DECRET 337/1995, de 28 de desembre, sobre l'acreditació i el funcionament de les institucions col·laboradores d'integració familiar i de les entitats col·laboradores d'adopció internacional.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Benestar i Família
Rango de LeyDecret

La disposició addicional primera de la Llei 21/1987, d'11 de novembre, per la qual es modifiquen determinats articles del Codi civil i de la Llei d'enjudiciament civil en matèria d'adopcions (BOE núm. 275, de 17.11.1987), faculta les comunitats autònomes, en virtut de la seva competència en matèria de protecció de menors, per acreditar, en el seu territori, com institucions d'integració familiar, per intervenir en funcions de mediació en adopcions, com a entitats col·laboradores, a associacions o fundacions no lucratives.

En el mateix sentit, la Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre protecció als nens desemparats i d'adopció (DOGC núm. 1542, de 13.1.1992), disposa que s'han d'establir per reglament els requisits per a l'acreditació de les institucions col·laboradores d'integració familiar. D'altra banda, la Llei 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i protecció dels infants i els adolescents i de modificació de la Llei 37/1991, de 30 de desembre (DOGC núm. 2083, de 2.8.1995), addiciona una secció a la Llei 37/1991, sobre l'adopció internacional.

El Conveni relatiu a la protecció del nen i a la cooperació en matèria d'adopció internacional, fet a La Haia el 29 de maig de 1993, i ratificat per Espanya el 18 de juliol de 1995 (BOE núm. 182, d'1.8.1995), estableix garanties perquè les adopcions internacionals es sotmetin a l'interès superior del menor i al drets fonamentals que li reconeix el dret internacional i instaura un sistema de cooperació entre els Estats contractants. D'altra banda, la ratificació inclou la designació de les autoritats centrals, que a Catalunya és la Direcció General d'Atenció a la Infància, reestructurada mitjançant el Decret 237/1995, d'11 de juliol (DOGC núm. 2096, d'1.9.1995).

El Decret legislatiu 17/1994, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la refosa de les Lleis 12/1983, de 14 de juliol, 26/1985, de 27 de desembre, i 4/1994, de 20 d'abril, en matèria d'assistència i serveis socials (DOGC núm. 1997, de 13.1.1995), configura els serveis de la integració familiar com a serveis d'atenció especialitzada de la xarxa bàsica de serveis socials de responsabilitat pública. D'altra banda les funcions de mediació en adopció internacional constitueixen un servei social de suport del Sistema Català de Serveis Socials.

Per tant, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, l'informe del Consell General de Serveis Socials i l'informe del Consell Sectorial de Serveis Socials d'Atenció a la Infància, a proposta del conseller de Benestar Social i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Disposicions directives

Article 1

Objecte És objecte del present Decret l'establiment dels requisits d'acreditació de les institucions col·laboradores d'integració familiar i de les entitats col·laboradores d'adopció internacional que realitzen el servei social de mediació i que tenen com a finalitat la integració dels infants i adolescents en una persona o família.

Article 2

Concepte d'institució col·laboradora d'integració familiar Són institucions col·laboradores d'integració familiar les entitats sense ànim de lucre, legalment constituïdes que, tenint com a finalitat la protecció de menors i reunint els requisits previstos a aquesta norma, siguin acreditades d'acord amb el present Decret per desenvolupar les funcions de mediació que li atribueix la Llei 37/1991, de 30 de desembre, de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, per a la integració dels infants en una família.

Article 3

Concepte d'entitat col·laboradora d'adopció internacional 1. Són entitats col·laboradores d'adopció internacional aquelles associacions o fundacions sense ànim de lucre, legalment constituïdes que, tenint com a finalitat la protecció de menors i reunint els requisits previstos a aquesta norma, obtinguin la corresponent acreditació per intervenir en funcions de mediació en adopció internacional. 2. Les entitats col·laboradores d'adopció internacional ajustaran la seva actuació al que disposa la legislació vigent sobre la matèria, a la legislació aplicable del país d'origen del menor, i al que s'estableix en aquest Decret.

Article 4

Àmbit d'aplicació 1. Aquest Decret regula l'actuació de les institucions col·laboradores d'integració familiar i de les entitats col·laboradores d'adopció internacional que es realitzi a l'àmbit territorial de Catalunya. 2. Pel que fa a les entitats col·laboradores d'adopció internacional la seva intervenció a l'estranger estarà referida al país o països per als quals han estat acreditades per l'òrgan competent de la Generalitat i autoritzada per les autoritats d'aquells països.

Capítol 2 Acreditació de les institucions col·laboradores d'integració familiar

Article 5

Requisits d'acreditació Les institucions col·laboradores d'integració familiar han de reunir els requisits i complir les condicions següents:

  1. Ser un organisme de les entitats locals. També fundacions, associacions o altres entitats constituïdes legalment, que no tinguin ànim de lucre i que en els seus estatuts hi figuri com a finalitat la protecció dels menors.

  2. Disposar d'organització, estructura i mitjans suficients, en relació a les funcions a desenvolupar.

  3. Estar inscrites al Registre d'entitats, serveis i establiments socials del Departament de Benestar Social.

  4. Comptar amb equips tècnics multiprofessionals formats, com a mínim, per un psicòleg o psicopedagog, un assistent social o diplomat en treball social i, si s'escau, un educador social. Un d'aquests professionals exercirà les funcions de responsable-coordinador.

  5. Ajustar les seves actuacions al Conveni Internacional dels Drets de l'Infant i a la resta de la legislació aplicable en matèria de serveis socials i protecció a la infància i adolescència.

  6. Estar dirigida i administrada per persones qualificades per la seva integritat moral i per la seva formació i/o experiència per actuar en l'àmbit de l'acolliment o l'adopció.

  7. Tenir la seva seu social a Catalunya

Article 6

Procediment d'acreditació 1. Les entitats que vulguin ser acreditades com institucions d'integració familiar hauran de presentar la corresponent sol·licitud, adjuntant la documentació justificativa del compliment dels requisits i condicions exigits a l'article 5, així com un projecte d'actuació d'acord amb els criteris aprovats per la Direcció General d'Atenció a la Infància. 2. La sol·licitud es presentarà a les dependències del Departament de Benestar Social, o bé pels mitjans previstos a l'article 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les Administracions públiques i del procediment administratiu comú. 3. La resolució d'acreditació serà dictada per la Direcció General d'Atenció a la Infància en el termini de tres mesos des de la presentació de la sol·licitud i es farà constar com a nota marginal a l'assentament corresponent de l'entitat en el Registre d'Entitats, Serveis i Establiments Socials. Transcorregut el termini fixat sense que s'hagi dictat la corresponent resolució, la sol·licitud s'haurà d'entendre desestimada. 4. La resolució acreditarà a l'entitat com a institució d'integració familiar d'acolliment simple o com a institució d'integració familiar d'acolliment preadoptiu. 5. L'acreditació tindrà validesa anual, des de la seva concessió, i es prorrogarà tàcitament cada any pel mateix termini, mentre no sigui revocada o es modifiquin les circumstàncies que van motivar el seu atorgament.

Article 7

Privació dels efectes La Direcció General d'Atenció a la Infància podrà privar temporal o definitivament dels efectes de l'acreditació si la institució col·laboradora deixés de reunir algun dels requisits i condicions exigits, incomplís la normativa de protecció a la infància i adolescència, o de serveis socials, o els compromisos contrets, o les directrius aprovades per la Direcció General d'Atenció a la Infància.

Article 8

Funcions 1. La Direcció General d'Atenció a la Infància, mitjançant conveni, podrà encomanar a les institucions col·laboradores d'integració familiar les funcions següents:

  1. L'estudi, la valoració, la preparació de famílies que hagin sol·licitat un acolliment familiar o una adopció.

  2. La recerca de famílies acollidores o adoptives per al menor proposat.

  3. L'acoblament del menor en la família acollidora mitjançant l'equip especialitzat.

  4. El seguiment posterior del menor d'acord amb les directrius de l'òrgan competent.

  5. La formació de les famílies acollidores

  6. La promoció de l'acolliment i/o de l'adopció.

  7. La col·laboració en la gestió del finançament del servei prestat per famílies acollidores en la forma en què s'estableixi mitjançant conveni.

  8. Altres funcions que puguin ser encomanades per conveni, d'acord amb l'objecte i en el marc de la normativa vigent. 2. Les institucions col·laboradores d'integració familiar només podran exercir les funcions atribuïdes en relació als menors a què es refereix l'article 28.a).

Article 9

Convenis de col·laboració 1. La col·laboració entre el Departament de Benestar Social i les institucions acreditades s'instrumentarà mitjançant un conveni, que haurà de contenir, almenys:

  1. L'àmbit territorial d'actuació de la institució col·laboradora. b) el tipus d'acolliment per al qual s'acredita, d'acord amb l'article 6.4.

  2. Les funcions concretes que assumeix l'institució col·laboradora, d'acord amb el que estableix el present decret.

  3. El mitjans personals i els recursos econòmics i patrimonials de què...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR