DECRET 424/2004, de 2 de novembre, pel qual s'aprova l'adaptació de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Rango de LeyDecret

DECRET

424/2004, de 2 de novembre, pel qual s'aprova l'adaptaciÛ de les Normes d'organitzaciÛ i funcionament de la Universitat Ramon Llull.

El Parlament de Catalunya va reconËixer, mitjanÁant la Llei 12/1991, de 10 de maig, la Universitat Ramon Llull, que es regia per la Llei org‡nica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universit‡ria; la Llei 26/1984, de 19 de desembre, de coordinaciÛ universit‡ria i de creaciÛ de consells socials; les normes que les desenvolupaven, i per les seves prÚpies normes d'organitzaciÛ i funcionament.

L'article 6 de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, va introduir com a novetat la previsiÛ que les normes d'organitzaciÛ i funcionament de les universitats privades han de ser elaboradesper aquestes i, previ control de legalitat, aprovades pel Govern de la Comunitat AutÚnoma. La disposiciÛ transitÚria tercera de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, estableix que les universitats privades existents en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Llei s'havien d'adaptar a les previsions contingudes en la mateixa.

En el mateix sentit, l'article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, estableix que les normes d'organitzaciÛ i funcionament de lesuniversitats privades sÛn aprovades pel Govern de la Generalitat, amb el control previ de la seva legalitat. D'acord amb la disposiciÛ transitÚria cinquena de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, les universitats privades han d'adaptar les seves normes d'organitzaciÛ i funcionament al que estableix aquesta Llei en el termini fixat a la disposiciÛ transitÚria tercera de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats.

En aquest marc, els Estatuts de la Universitat Ramon Llull van ser aprovats pel Patronat de la FundaciÛ per a la Universitat Ramon Llull el 16 de juny de 1994, i modificats parcialment com a Normes d'organitzaciÛ i funcionament per la Junta de Patrons de la Universitat Ramon Llull, FundaciÛ Privada, el 3 de marÁ de 2003 i el 7 de juliol de 2004, a l'efecte d'adaptar-se a la normativa vigent.

Per tot aixÚ, a proposta del conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la InformaciÛ, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

S'aproven les Normes d'organitzaciÛ i funcionament de la Universitat Ramon Llull, incloses als Estatuts de la Universitat esmentada, en el que han estat adaptades a les previsions derivades de l'article 2.2 de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats.

Article 2

Espubliquen annexos els Estatuts i les Normes d'organitzaciÛ i funcionament de la Universitat Ramon Llull, aprovats pel Patronat de la FundaciÛ per a la Universitat Ramon Llull el 16 de juny de 1994 i modificats parcialment el 3 de marÁ de 2003 i el 7de juliol de 2004.

DisposiciÛ final

De conformitat amb l'article 6.2 de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, les Normes d'organitzaciÛ i funcionament entren en vigor el mateix dia de la seva publicaciÛ al DOGC.

Barcelona, 2de novembre de 2004

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Carles Sol‡ i Ferrando

Conseller d'Universitats, Recerca

i Societat de la InformaciÛ

Annex

Estatuts de la Universitat Ramon Llull. Normes d'organitzaciÛ i funcionament de la Universitat Ramon Llull

Pre‡mbul

El 10 d'octubre de 1989 va ser creada, a Barcelona, la FundaciÛ Privada de Catalunya per a la Universitat Ramon Llull, com a fundaciÛ privada, sense ‡nim de lucre, de car‡cter beneficodocent i sotmesa a la legislaciÛ de la Generalitat de Catalunya.

L'objecte proclamat d'aquesta fundaciÛ civil catalana era la creaciÛ d'una universitat privada d'inspiraciÛ cristiana, fonamentada en criteris de professionalitat i eficiËncia de cara a assolir ipotenciar un ensenyament integral i recerca cientÌfica d'alta qualitat dins d'una perspectiva humanitzadora que respongui a les complexes necessitats de la societat actual, tal i com consta a l'Ideari de la Universitat Lliure i d'InspiraciÛ Cristiana de la Carta Fundacional.

En compliment d'aquest mandat estatutari, la mateixa FundaciÛ, en exercici de la llibertat constitucional de creaciÛ de centres docents, va crear formalment la Universitat Ramon Llull per acord de l'1 de marÁ de 1990 que va ser elevat a escriptura p˙blica el 9 de marÁ del mateix any.

El Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, la Llei 12/1991, de 10 de maig de reconeixement de la Universitat Ramon Llull, la qual especifica el seu rËgim jurÌdic, enumera els centres dels quals constar‡ inicialment i preveu les relacions b‡siques que s'establiran entre la Universitat i la Generalitat de Catalunya.

…s natural, doncs, que desprÈs d'un temps d'experiËncia en quË la Universitat ha funcionat amb una normativaprovisional, es considera arribada l'hora de procedir a l'elaboraciÛ de les Normes d'organitzaciÛ i funcionament de la Universitat, les quals, juntament amb els Estatuts de la FundaciÛ, constituiran la seva normativa prÚpia.

L'elaboraciÛ d'aquestesNormes, l'aprovaciÛ i modificaciÛ de les quals competeix al Ple del Patronat de la FundaciÛ creadora, d'acord amb el que disposa l'article 21.b) dels seus Estatuts, s'ha fet tenint en compte l'autonomia universit‡ria constitucionalment garantida, lallibertat acadËmica manifesta en el reconeixement de les llibertats de c‡tedra, d'investigaciÛ i d'estudi, i l'Ideari de la Universitat, el qual ha de ser considerat i respectat en l'exercici de les esmentades autonomia i llibertat.

La complexitat d'ordre tecnicojurÌdic major que han hagut de resoldre les presents Normes provÈ del fet que la Universitat Ramon Llull, per mandat fundacional exprÈs, gestiona els centres que la integren a travÈs d'institucions que conserven la seva personalitat jurÌdica, patrimoni i responsabilitat prÚpia, la qual cosa no impedeix, perÚ, la possibilitat que la Universitat pugui crear altres centres els quals gestioni directament i que s'integrin en la seva prÚpia personalitat, patrimoni i responsabilitat.

Heus acÌ tambÈ la raÛ d'Èsser de la singularitat organitzativa de la Universitat Ramon Llull, que es troba no sols en el fet de ser una universitat lliure, sinÛ en el d'estructurar-se, a mÈs, sobre el principi d'un pacte federatiu entre la universitat titular formal i responsable dels centres que la componen, d'una banda, i les diverses entitats que n'assumeixen la gestiÛ de cadascun dels centres amb els seus propis recursos humans, tecnolÚgics i patrimonials, d'una altra. D'aquÌ que les presents Normes de la Universitat Ramon Llull, aprovades el 16 de juny de 1994, aporten aquesta important novetat i s'ofereixen a la nostra societat com un significatiu i il∑lusionat servei universitari a les portes del segle xxi.

TÕTOL preliminar

Naturalesa i fi de la Universitat

Article 1

1.1††La Universitat Ramon Llull Ès una instituciÛ acadËmica sense finalitat lucrativa, creada per la FundaciÛ Privada de Catalunya per a la Universitat Ramon Llull (en endavant, la FundaciÛ) i reconeguda per la Llei 12/1991, del Parlament de Catalunya, de 10 de maig (DOGC de 22.5.1991, BOE de 6.6.1991).

1.2††La Universitat Ramon Llull tÈ la mateixa personalitat jurÌdica que la FundaciÛ creadora, tot i que n'est‡ diferenciada organitzativament i gaudeix d'autonomia acadËmica i de gestiÛ en els termes establerts en aquestes Normes.

1.3††La Universitat Ramon Llull, com a expressiÛ de la llibertat fonamental de creaciÛ de centres docents reconeguda a l'article 27.6 de la ConstituciÛ espanyola, est‡ sotmesa a la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, la normativa que les desenvolupi, la Llei 12/1991, de 10 de maig, de reconeixement de la Universitat Ramon Llull, la normativa aplicable a les fundacions privades de Catalunya, aquestes Normes d'organitzaciÛ i funcionament i per la resta de normativa interna que es dicti per al seu desenvolupament.

Article 2

2.1††En realitzar una missiÛ d'interËs p˙blic, la Universitat Ramon Llull es proposa estar al servei de l'esperit cristi‡, al servei de Catalunya, al servei d'una societat lliure, pluralista i democr‡tica, a la qual pertany i vol ajudar des d'una actitud oberta a altres cultures, tant de la resta de l'Estat comd'Europa i de tot el mÛn.

2.2††La Universitat Ramon Llull Ès una universitat d'inspiraciÛ cristiana. Est‡ al servei de la persona en totes les seves dimensions, es fonamenta en una concepciÛ cristiana de la persona, de la vida i del mÛn, i afavoreix el di‡leg i la relaciÛ entre fe, cultura i ciËncia.

2.3††Per complir aquesta finalitat institucional, la Universitat vol assolir i potenciar un ensenyament integral i una recerca cientÌfica i tËcnica d'alta qualitat, amb una perspectiva humanitzadora que respongui a les complexes necessitats de la societat actual. Per aquest motiu i per tal de complir amb el seu paper de ferment de la societat, la Universitat vol ser especialment sensible als nous valors, als nous reptes i a les aspiracions dels homes del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR