DECRET 163/1998, de 8 de juliol, d'apartaments turístics. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2818, pàg. 1260, de 2.2.1999).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

163/1998, de 8 de juliol, d'apartaments turístics.

Els decrets 193/1989 i 194/1989, de 17 de juliol, el Decret 100/1990, de 20 de març, i l'Ordre de 20 d'octubre de 1992, van fixar a Catalunya la normativa sobre els apartaments turístics i les empreses dedicades que se'n dediquen al lloguer.

L'experiència en l'aplicació d'aquesta normativa, la necessària simplificació dels tràmits administratius i l'adequació de la norma a la realitat del sector dels apartaments a Catalunya, fan aconsellable una nova regulació.

L'objectiu de la present regulació és l'activitat d'allotjament en apartaments turístics, restant fora del seu àmbit d'aplicació els arrendaments de finques urbanes per temporada previstos a la Llei 24/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.

Per aquest motiu, i prèvies les consultes pertinents a les entitats i institucions afectades, d'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Indústria, Comerç i Turisme, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Objecte

Article 1

El present Decret té per objecte ordenar la comercialització dels apartaments turístics, establir els seus requisits i els de les empreses que els exploten.

Resten fora del seu àmbit d'aplicació els arrendaments de finques urbanes per temporada previstos a la Llei 24/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.

Capítol 2

Apartaments turístics

Article 2

Apartament turístic és aquell habitatge que s'ofereix en condicions d'immediata disponibilitat i mitjançant preu a les persones usuàries que, per motius de vacances o turístics, efectuen una estada per dies, setmanes o mesos.

Els apartaments turístics només es poden comercialitzar a través de les empreses explotadores definides a l'articles 5, les quals han de realitzar amb caràcter obligatori la neteja habitual de l'allotjament i abans de l'entrada de noves persones usuàries.

Article 3

Pel que fa al règim de preus, reserves i serveis mínims i complementaris en aquest tipus d'allotjament turístic s'estarà a allò que disposa el Decret 53/1994 de 8 de febrer.

Article 4

Els apartaments turístics han de reunir els requisits tècnics mínims de l'annex 1 del present Decret.

Capítol 3

Empreses explotadores d'apartaments turístics

Article 5

Les empreses explotadores d'apartaments turístics són aquelles constituïdes per persones físiques o jurídiques, que poden ser o no titulars dels habitatges. Aquestes empreses s'han d'inscriure en el Registre General d'Empreses i Activitats Turístiques de Catalunya.

Article 6

Dins la Secció d'empreses dedicades a l'explotació d'apartaments turístics del Registre d'Empreses i Activitats Turístiques de Catalunya hi ha els dos grups següents:

Empresarial: on s'inscriuen les empreses que es dediquen a l'explotació d'apartaments de la seva propietat o que disposin de l'autorització del propietari per a fer-ho.

Professional: on s'inscriuen les persones titulades que són membres dels col·legis professionals els estatuts dels quals tenen reconeguda la intermediació en el lloguer d'immobles.

Capítol 4

Inscripció

Article 7

Les empreses explotadores, per tal d'obtenir la inscripció, han de presentar davant la delegació corresponent del Departament de Indústria, Comerç i Turisme a Lleida, Girona i Tarragona i davant la Direcció General de Turisme a Barcelona, la documentació següent:

a) Dades acreditatives de l'empresa: nom, cognoms, domicili, número del NIF de la persona sol·licitant i nom comercial sota el que opera l'activitat. En cas de tractar-se d'una persona jurídica cal aportar l'escriptura de constitució degudament inscrita en el Registre Mercantil on ha de constar com objecte social el de l'explotació d'apartaments turístics. Les persones jurídiques queden obligades a comunicar qualsevol canvi que afecti les dades registrals.

b) Alta a l'Impost d'activitats econòmiques (IAE).

c) Adreça i telèfon de l'oficina i de les persones designades com a responsables davant la persona usuària.

d) Declaració, degudament signada, dels apartaments que explota així com el títol en virtut del qual en té la disponibilitat.

e) Garantia suficient davant les persones consumidores concretada segons l'article següent i els models especificats en els annexos 2 i 3.

Capítol 5

Garanties

Article...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR