DECRET 225/2003, de 23 de setembre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Rango de LeyDecret

DECRET 225/2003, de 23 de setembre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat PolitËcnica de Catalunya.

Els Estatuts de les universitats p˙bliques sÛn elaborats, en virtut de llur autonomia, pel Claustre universitari i s'aproven, previ control de la seva legalitat, pel Govern de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya.

La disposiciÛ transitÚria cinquena de la Llei d'universitats de Catalunya estableix que les universitats p˙bliques han d'adaptar llurs Estatuts en el termini fixat a la disposiciÛ transitÚria segona de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, que Ès de nou mesos a partir de la constituciÛ del claustre universitari.

…s per aixÚ que, un cop analitzada l'adequaciÛ a la legalitat vigent de la proposta d'Estatuts de la Universitat PolitËcnica de Catalunya aprovats pel seu Claustre Universitari, a proposta del conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la InformaciÛ, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article ˙nic

S'aproven els Estatuts de la Universitat PolitËcnica de Catalunya que figuren com a annex del present Decret.

DisposiciÛ transitÚria

La denominaciÛ de catedr‡tica o catedr‡tic referida al professorat contractat queda afectada per la suspensiÛ de la vigËncia i aplicaciÛ de l'article 46.a) de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, produÔda arran del recurs d'inconstitucionalitat n˙mero 3280-2003, promogut pel President del Govern contra diversos preceptes de la Llei d'universitats de Catalunya (DOGC n˙m. 3910, de 23.6.2003).

DisposiciÛ derogatÚria

Queda derogat el Decret 90/2001, de 20 de marÁ, pel qual s'aprova la modificaciÛ de determinats articles dels Estatuts de la Universitat PolitËcnica de Catalunya i es disposa la publicaciÛ del text Ìntegre dels Estatuts.

DisposiciÛ final

De conformitat amb l'article 6.2 de la Llei org‡nica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, els Estatuts de la Universitat PolitËcnica de Catalunya entren en vigor el mateix dia de la seva publicaciÛ en el DOGC.

Barcelona, 23 de setembre de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Universitats, Recerca

i Societat de la InformaciÛ

Annex

Estatuts de la Universitat PolitËcnica de Catalunya

TÕTOL preliminar

Naturalesa i finalitats

Article 1

Naturalesa

La Universitat PolitËcnica de Catalunya Ès una instituciÛ de dret p˙blic al servei de la societat, amb personalitat jurÌdica i patrimoni propis. TÈ plena autonomia quant a recerca, docËncia, organitzaciÛ, govern, administraciÛ i finanÁament, en el marc de la ConstituciÛ espanyola, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i d'aquests Estatuts, sense cap altra limitaciÛ que les normes que dicten l'Estat i la Generalitat de Catalunya en l'exercici de les competËncies respectives.

Article 2

Sistema universitari i espai europeu

La Universitat PolitËcnica de Catalunya forma part del sistema universitari de Catalunya, en el marc de l'espai europeu d'ensenyament superior, i coordina les seves activitats amb les de les altres universitats espanyoles.

Article 3

Objectius de la Universitat

La Universitat PolitËcnica de Catalunya Ès un centre creador i difusor de cultura, en l'esperit d'universalitat consubstancial al concepte d'universitat, com a via indispensable per a la consecuciÛ d'una societat mÈs justa. Ha de posar una atenciÛ especial en el foment de la cultura i la llengua catalanes, sobretot pel que fa als aspectes cientÌfics, tËcnics, artÌstics i humanÌstics, i en la incorporaciÛ de la llengua catalana als ‡mbits de coneixement que sÛn propis de la Universitat, per a la qual cosa estableix relacions amb les universitats de l'‡rea ling¸Ìstica catalana, en particular en el marc de l'Institut Joan LluÌs Vives.

Article 4

Principis informadors

4.1††La Universitat PolitËcnica de Catalunya Ès una instituciÛ d'‡mbit interdisciplinari concebuda per al foment i l'exercici de l'estudi, de la recerca cientÌfica, tËcnica, artÌstica i humanÌstica, i del desenvolupament tËcnic i cultural, per a la formaciÛ, per a la preparaciÛ que capaciti per a l'exercici d'activitats professionals i per donar suport cientÌfic i tËcnic al progrÈs social, cultural i econÚmic de la societat, en especial de la catalana, i al desenvolupament personal dels membres de la comunitat universit‡ria.

4.2††La Universitat PolitËcnica de Catalunya ha de fomentar la seva projecciÛ en la societat i s'ha d'encarregar de les tasques d'extensiÛ universit‡ria i d'aprenentatge al llarg de tota la vida. TambÈ ha de promoure les activitats que ajudin a la formaciÛ i al desenvolupament cultural dels membres de la seva comunitat universit‡ria.

4.3††La Universitat PolitËcnica de Catalunya, com a entitat generadora i transmissora de coneixements, ha de promoure la protecciÛ del medi ambient i el desenvolupament sostenible, tant pel que fa a les activitats de formaciÛ i recerca com a les institucionals.

4.4††La Universitat PolitËcnica de Catalunya ha de cultivar l'esperit crÌtic de la ciËncia i de l'art i els principis de la llibertat de docËncia i de recerca, i ha de fomentar l'˙s pacÌfic dels coneixements cientÌfics, tËcnics, artÌstics i humanÌstics i els ha de posar al servei de la construcciÛ d'una cultura de pau.

4.5††El desenvolupament de la vida universit‡ria de la Universitat PolitËcnica de Catalunya s'inspira en els principis de llibertat, democr‡cia, igualtat i solidaritat, i en el respecte a la pluralitat ideolÚgica. La Universitat ha de vetllar perquË aquests principis siguin efectius.

Article 5

Equilibri i desenvolupament territorial

La Universitat PolitËcnica de Catalunya contribueix a l'equilibri i al desenvolupament territorial mitjanÁant les activitats dels seus campus actuals i dels que es constitueixin, en col∑laboraciÛ amb les entitats i les persones del seu entorn social i econÚmic.

Article 6

Patrimoni cientÌfic, tËcnic, arquitectÚnic i industrial

La Universitat PolitËcnica de Catalunya fomenta la conservaciÛ, la recuperaciÛ i la reutilitzaciÛ del patrimoni cientÌfic, tËcnic, arquitectÚnic i industrial del paÌs i hi contribueix.

Article 7

Igualtat d'oportunitats entre dones i homes

La Universitat ha de promoure accions per assolir la igualtat d'oportunitats entre les dones i els homes en tots els ‡mbits universitaris.

Article 8

Llengua

El catal‡ Ès la llengua prÚpia de la Universitat PolitËcnica de Catalunya i el seu vehicle d'expressiÛ normal. La Universitat PolitËcnica de Catalunya acull la llengua castellana, en convivËncia recÌproca amb la catalana, en igualtat de drets per a tots els membres de la comunitat universit‡ria, sobre la base del respecte a la llibertat d'expressar-se, oralment i per escrit, en cada cas en la llengua que es prefereixi. La Universitat ha de fomentar el coneixement i l'˙s del catal‡ en tots els ‡mbits de l'activitat universit‡ria i facilitar-ne l'aprenentatge a tots els membres de la seva comunitat.

Article 9

Relacions de la Universitat PolitËcnica de Catalunya amb altres institucions

Per al compliment de les seves finalitats, la Universitat PolitËcnica de Catalunya estableix relacions amb altres institucions culturals i cientÌfiques espanyoles, de la UniÛ Europea i d'altres paÔsos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR