu vigent és alhora una condició necessària per poder aplicar els instruments de la política de millora de la regulació i, en particular, per avaluar l'aplicació de la legislació vigent. L'avaluació de l'impacte normatiu és, de fet, una de les eines principals per millorar la qualitat material de les normes, ja que aporta evidència en el procés de presa de decisions i permet determinar si els beneficis econòmics, socials i ambientals de la regulació justifiquen els costos que comporta, i si compleix amb els objectius de política pública que es van preveure.

El Govern de la Generalitat està compromès amb la millora regulatòria i així ho posen de manifest les actuacions dutes a terme en els àmbits de la simplificació dels procediments i tràmits administratius i la reducció de càrregues administratives per a les empreses, en especial: l'adopció de les anomenades “lleis òmnibus”, l'impuls de la Finestreta Única Empresarial i l'aprovació de la Llei 16/2015, del 21 de juliol, de simplificació de l'activitat administrativa de l'Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d'impuls de l'activitat econòmica.

La simplificació de l'ordenament jurídic a partir de l'elaboració de textos refosos o consolidats per tal de reduir el volum d'actes normatius i la seva dispersió, així com l'eliminació expressa de les disposicions obsoletes ha de contribuir a disposar d'un ordenament integrat, més coherent, clar, estable, predictible i cert. Això reforçarà la seguretat jurídica i la confiança dels ciutadans i de les empreses, millorarà la comprensió i el coneixement del marc normatiu i, per tant, la seva accessibilitat i transparència. D'aquesta manera s'incidirà també en els costos que han de suportar els agents econòmics per familiaritzar-se amb la normativa vigent, els quals afecten especialment les empreses més petites.

D'altra banda, tal com assenyala l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), la regulació normativa és una de les palanques clau dels governs per promoure reformes que puguin tenir incidència en l'assignació de recursos que millorin la productivitat i el benestar de la societat. En un context on les polítiques fiscals i monetàries tenen una incidència limitada, les polítiques regulatòries o de millora de la regulació han esdevingut prioritàries a la majoria d'estats membres de l'OCDE. El seu objectiu és assegurar que l'ordenament jurídic sigui eficaç i eficient, és a dir, que permeti assolir els objectius públics perseguits i generar efectes positius tant en l'economia com en la societat.

Aquesta política pública té caràcter horitzontal i complementa la formulació i execució de la resta de polítiques. Se centra en les dues dimensions de l'activitat de regulació: l'adopció de noves normes i la revisió de la normativa existent o l'estoc regulatori. Tan important és vetllar per la correcta elaboració de les iniciatives normatives de manera que només s'aprovin aquelles que responguin a l'interès general, com procurar el manteniment adequat del marc normatiu vigent.

Des d'aquest punt de vista, és cabdal simplificar l'ordenament jurídic mitjançant actuacions de refosa o consolidació i depurar-lo de normes materialment derogades o que ja no s'apliquen i que tanmateix continuen estan vigents, a fi de combatre la inflació legislativa i la complexitat jurídica que se'n deriva.

La introducció d'un nou procediment simplificat per a la consolidació legislativa en el Reglament del Parlament de Catalunya que permeti integrar en un únic text legal la legislació aplicable sobre un sector o una matèria que ha estat objecte de modificacions parcials, suposa una novetat destacable des del punt de vista de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR