ORDRE ARP/134/2005, d'1 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, les denominacions d'origen protegides, les indicacions geogràfiques protegides, les denominacions geogràfiques, les especialitats tradicionals garantides de Catalunya, la producció integrada i la...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/134/2005, d'1 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, les denominacions d'origen protegides, les indicacions geogràfiques protegides, les denominacions geogràfiques, les especialitats tradicionals garantides de Catalunya, la producció integrada i la producció agrària ecològica i de la marca de qualitat alimentària (Marca Q), i es convoquen els corresponents a l'any 2005.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat ha estat sempre una prioritat de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca recolza els productes alimentaris artesans, productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació geogràfica (DG) i especialitat tradicional garantida (ETG), els productes de producció integrada i els ecològics, i també els productes que gaudeixen de la Marca Q.

D'acord amb la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, es considera artesania alimentària l'activitat d'elaboració i transformació de productes alimentaris que compleixen els requisits que assenyala la legislació en aquesta matèria i estan subjectes, durant tot el procés productiu, a unes condicions que garanteixen als consumidors un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal artesana. Les entitats associatives d'artesans sense ànim de lucre proporcionen als seus associats assessorament i informació sobre l'adaptació a les noves tecnologies, i al mateix temps uneixen esforços per assolir objectius comuns que beneficiïn el conjunt d'artesans i augmentin el coneixement de la producció artesanal alimentària entre els consumidors.

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris definits als reglaments CEE 2081/92, CEE 2082/92 i CEE 1576/89 possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen o pels mètodes de producció i/o elaboració. La potenciació d'aquests productes aconsella buscar noves vies de comercialització i fomentar la comercialització conjunta. El reconeixement oficial de la qualitat i l'origen de determinats productes constitueix alhora una garantia per al consumidor.

La producció agrària ecològica es pot definir com un conjunt de tècniques agràries que exclouen l'ús de productes químics de síntesi com fertilitzants, plaguicides o antibiòtics per tal de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat dels sòls i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals. La producció integrada que defineix el Decret 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya, és un sistema de producció d'aliments agrícoles amb mètodes que respecten la salut humana i el medi ambient amb els objectius de minimitzar l'ús de productes agroquímics, optimitzar els mètodes de producció, disminuir els costos de producció, minimitzar els residus i obtenir productes d'alta qualitat.

La marca de qualitat alimentària (Marca Q) és una marca propietat de la Generalitat que s'atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els graus superiors de les normes de qualitat i que són controlats i certificats per una entitat externa.

El Pla de desenvolupament rural (PDR) preveu entre les mesures incloses al programa específic de Catalunya el foment de l'artesania alimentària, les DOP, IGP, DG i ETG, la producció integrada i l'ecològica i de la Marca Q.

Valorada la conveniència de continuar amb el foment de les actuacions objecte d'ajut, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, les denominacions d'origen protegides (DOP), les indicacions geogràfiques protegides (IGP), les denominacions geogràfiques (DG), les especialitats tradicionals garantides (ETG) de Catalunya, la producció integrada i la producció agrària ecològica i de la marca de qualitat alimentària (Marca Q), les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, les DOP, les IGP, les DG, les ETG de Catalunya, la producció integrada i la producció agrària ecològica i la Marca Q, corresponents a l'any 2005, a actuacions realitzades des de l'1 de gener de 2005, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre tenen caràcter cofinançat per la Unió Europea, d'acord amb el que preveu el Pla de desenvolupament rural (PDR), i aniran a càrrec de la partida AG02 D/778170000/7142 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per un import màxim de 750.000 euros.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

L'Ordre ARP/117/2004, de 13 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya i es convoquen els corresponents a l'any 2004 (DOGC núm. 4117, de 22.4.2004).

L'Ordre ARP/143/2004, de 29 d'abril, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, aprovades per l'Ordre ARP/117/2004, de 13 d'abril (DOGC núm. 4130, d'11.5.2004).

L'Ordre ARP/116/2004, de 13 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de les denominacions d'origen protegides (DOP), les indicacions geogràfiques protegides (IGP), les denominacions geogràfiques (DG) i les especialitats tradicionals garantides (ETG) de Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2004 (DOGC núm. 4117, de 22.4.2004).

L'Ordre ARP/144/2004, de 29 d'abril, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts per al foment de les denominacions d'origen protegides (DOP), les indicacions geogràfiques protegides (IGP), les denominacions geogràfiques (DG) i les especialitats tradicionals garantides (ETG) de Catalunya, aprovades per l'Ordre ARP/116/2004, de 13 d'abril (DOGC núm. 4130, d'11.5.2004).

L'Ordre ARP/111/2004, de 6 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la producció integrada i de la producció agrària ecològica i es convoquen els corresponents a l'any 2004 (DOGC núm. 4114, de 19.4.2004).

L'Ordre ARP/135/2004, de 23 d'abril, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts per al foment de la producció integrada i de la producció agrària ecològica, aprovades per l'Ordre ARP/111/2004, de 6 d'abril (DOGC núm. 4124, de 3.5.2004).

L'Ordre ARP/109/2004, de 8 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR