DECRET 99/2010, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la loteria denominada Binjocs.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyDecret

DECRET

99 /2010, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la loteria denominada Binjocs.

D'acord amb el que disposa l'article 141.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de joc si l'activitat es du a terme exclusivament a Catalunya.

L'objecte de la Llei 15/1984, de 20 de març, del joc, és la regulació de totes les activitats relatives a casinos, jocs i apostes, en l'àmbit territorial de Catalunya. La disposició addicional primera d'aquesta llei preveu l'aprovació per part del Govern del catàleg de jocs autoritzats a Catalunya, i, entre aquests, es recull el de la loteria, i la disposició final tercera autoritza el Consell executiu perquè dicti les disposicions que calen per a desplegar-la.

La Llei 5/1986, de 17 d'abril, de creació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, en l'article 2, estableix que aquesta Entitat té al seu càrrec l'organització i la gestió directa dels jocs que les disposicions legals reserven a la gestió de la Generalitat, i també la recaptació dels ingressos públics derivats d'aquesta activitat i el pagament dels premis que s'estableixen.

D'acord amb l'article 68.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i l'article 39.1 de la Llei 13/2008, correspon al Govern, en l'exercici de les competències de la Generalitat, la potestat reglamentària.

D'acord amb el que estableixen el Decret 241/1986, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament general dels jocs de loteria organitzats per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes, i Decret 240/2004, de 30 de març, pel qual s'aprova el catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i els criteris aplicables a la seva planificació, qualsevol de les modalitats de loteria previstes en l'article 5 del Decret 240/2004, serà organitzada per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat. Aquesta segona disposició derogà el Decret 325/1985, de 28 de novembre, pel qual s'aprovà el primer catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya.

Actualment, la loteria denominada Binjocs ve regulada per les disposicions següents:

Decret 365/2006, de 3 d'octubre;

Ordre INT/498/2006, de 26 d'octubre, per la qual es regulen els requisits mínims de compatibilitat dels terminals necessaris per a la pràctica d'aquesta loteria;

Ordre INT/523/2006, de 10 de novembre, per la qual es concreten els premis acumulats de les variants de la loteria Binjocs, i

Ordre INT/530/2006, de 13 de novembre, de concreció de la comercialització de la loteria Binjocs mitjançant l'ús d'un sistema informàtic.

A més, cadascuna de les variants existents d'aquesta loteria ve desenvolupada per la corresponent i específica Ordre de la persona titular del departament competent en matèria de joc i apostes.

Binjocs és una modalitat de joc de loteria de números en la qual les persones jugadores adquireixen bitllets en format electrònic per mitjà de terminals situades en els establiments autoritzats per a la comercialització d'aquesta loteria, i connectats als sistemes informàtics de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat on s'enregistren les apostes i es realitzen els sortejos. Aquesta modalitat de loteria incorpora diverses novetats que la diferencien del joc de la plena o bingo tradicional, sent una modalitat que contempla diverses formes de joc i de categories i combinacions de premis, diferents a les tradicionals línia i plena o bingo.

Els agents venedors d'aquesta loteria són les empreses que exploten sales de bingo i salons de joc.

Amb la nova regulació establerta per Decret es pretén reordenar i actualitzar la normativa de la loteria Binjocs a fi d'assimilar els seus principis i criteris orientadors, i la seva estructura sistemàtica, amb els de la resta de reglamentacions vigents de jocs de loteria que les disposicions legals reserven a la gestió de la Generalitat, organitzats, gestionats i comercialitzats per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, i amb la finalitat principal d'homogeneïtzar el marc normatiu de totes les loteries de l'àmbit competencial de l'esmentada Entitat.

En aquest procés d'actualització normativa és remarcable el fet que la nova regulació habilita l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat per determinar i establir directrius sobre mesures, procediments i sistemes tècnics en el marc del desenvolupament de les polítiques sobre joc responsable iniciades l'any 2008, i conforme amb els criteris de Responsabilitat Social Corporativa vigents, amb la finalitat d'afavorir una participació responsable i de minimitzar els possibles riscos que puguin perjudicar a les persones jugadores de la loteria Binjocs.

Finalment, i d'acord amb el que disposa l'article 3 del Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR