DECRET 161/2002, d'11 de juny, sobre l'acreditació del coneixement del català i l'aranès en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyDecret

DECRET

161/2002, d'11 de juny, sobre l'acreditació del coneixement del català i l'aranès en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya.

L'article 3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya proclama que la llengua pròpia de Catalunya és el català i que els idiomes català i castellà són oficials a Catalunya.

Del principi que el català és la llengua pròpia, l'article 2 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, en deriva, entre d'altres efectes, que és la llengua de les institucions de Catalunya, i en especial de l'Administració de la Generalitat, l'Administració local, les universitats i les altres corporacions públiques. D'acord amb l'article 9 de la mateixa Llei, les institucions esmentades, entre d'altres, han d'emprar el català en les seves actuacions internes i en la relació entre aquestes, com també l'han d'emprar normalment en les comunicacions i notificacions dirigides a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català. D'altra banda, l'article 2 de la Llei 16/1990, de 13 de juliol, sobre el règim especial de la Vall d'Aran, i l'article 7 de la Llei de política lingüística estableixen el règim jurídic de l'aranès, modalitat de la llengua occitana, pròpia de la Vall d'Aran, on també té la consideració de llengua oficial.

Del principi de doble oficialitat resulta que les administracions, les corporacions i les institucions públiques de Catalunya han de garantir la capacitació i l'habilitació lingüístiques necessàries de tot el seu personal, el qual ha de tenir un nivell de coneixement adequat i suficient de les dues llengües oficials, tant en l'expressió oral com en l'escrita, que el faci apte per exercir les funcions pròpies del seu lloc de treball.

El coneixement del castellà s'acredita ordinàriament per mitjà de la titulació oficial que resulta dels diferents nivells de l'educació obligatòria i, atès que el seu ensenyament està garantit a tot l'Estat i ho ha estat històricament sense cap interrupció, no cal preveure cap sistema especial per acreditar-ne el coneixement en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de l'Administració, llevat que puguin accedir-hi persones que no tinguin la nacionalitat espanyola.

Per al català, en canvi, l'exclusió legal del seu ensenyament a l'escola fins al curs 1978-1979 i la lentitud del procés de la seva incorporació al sistema educatiu, que només va ser plenament efectiva a partir de 1983, comporten l'existència d'un sector encara important de la població de Catalunya i les altres terres de parla catalana que es va veure impedit legalment d'aprendre'l. D'altra banda la condició oberta de la societat catalana fa que s'hi incorporin de manera constant persones que no l'han pogut estudiar en els seus llocs d'origen perquè no hi és ensenyat. Per aquests motius cal preveure un sistema per acreditar-ne el coneixement per part del personal al servei de les administracions públiques de Catalunya d'acord amb la Sentència del Tribunal Constitucional 46/1991, de 28 de febrer, que va reconèixer la constitucionalitat de l'exigència del coneixement de català al personal que opta per accedir-hi, i això per tal que aquest pugui usar el català d'acord amb el seu caràcter de llengua pròpia i oficial i garantir plenament el dret de la ciutadania a optar per una o altra llengua oficial en la seva relació amb l'Administració.

L'article 11 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística; els articles 294.2, 302.2 i 310.2 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, i els articles 42, 74 i 62 de la Llei de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, Text únic aprovat pel Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, fan referència a la capacitació lingüística en la selecció del personal i la provisió de llocs de treball.

El Govern ha considerat convenient desplegar mitjançant una disposició reglamentària els preceptes legals esmentats més amunt. En aquest sentit, el Decret present té per objecte regular els criteris de valoració del coneixement del català i de l'aranès, tant en l'expressió oral com en l'escrita, en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya, amb criteris objectius de proporcionalitat.

Aquest Decret unifica i sistematitza la normativa anterior, adopta els mateixos criteris que s'apliquen des de 1991 tant a l'Administració de la Generalitat com a les altres administracions catalanes i incorpora l'experiència dels darrers deu anys. El seu àmbit d'aplicació s'estén a tot el personal al qual és aplicable la legislació relativa a la funció pública de la Generalitat de Catalunya, respectant l'autonomia de les corporacions locals i de les universitats.

Per tal de donar la màxima claredat a la normativa aplicable a cada cas, el Decret, després d'establir uns principis generals (articles 1 a 3), regula de manera separada l'acreditació del coneixement de català en els processos de selecció de personal funcionari i de personal laboral (articles 4 a 6), en les convocatòries de provisió de llocs de treball mitjançant concurs (articles 7 i 8) i concursos de canvi de destinació de personal laboral (articles 9 i 10). Els articles 12 a 14 determinen els nivells de coneixements de català que cal acreditar amb caràcter general, amb ple respecte a l'autonomia dels ens locals i de les universitats, i l'article 15 fa referència a l'acreditació del coneixement de l'aranès.

Les principals novetats introduïdes per aquest Decret a la normativa precedent són:

  1. El nivell de coneixement de català que cal acreditar per a cada lloc de treball queda determinat amb caràcter general d'acord amb els grups de titulació previstos a la legislació sobre funció pública i la normativa laboral que hi sigui aplicable.

  2. La manera bàsica d'acreditar l'esmentat coneixement és haver-lo acreditat a l'ensenyament obligatori, cosa que resulta de la certificació que s'ha cursat de manera oficial a Catalunya la matèria de llengua catalana d'ensenyament obligatori i s'ha obtingut el títol que correspon després de 1992, expedida per qualsevol institut d'educació secundària públic en la forma que determina la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa. També es podrà acreditar, en qualsevol cas, per mitjà dels certificats de referència de la Direcció General de Política Lingüística o dels títols, diplomes i certificats que són considerats equivalents per ordre del conseller o la consellera de Cultura d'acord amb el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixements de català. La prova de català serà un mitjà supletori per quan no s'estigui en possessió dels certificats esmentats tot i que s'estableixen múltiples casos d'exempció que faciliten l'accés de la ciutadania a la funció pública.

  3. S'eximeix de la prova de català el personal que acrediti haver-la superat per accedir a un altre lloc de la mateixa administració.

  4. D'acord amb el nou sistema de certificats de català, es gradua acuradament el grau de coneixement de català del personal, que en cada cas és l'adequat a les seves funcions.

  5. S'estableix una equivalència entre els títols de l'ensenyament reglat no universitari i els certificats que regula el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixements de català.

El Decret també fa referència al coneixement de l'aranès, d'acord amb la Llei 16/1990, de 13 de juliol, sobre règim especial de la Vall d'Aran, i pel que fa al personal al servei de les entitats locals, amb l'article 294.2 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, d'acord amb la redacció que en fa l'apartat 2 de la disposició final primera de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Governació i Relacions Institucionals i del conseller de Cultura, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és regular els criteris de valoració dels coneixements del català i de l'aranès en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 L'àmbit d'aplicació d'aquest Decret s'estén al personal al servei de l'Administració de la Generalitat, de les corporacions locals i de l'administració i serveis de les universitats, al personal de les seves entitats autònomes, al personal dels consorcis en què participa majoritàriament qualsevol d'aquestes institucions i a la resta de personal al qual és aplicable la legislació relativa a la funció pública de la Generalitat de Catalunya a què es refereix l'article 2 de la Llei de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, Text únic aprovat pel Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, en els termes previstos en l'article esmentat.

2.2 Aquest Decret és d'aplicació supletòria al personal docent del Departament d'Ensenyament, el qual es regeix pel Decret 244/1991, de 28 d'octubre, sobre el coneixement de les dues llengües oficials per a la provisió de llocs de treball docents dels centres públics d'ensenyament no universitari de Catalunya dependents del Departament d'Ensenyament.

Article 3

Principi general

3.1 En els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball s'ha d'acreditar el coneixement de la llengua catalana, tant en l'expressió oral com en l'escrita, en el grau adequat a les funcions pròpies de les places de què es tracti.

3.2 Aquest coneixement s'acredita:

  1. Les persones que ho han fet en l'ensenyament obligatori, amb la presentació d'algun dels títols a què fa referència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR