DECRET 142/1992, de 22 de juny, pel qual es regula el Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb disminució.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Benestar i Família
Rango de LeyDecret

La Llei 26/1985, de 27 de desembre, de serveis socials, considera com una de les àrees d'actuació la promoció i l'atenció de les persones amb disminucions físiques, psíquiques o sensorials, i també la promoció de la seva integració social per aconseguir el desenvolupament personal i la millora de la qualitat de vida.

Per al densenvolupament d'aquesta Llei, el Decret 39/1988, d'11 de febrer, regulador de la promoció, el finançament i les prestacions econòmiques dels serveis socials, preveu en l'article 14 les ajudes d'atenció social a les persones amb disminució com una forma de prestació econòmica ocasional de serveis socials.

Atès el Decret 187/1988, d'1 d'agost, pel qual el Departament de Benestar Social assumeix competències en matèria d'assistència i serveis socials;

Atesa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb l'informe del Consell General de Serveis Socials, a proposta del conseller de Benestar Social i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Normes generals

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació 1.1 El Programa d'ajuts d'atenció social a persones amb disminució té per objecte la millora de la qualitat de vida d'aquestes persones promovent-ne la integració social i laboral en aquells aspectes no atesos per altres instàncies públiques i privades. 1.2 El present Programa comprèn el conjunt d'ajudes econòmiques adreçades a l'assistència i als serveis socials a favor de les persones amb disminució física, psíquica o sensorial, d'acord amb el que s'estableix en els articles següents.

Article 2

Beneficiaris Podran ser beneficiaris d'aquest Programa les persones afectades per una disminució física, psíquica o sensorial, sempre que necessitin una atenció especial adreçada a assolir el seu normal desenvolupament humà i social, i que, sens perjudici dels requisits específics assenyalats per a cada tipus d'ajuda, reuneixin els requisits que estableix l'article 3.

Article 3

Requisits per a la concessió d'ajudes 3.1 Requisits generals.

  1. Ser resident a Catalunya; en el cas dels estrangers, se supeditaran als acords i convenis internacionals i al principi de reciprocitat.

  2. Tenir la condició legal de disminuït, llevat dels menors de quatre anys que, segons el criteri dels Equips de Valoració i Orientació, presentin retard en el desenvolupament maduratiu i l'evolució dels quals pugui arribar a ocasionar una disminució residual.

  3. Si el beneficiari té més de 65 anys, que les seves necessitats no siguin cobertes per un dels ajuts de vellesa.

  4. No poder rebre els mateixos serveis en centres propis, concertats o subvencionats per la Generalitat o altres organismes públics.

  5. No poder beneficiar-se d'ajudes econòmiques de la mateixa naturalesa, abast i finalitat. 3.2 Requisits específics. Els sol·licitants hauran de complir les condicions i els requisits específics que s'estableixen per a cada tipus d'ajudes i que s'indiquin a les convocatòries anuals.

Article 4

Informes i dictamens tècnics Per resoldre favorablement qualsevol sol·licitud d'ajuda, serà preceptiu comptar amb l'informe o el dictamen tècnic emès pel corresponent Equip de Valoració i Orientació del Centre d'Atenció a Disminuïts de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials. Els beneficiaris podran aportar informes tècnics que seran tinguts en compte, de forma no vinculant, pels equips esmentats.

Article 5

Caràcter de les ajudes Les ajudes d'aquest Programa són de caràcter individual i van adreçades a persones concretes i determinades que necessitin la prestació per a la qual es concedeix l'ajuda, i són atorgades i abonades al mateix beneficiari o al seu representant legal. També podran ser abonades a tercers amb l'autorització expressa prèvia del titular o del seu representant legal.

Article 6

Règim d'incompatibilitats Aquestes ajudes seran incompatibles amb altres que pugui tenir reconegudes el beneficiari per qualsevol entitat pública o privada subvencionada amb fons públics, pel mateix concepte, abast i finalitat. Les ajudes que preveu aquest Decret només es podran sol·licitar en defecte d'altres vies que comportin una font normal o més directa de finançament. En tot cas es podrà reconèixer la complementarietat fins al límit màxim anyal establert per tipus d'ajuda i d'acord amb el que estableixi l'ordre de convocatòria anual. Aquests conceptes, ja inclosos en les ajudes institucionals de manteniment de l'establiment on sigui atesa la persona amb disminució, no seran compatibles amb les ajudes incloses en aquest Programa sempre que es refereixin al mateix període de temps.

Article 7

Cobertura de les ajudes Anualment es determinarà el límit màxim de cada tipus d'ajudes i no podrà excedir mai el seu cost real.

Article 8

Ajudes excepcionals Tindran caràcter d'ajudes excepcionals aquelles no previstes explícitament en aquest Decret sempre que concorrin circumstàncies de necessitat greu o urgent i es considerin d'interès per a l'atenció de les persones amb la condició legal de disminuït. També tindran aquest caràcter les mancades dels requisits establerts per a la seva concessió en iguals circumstàncies d'urgència i necessitat.

Article 9

Gestió del Programa D'acord amb el que estableix l'article 9 de la Llei 26/1985, de 27 de desembre, de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR