DECRET 208/1998, de 30 de juliol, pel qual es regula l'acreditació de la correcció lingüística dels noms i cognoms.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

208/1998, de 30 de juliol, pel qual es regula l'acreditació de la correcció lingüística dels noms i cognoms.

L'article 19 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, disposa que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya tenen dret a l'ús de la forma normativament correcta en català dels seus noms i cognoms i a incloure la conjunció "i" entre els cognoms.

El mateix article estableix que les persones interessades poden obtenir la constància de la forma normativament correcta en català dels seus noms i cognoms en el Registre Civil, sigui quina sigui la data de la imposició, per simple manifestació a la persona encarregada del Registre, amb l'aportació dels documents que n'acreditin la correcció lingüística, els quals s'han d'establir per reglament.

Les normes precedents són aplicables als noms i cognoms aranesos respecte a la normativa lingüística aranesa.

D'altra banda, la Llei 8/1991, de 3 de maig, sobre l'autoritat lingüística de l'Institut d'Estudis Catalans, el reconeix com a institució encarregada d'establir i actualitzar la normativa lingüística del català, per la qual cosa l'acreditació de la correcció de la forma dels noms i cognoms ha de ser feta d'acord amb les normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans.

Pel que fa a la correcció de la forma dels noms i cognoms aranesos, s'ha de fer d'acord amb la normativa lingüística aranesa, continguda en les normes ortogràfiques de la llengua occitana aplicables a l'aranès, aprovades pel Decret 57/1983, de 14 de gener.

El present Decret té per objecte el desplegament de l'article 19 de la Llei de política lingüística, i establir els documents que acrediten la correcció lingüística dels noms i cognoms.

Pel que fa al procediment per obtenir la substitució de les grafies normativament incorrectes per les correctes, la disposició addicional 4 de la Llei de política lingüística es remet al que preveu l'article 2 de la Llei de l'Estat 17/1977, de 4 de gener, sobre reforma de l'article 54 de la Llei del Registre Civil. Per raó d'aquesta remissió, el procediment és el de la simple manifestació a la persona encarregada del Registre feta per la persona interessada o el seu representant legal.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i de la consellera de Justícia i de conformitat amb el Govern,

Decreto:

Article 1

1.1 La constància en el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR