DECRET 200/2003, de 26 d'agost, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat de Girona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Rango de LeyDecret

DECRET 200/2003, de 26 d'agost, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat de Girona.

Els estatuts de les universitats p˙bliques sÛn elaborats, en virtut de llur autonomia, pel Claustre universitari i s'aproven, previ control de la seva legalitat, pel Govern de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya.

La disposiciÛ transitÚria cinquena de la Llei d'Universitats de Catalunya estableix que les universitats p˙bliques han d'adaptar llurs estatuts en el termini fixat a la disposiciÛ transitÚria segona de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, que Ès de nou mesos a partir de la constituciÛ del claustre universitari.

…s per aixÚ que, un cop analitzada l'adequaciÛ a la legalitat vigent de la proposta d'estatuts de la Universitat de Girona, aprovats pel seu Claustre universitari en les sessions de 13 de marÁ i de 27 de juny de 2003, a proposta del conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la InformaciÛ, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article ˙nic

S'aproven els estatuts de la Universitat de Girona, que figuren com a annex del present Decret.

DisposiciÛ transitÚria

La denominaciÛ de catedr‡tic i catedr‡tica referida al personal docent i investigador contractat queda afectada per la suspensiÛ de la vigËncia i aplicaciÛ de l'article 46.a) de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, produÔda arran del recurs d'inconstitucionalitat n˙m. 3280-2003, promogut pel president del Govern contra diversos preceptes de la Llei d'universitats de Catalunya (DOGC n˙m. 3910, de 23.6.2003).

DisposiciÛ derogatÚria

Queda derogat el Decret 182/1999, de 13 de juliol, pel qual s'aprova la modificaciÛ de determinats articles dels Estatuts de la Universitat de Girona i es disposa la publicaciÛ del text Ìntegre dels Estatuts.

DisposiciÛ final

De conformitat amb l'article 6.2 de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, els estatuts de la Universitat de Girona entren en vigor el mateix dia de la seva publicaciÛ en el DOGC.

Barcelona, 26 d'agost de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Universitats, Recerca

i Societat de la InformaciÛ

Annex

Estatuts de la Universitat de Girona

Pre‡mbul

La Universitat de Girona, creada per la Llei del Parlament de Catalunya 35/1991 del 30 de desembre de 1991, vol expressar la seva condiciÛ d'hereva de l'Estudi General, creat el segle XV per Alfons el Magn‡nim. Alhora, es reconeix com el fruit dels esforÁos que, des de diferents tradicions i Úptiques socials i cientÌfiques, ha esmerÁat tota la societat gironina amb la finalitat d'aconseguir per a Girona el ple restabliment dels estudis superiors.

La Universitat de Girona proclama la seva plena catalanitat com a manera d'obrir-se a totes les tradicions, avenÁos i cultures. La Universitat de Girona se sent arrelada al paÌs i, des de la perspectiva de la toler‡ncia i l'universalisme, manifesta la ferma voluntat de promoure la llengua i cultura catalanes, de ser eina d'equilibri territorial i motor de progrÈs al servei de la societat gironina i d'impulsar la justÌcia i la solidaritat.

La Universitat de Girona vol manifestar un compromÌs actiu en la lluita contra la discriminaciÛ per raÛ de gËnere, en l'assoliment de mÈs alts nivells d'igualtat efectiva, respecte i dignitat per a les dones. AixÚ es concreta en l'impuls i el suport a la recerca i la renovaciÛ de la docËncia orientats a aconseguir que sigui mÈs visible la realitat de les dones, i en la seva promociÛ a funcions i c‡rrecs en els quals no es trobin prou representades.

Els membres de la comunitat universit‡ria sÛn conscients que la universitat Ès un servei p˙blic que ha de respondre als interessos generals de tota la comunitat. Per aixÚ ha d'oferir la m‡xima transparËncia en la seva gestiÛ i ha de procurar esmerÁar els recursos necessaris per a l'activitat investigadora i per a una docËncia de qualitat que formi professionals i ciutadans fidels als valors democr‡tics. En aquest sentit, es considera imprescindible la col∑laboraciÛ conjunta del personal acadËmic, del personal d'administraciÛ i serveis i dels estudiants, supeditada sempre als interessos col∑lectius que s'expressen, en primer lloc, en els poders p˙blics i, en segon lloc, en el Consell Social.

AixÌ mateix, la Universitat de Girona manifesta el seu interËs a desenvolupar al m‡xim les seves facultats per tal que el progrÈs, la cultura i el respecte als drets de les persones i els pobles siguin l'eix del seu programa educatiu.

La Universitat de Girona tÈ la voluntat de fer avanÁar l'ensenyament superior promovent l'˙s intel∑ligent de les tecnologies de la informaciÛ, en particular l'organitzaciÛ de noves formes d'ensenyament no presencial i semipresencial, i l'afavoriment de l'˙s racional de les tecnologies de la informaciÛ i les comunicacions en l'aprenentatge dins de tots els ensenyaments de la Universitat.

La plena integraciÛ de la Universitat de Girona en l'espai europeu d'ensenyament superior Ès una mesura necess‡ria per assolir els fins de la Universitat. Per a aixÚ, Ès ferma voluntat de la Universitat fomentar la mobilitat dels estudiants en l'espai europeu d'ensenyament superior facilitant l'accÈs als programes de beques i ajudes. Igualment la Universitat ha d'estimular la mobilitat del personal acadËmic i del personal d'administraciÛ i serveis mitjanÁant programes i convenis especÌfics i els programes de la UniÛ Europea, perquË puguin aprofundir en els seus coneixements i millorar les seves competËncies professionals. Finalment, la Universitat manifesta un compromÌs amb l'organitzaciÛ de programes d'educaciÛ superior que permetin la formaciÛ universit‡ria i l'actualitzaciÛ de coneixements i habilitats al llarg de tota la vida.

La Universitat de Girona assumeix la seva responsabilitat en tot allÚ que signifiqui den˙ncia de les desigualtats i de les injustÌcies i vol incidir, a travÈs de la seva vocaciÛ estrictament universit‡ria, en el compromÌs social dels programes i projectes d'ajuda al desenvolupament i cooperaciÛ amb els paÔsos menys privilegiats.

TambÈ proclama, finalment, el seu respecte als valors mediambientals i la condemna a qualsevol forma d'agressiÛ fÌsica o moral a les persones, a les cultures o als drets humans i expressa la seva voluntat de fer prevaldre la solidaritat i la toler‡ncia per damunt de qualsevol consideraciÛ.

TÕTOL I

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa

La Universitat de Girona Ès una instituciÛ de dret p˙blic amb personalitat jurÌdica prÚpia, amb plena capacitat d'obrar p˙blica i privada i amb patrimoni propi per al desplegament de les seves finalitats i funcions, la qual, d'acord amb l'article 27.10 de la ConstituciÛ, gaudeix d'autonomia.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR