ACORD GOV/130/2010, de 27 de juliol, pel qual s'aprova definitivament el Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/130/2010, de 27 de juliol, pel qual s'aprova definitivament el Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre.

La Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial estableix que el Pla territorial general de Catalunya ha de definir els objectius d'equilibri territorial d'interès general per a Catalunya i ha de ser el marc orientador de les accions que s'emprendran per crear les condicions adequades per atreure l'activitat econòmica als espais territorials idonis.

La Llei esmentada crea també la figura dels plans territorials parcials que defineixen els objectius d'equilibri d'una part del territori de Catalunya i són el marc orientador de les accions que s'emprendran.

L'article 2.2 de la Llei 1/1995, de 16 de març, per la qual s'aprova el Pla territorial general de Catalunya, modificat per la Llei 24/2001, de 31 de desembre, fixa els àmbits d'aplicació dels plans territorials parcials, entre els quals figura l'àmbit de les Terres de l'Ebre, que comprèn les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Aquest àmbit, actualment regit pel Pla territorial parcial aprovat definitivament pel Govern de la Generalitat en data 15 de maig de 2001, requereix una nova ordenació territorial inspirada en els principis que preveu la legislació urbanística vigent i en els nous criteris i escenaris sociodemogràfics per al conjunt de Catalunya definits pel Programa de planejament territorial i que han presidit l'elaboració de la resta de plans territorials parcials que s'han anat aprovant dels diferents àmbits.

El nou Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre elaborat ha seguit la tramitació reglamentària. Així, l'Avantprojecte de pla es va sotmetre al procés de participació corresponent, i un cop valorades les observacions, suggeriments i propostes presentats, es va elaborar el Projecte de pla, el qual va ser aprovat inicialment pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques en data 31 de juliol de 2009.

Posteriorment, el projecte del Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre, juntament amb el seu Informe de sostenibilitat ambiental, es va sotmetre a informació pública i a audiència dels departaments de la Generalitat, dels ens locals de l'àmbit del Pla i de l'Administració de l'Estat, per un període de tres mesos. També es va sotmetre a la consideració i consulta de les corporacions, associacions i entitats interessades en el desenvolupament del territori.

Un cop introduïdes les modificacions pertinents com a conseqüència del període d'al·legacions, en data 3 de juny de 2010, la Comissió de Coordinació de Política Territorial va emetre informe favorable en relació al Projecte de pla.

D'acord amb la disposició transitòria del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, aprovat pel Decret 142/2005, de 12 de juliol, i tenint en compte la normativa sobre avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient, l'avaluació ambiental del Pla s'ha efectuat a partir de l'informe mediambiental contingut en l'avantprojecte i s'ha mantingut al llarg de tota la tramitació. El Pla conté també una memòria ambiental sobre la qual ha atorgat la conformitat el Departament de Medi Ambient i Habitatge, en data 7 de juny de 2010, amb una sèrie de condicions que han estat preses en consideració en els termes que resulten de l'acord d'aprovació provisional adoptat pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques en data 21 de juny de 2010.

No obstant això, pel que fa a la condició referent al sector PP-14 de l'Ampolla, es considera adient modificar l'article 3.14 de les Normes d'ordenació territorial per precisar l'estratègia específica a aplicar en aquest àmbit.

En conseqüència, vist el dictamen de la Comissió de Coordinació de Política Territorial i de conformitat amb l'article 15.1 del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, aprovat pel Decret 142/2005, de 12 de juliol, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, el Govern

Acorda:

—1 Aprovar definitivament el Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre, elaborat per la Secretaria per a la Planificació Territorial a través del Programa de planejament territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, tot incorporant una nova redacció de l'article 3.14 de les Normes d'ordenació territorial que queda redactat tal com figura en l'annex normatiu.

—2 Disposar la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya d'aquest Acord, que inclou com a annex la normativa del Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre i les Directrius del paisatge, a l'efecte de la seva executivitat immediata.

La integritat del Pla restarà per a consulta i informació en l'arxiu del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, avinguda Josep Tarradellas, 2-6, planta baixa, 08029 Barcelona, i a la pàgina web del Departament de Política Territorial i Obres Publiques (www.gencat.cat/ptop).

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu, de conformitat amb el que preveu l'article 107 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 25 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la seva notificació o publicació al DOGC, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre recurs que es consideri procedent.

Barcelona, 27 de juliol de 2010

Laia Bonet Rull

Secretària del Govern

Annex

Normes d'ordenació territorial i Directrius del paisatge

Normes d'ordenació territorial

Títol 1

Disposicions de caràcter general

Article 1.1

Objecte i àmbit d'aplicació

El Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre (en endavant, el Pla) ordena el territori de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra alta, que integren l'àmbit funcional de planificació delimitat pel Pla territorial general de Catalunya, aprovat per la Llei 1/1995, de 16 de març, modificada per la Llei 24/2001, de 31 de desembre, de reconeixement de l'Alt Pirineu i Aran com a àrea funcional de planificació.

Per a aquest àmbit el Pla estableix determinacions que han de ser respectades i desenvolupades per les actuacions territorials, en especial les urbanístiques, les d'infraestructures de mobilitat i les derivades de les polítiques de protecció del patrimoni ambiental, cultural, social i econòmic.

Article 1.2

Naturalesa jurídica

El Pla té naturalesa i contingut de pla territorial parcial d'acord amb el que estableix el capítol 33 de la Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial, modificada per la Llei 31/2002, de 30 de desembre.

Article 1.3

Marc legal

El Pla, que desenvolupa el Pla territorial general de Catalunya, s'ha redactat d'acord amb la legislació territorial, sectorial i urbanística vigent, com també amb la resta de disposicions legals aplicables.

Per aquest motiu, les determinacions del Pla són sense perjudici de l'observança obligatòria de les lleis i reglaments de l'Estat i de la Generalitat de Catalunya relatives a qualsevol matèria de caràcter sectorial present en el territori, en especial totes les disposicions de compliment obligat referents a les infraestructures viària, ferroviària, aeroportuària, portuària, de comunicacions i qualsevol altra, que per raó de les competències de creació, explotació i regulació sigui objecte de legislació i reglamentació sectorial.

Tota referència a la legislació territorial, sectorial i urbanística vigent s'ha d'entendre que remet a l'ordenament aplicable a Catalunya.

Article 1.4

Finalitat

El Pla té per finalitat ordenar el territori per tal de garantir el benestar de la població actual i futura. Per això el Pla estableix les pautes espacials per a un desenvolupament del territori que compleixi les següents condicions:

  1. Que doni cabuda a les previsions de nous habitatges i llocs de treball adoptades com a hipòtesis de futur per a l'àmbit del Pla, amb especial atenció a les necessitats de sòl per a habitatge assequible.

  2. Que contribueixi a la generació de riquesa a partir de l'aprofitament ordenat i sostenible dels recursos del territori i del desvetllament del potencial endogen d'aquest.

  3. Que la distribució d'usos i la disposició de les xarxes d'infraestructures en el territori afavoreixin una eficiència econòmica creixent considerada en el conjunt de l'àmbit i en el conjunt de Catalunya.

  4. Que els ciutadans, amb independència del lloc de residència, disposin d'unes condicions raonablement...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR