DECRET 240/1990, de 4 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament de les Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 330/1990.

Les Cambres Oficials de la Propietat Urbana de l'àmbit territorial de Catalunya van ser assumides pel Govern de la Generalitat mitjançant el Decret 137/1982, de 28 de maig, basant-se en les facultats atribuïdes per la disposició transitòria 2ª de l'Estatut.

En aquesta norma es configuren com a corporacions de dret públic amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment de les seves finalitats, definició que coincideix amb el Reglament de cambres, aprovat pel Reial Decret 1649/1977, de 2 de juny, que, fins a l'actualitat, ha estat, juntament amb les seves disposicions desplegadores, el cos normatiu pel qual s'establia el règim jurídic, econòmic, administratiu i corporatiu d'aquestes entitats.

La necessitat d'adaptar aquestes corporacions als nous principis constitucionals, d'establir unes funcions adequades d'acord amb la realitat actual i de garantir el funcionament democràtic aconsella que el Govern de la Generalitat, en ús de les seves competències exclusives reconegudes a l'article 9.22 de l'Estatut, dicti una nova disposició que reculli els principis generals i bàsics pels quals han de regir-se aquestes entitats amb personalitat jurídica pròpia.

Així mateix es regula la seva organització territorial, i s'adapten els seus àmbits territorials d'actuació a les prescripcions contingudes a les lleis d'ordenació del territori de Catalunya, les seves funcions i els serveis que han de prestar, el règim de tutela i relació amb l'Administració, i el seu règim econòmic i de personal.

Per tant, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

1.1 Les Cambres Oficials de la Propietat Urbana de Catalunya es denominaran a partir de l'entrada en vigor de la present disposició Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya. 1.2 Les Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya actuen com a òrgans de consulta i col·laboració de la Generalitat en l'exercici de les tasques relacionades amb la propietat urbana i representen els interessos econòmics corporatius dels seus associats.

Article 2

2.1 Les Cambres de la Propietat Urbana tenen personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar per al compliment de les seves finalitats. 2.2 L'estructura i funcionament d'aquestes Corporacions ha de ser democràtica.

Article 3

Les Cambres de la Propietat Urbana estan sotmeses a la tutela administrativa del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, que exercirà les seves competències a través de la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge.

Article 4

4.1 L'afiliació a les Cambres de la Propietat Urbana serà voluntària. 4.2 Les Cambres de la Propietat Urbana estaran integrades per persones físiques o jurídiques propietàries de finques urbanes. A aquests efectes, s'entén per propietari tota persona natural o jurídica que ho sigui de béns qualificats de finques urbanes per la legislació vigent. 4.3 Els propietaris incorporats a cada cambra s'integraran en quatre grups:

  1. Propietaris de finques urbanes destinades a habitatges en règim de propietat horitzontal o unifamiliar, utilitzades pels seus propietaris.

  2. Propietaris d'edificis urbans destinats a habitatges dedicats a explotació en règim de lloguer.

  3. Propietaris d'edificis destinats a usos comercials, d'oficines o industrials.

  4. Propietaris de solars i la resta de finques urbanes no incloses en els grups anteriors. Quan una persona sigui titular de propietats integrables en més d'un dels grups precedents, es podrà integrar en cadascun d'ells, tant a efectes del pagament de quotes com al de l'exercici del dret de sufragi actiu i passiu.

Article 5

Les Cambres poden adquirir i posseir béns de tota mena. Per alienar, gravar o hipotecar els seus béns necessiten l'autorització del Departament al qual estan adscrites.

Article 6

Àmbit Territorial L'àmbit territorial de les Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya serà com a mínim el comarcal. Les Cambres poden crear delegacions.

Article 7

El Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya serà l'òrgan representatiu coordinador i assessor de les entitats esmentades i tindrà també personalitat jurídica pròpia.

Article 8

8.1 Les Cambres de la Propietat Urbana es regeixen per aquest Reglament, les disposicions desplegadores i els reglaments de règim interior. Els reglaments de règim interior elaborats per la junta de govern de les Cambres se sotmetran a l'aprovació provisional de l'assemblea, que els elevarà per a la seva aprovació definitiva al Departament de Política Territorial i Obres Públiques. El procediment d'aprovació tindrà lloc per manca de resolució expressa en el termini d'un mes des de la seva comunicació, i es considerarà com a positiu el silenci de l'òrgan tutelant. 8.2 En els reglaments de règim interior s'ha de fer constar: 8.2.1 La denominació de la Cambra. 8.2.2 El seu àmbit territorial. 8.2.3 Les funcions i els serveis que presten. 8.2.4 El règim econòmic. 8.2.5 Els òrgans, amb la composició, forma de designació i la renovació dels membres, les facultats que exerciran i la forma de deliberar i prendre acords. 8.2.6 Drets i deures dels membres.

Article 9

Les Cambres de la Propietat Urbana realitzaran les següents funcions: 9.1 Com a òrgans de consulta i col·laboració amb l'Administració: 9.1.1 Informar els propietaris i usuaris de l'existència de plans, programes, disposicions i ajudes referents a la propietat urbana i a l'activitat immobiliària...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR