ORDRE AAM/172/2011, de 21 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a les activitats de promoció dels programes de qualitat dels aliments i es convoquen els corresponents a l'any 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/172/2011, de 21 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a les activitats de promoció dels programes de qualitat dels aliments i es convoquen els corresponents a l'any 2011.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament els productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen protegida vitivinícola (DOP vitivinícola), els productes ecològics (PAE) i els productes de la producció integrada (PI).

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP, IGP i DOP vitivinícoles possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen principalment i que regulen la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, el Decret 285/2006, de 4 de juliol, de desplegament de la Llei anterior, i la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola.

La producció agrària ecològica (PAE) es pot definir com un conjunt de tècniques agràries que exclouen l'ús de productes químics de síntesi, com fertilitzants, plaguicides o antibiòtics, per tal de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat dels sòls i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals, auditat i certificat pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica, d'acord amb el que regula la Llei 15/2000, de 29 de desembre, de mesures fiscals i administratives, i normativa de desenvolupament.

La producció integrada (PI), que defineix el Decret 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya, és un sistema agrícola de producció d'aliments vegetals, frescos i/o transformats, obtinguts mitjançant mètodes de producció als quals s'aplica una combinació harmònica de factors biològics, agronòmics, químics i biotecnològics, amb la finalitat d'optimitzar la qualitat del producte amb un màxim respecte pel medi ambient.

L'article 33 del Reglament (CE) 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, relatiu als ajuts al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que es podran concedir ajuts, entre d'altres conceptes, per les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat que realitzin les agrupacions de persones productores.

D'acord amb el Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, d'ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702, de 15 de febrer de 2008, modificada per la Decisió C(2009) 10340, de 14 de desembre de 2009 i per la Decisió C(2010) 8294 final de 30 de novembre de 2010, preveu dins l'Eix 1 de la mesura 133 els ajuts destinats al foment de les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat que realitzin les agrupacions de persones productores.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als programes de qualitat dels aliments lligats a la producció mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a les activitats de promoció dels programes de qualitat dels aliments, que es publiquen en l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a les activitats de foment de les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat que realitzin les agrupacions de persones productores d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya fins al 15 de setembre de 2011, inclòs.

2.3 Els ajuts que preveu aquesta Ordre, per un import total de 730.214,97 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2007-2013, i són a càrrec de la partida pressupostària AG06/D/482000100/6130 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per a l'any 2011, dotada amb un import màxim de 562.265,53 euros, la qual cosa suposa el 77% del finançament d'aquests ajuts. La concessió dels ajuts es condiciona a l'aportació efectiva dels fons procedents del FEADER.

La resta de finançament, 167.949,44 euros, és a càrrec del fons FEADER, que representa el 23% del finançament d'aquests ajuts.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.5 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

A aquests efectes, es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general competent en estratègia rural, el subdirector o subdirectora general competent en qualitat agroalimentària, el subdirector o subdirectora general competent en agricultura i el cap o la cap del Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 4 mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas que no s'emeti una resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre recurs que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la, tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits a les persones físiques per un import superior a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web www.gencat.cat/daam/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el DOGC.

Barcelona, 21 de juliol de 2011

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és establir una línia d'ajuts per a les activitats de promoció dels programes de qualitat dels aliments que realitzin les agrupacions de productors/es dels programes de qualitat següents: denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen protegida...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR