ORDRE EMO/258/2014, de 5 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades als programes de suport al desenvolupament local i s'obre la convocatòria per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

L'eix 1 del Pla de Govern 2013-2016, anomenat Recuperació econòmica i creació d’ocupació, té com a primer objectiu el d’aturar la tendència dels darrers anys en el mercat laboral, frenant la destrucció de llocs de treball i avançant en la creació d’ocupació.

L'eix 2 del Pla, denominat Cohesió social i serveis d’interès públic té com a segon objectiu impulsar la planificació estratègica i la gestió del coneixement i aplicar noves fórmules de gestió en la prestació de serveis vinculats a les polítiques socials amb criteris d’eficiència i d’eficàcia.

L’article 25 de la Llei 56/2003, de 16 de desembre, d'Ocupació, anomenat Identificació i àmbits de les polítiques actives d’ocupació, estableix la promoció del desenvolupament i l'activitat econòmica territorial: accions i mesures encaminades a la generació d'ocupació, la creació d'activitat empresarial i la dinamització i impuls del desenvolupament econòmic local, entre els àmbits per al conjunt d’accions i mesures que integren les polítiques actives d’ocupació.

El Pla de desenvolupament de Polítiques d’Ocupació de Catalunya (PDPO) defineix com un dels serveis ocupacionals que impulsa el Servei d’Ocupació de Catalunya la promoció del desenvolupament econòmic local i la creació d’ocupació i estableix que per a fer front a les desigualtats territorials es duran a terme serveis i programes adreçats a la generació d’ocupació, la creació d’activitat empresarial, i la dinamització i l’impuls del desenvolupament econòmic local. Aquests serveis i programes integren actuacions impulsores d’un desenvolupament socioeconòmic integrat, equilibrat, equitatiu i sostenible que intervenen sobre les persones en situació d’atur i el teixit productiu local, especialment el vinculat als sectors estratègics de cada territori. Les actuacions poden ser de planificació estratègica, dinamització territorial o innovació en matèria d’ocupació i desenvolupament local.

Cal entendre el desenvolupament local del territori objecte d’intervenció com un conjunt d’iniciatives o projectes integrats que tenen com objectiu afavorir un procés re-activador de l’economia i dinamitzador de las societats locals, que mitjançant l’aprofitament dels recursos endògens existents al territori i la cooperació público-privada, estimulin, fomentin i diversifiquin l’activitat econòmica, creant ocupació, renda i riquesa, i millorant la qualitat de vida i el benestar de les poblacions territorials locals.

Els programes regulats en aquesta Ordre tenen per objectiu permetre a les entitats locals, en cooperació amb els actors rellevants del territori, diagnosticar, planificar, programar, coordinar, comunicar, integrar i executar totes les mesures que es vulguin posar en marxa en el marc d’un desenvolupament socioeconòmic el més integrat, equilibrat, equitatiu i sostenible possible i el disseny d’accions específiques tant per intervenir sobre les persones en situació d’atur, com sobre el teixit productiu local, especialment el pertanyent a sectors estratègics pel territori, mitjançant accions d’identificació de potencialitats i l’acompanyament i suport a les empreses de cada territori.

La planificació de les estratègies de desenvolupament es constitueix com una eina necessària per tal de fer un punt d’inflexió en el diagnòstic del territori i que permeti la identificació dels projectes i les actuacions prioritàries de desenvolupament social i econòmic a posar en pràctica.

En aquest marc, el Servei d’Ocupació de Catalunya vol oferir suport tècnic i financer, mitjançant el Programa de suport i acompanyament a la planificació estratègica, als processos de planificació estratègica d’ampli abast territorial, que permeti a les diferents estructures de desenvolupament local de Catalunya l’elaboració de plans estratègics territorials, aportar assistència tècnica i financera per al disseny i implementació de plans d’acció i garantir a les entitats locals el suport en el lideratge per al desenvolupament socioeconòmic.

Mitjançant el Programa de foment del desenvolupament local (FDL) es posa a disposició de les entitats locals un conjunt d’accions destinades a proporcionar eines que els permetin analitzar les potencialitats de desenvolupament, diagnosticar el territori, implementar programes, projectes i actuacions; comunicar i fer difusió de les accions que es fan en el territori; realitzar actuacions de caràcter públic per afavorir la difusió, la coordinació i l’execució dels projectes del territori; i facilitar els intercanvis de coneixements i d’experiències de desenvolupament local i ocupació.

Igualment, i amb l’objectiu d’afavorir la creació, la diversificació de l’activitat econòmica i la generació de llocs de treball, es dóna continuïtat a la figura de l’Agent d’ocupació i desenvolupament local (AODL), la funció del qual és dinamitzar, promoure i executar, en col·laboració amb altres actors del territori (agents socials, econòmics, empresarials i altres), les polítiques i els programes que afavoreixin la promoció econòmica en el seu territori d’actuació, cercant un desenvolupament socioeconòmic generador d’ocupació el més integrat, equilibrat, equitatiu i sostenible possible.

El Servei d’Ocupació de Catalunya continuarà impulsant la Xarxa d’AODL i desenvolupament local per tal de millorar la prestació de serveis a les oficines de promoció econòmica i desenvolupament local dels ens locals de Catalunya, i anar dotant-la progressivament de productes, activitats i serveis amb la finalitat d’optimitzar el treball que aquests desenvolupen al territori català.

Amb l'objectiu d’estimular la creació d’activitat econòmica i la generació d’ocupació a les 7 comarques seleccionades pel Govern, el Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les 7 comarques, posa a disposició de les entitats locals una sèrie d’eines que permeten millorar el coneixement de les característiques del teixit productiu del territori com a base per al disseny i implementació de les accions ocupacionals i de desenvolupament local, fomentar l’impuls d’accions per identificar i donar suport als sectors estratègics de cada territori, integrar en el disseny dels projectes anuals accions de suport al teixit productiu local i accions de suport a les persones desocupades del territori d’una forma coherent i complementaria, així com contribuir a una millora de la integració vertical de les actuacions/subvencions sectorials per aconseguir un major impacte de les actuacions públiques al territori.

Vist el Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, pel que s’estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel que s’estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006, del Consell;

Vist el Reglament (UE) núm. 1304/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, relatiu al Fons Social Europeu i pel que es deroga el Reglament (CE) núm. 1081/2006, del Consell;

Vista la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i de creació del Servei d'Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 3676, de 12.7.2002);

Vista la Llei 1/2014, del 27 de gener, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2014 (DOGC núm. 6551, de 30.1.2014);

A aquestes bases els són aplicables la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.6.2006), i el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Vistos els preceptes legals esmentats, a proposta del/de la director/a del Servei d’Ocupació de Catalunya, amb els informes previs de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, havent informat i escoltat prèviament el Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya i de conformitat amb el que disposa l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 1234, de 22.12.1989), en ús de les facultats que em són atribuïdes;

Per tot això,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores de les subvencions destinades als Programes de suport al desenvolupament local

- Programa de suport i acompanyament a la planificació estratègica.

- Programa de foment del desenvolupament local (FDL).

- Programa d’agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL).

- Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les 7 comarques.

1.2 Obrir la convocatòria per a l’any 2014 dels programes següents:

- Programa de suport i acompanyament a la planificació estratègica.

- Programa d’agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL).

- Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les 7 comarques.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 7.250.000,00 euros, amb càrrec a les partides pressupostàries D/460000102/331E/0000, D/461000102/331E/0000 i D/469000102/331E/0000 del pressupost del Servei d’Ocupació de Catalunya per a l’any 2014, amb la següent distribució per programes:

Programa de suport i acompanyament a la planificació estratègica: 750.000,00 euros.

Programa d’agents d’ocupació i desenvolupament local: 4.500.000,00 euros.

Programa de suport als territoris amb més...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR