DECRET 104/2000, de 6 de març, d'assignació a Aigües del Ter i del Llobregat de l'ús i explotació de les instal·lacions d'abastament d'aigua de titularitat metropolitana que integren la xarxa del sistema Ter-Llobregat i dels mitjans personals i materials corresponents per a la gestió del servei públic d'abastament d'aigua en alta a poblacions. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3145, pàg. 6522, de 23.5.2000).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

104/2000, de 6 de març, d’assignació a Aigües del Ter i del Llobregat de l’ús i explotació de les instal·lacions d’abastament d’aigua de titularitat metropolitana que integren la xarxa del sistema Ter-Llobregat i dels mitjans personals i materials corresponents per a la gestió del servei públic d’abastament d’aigua en alta a poblacions. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3145, pàg. 6522, de 23.5.2000).

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

La Llei 4/1990, de 9 de març, d’ordenació de l’abastament d’aigua a l’àrea de Barcelona, abans de la seva modificació, operada uns mesos per la Llei 6/1999, de 12 de juliol, establia la distinció entre la xarxa bàsica de titularitat de la Generalitat i les diverses xarxes secundàries, aquestes últimes de competència local i que mantenien el règim legal de titularitat, construcció i gestió que tenien a l’entrada en vigor de la mateixa Llei.

Una d’aquestes xarxes secundàries, identificada com a tal a l’annex de la Llei, estava integrada per diverses instal·lacions construïdes i gestionades per l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus en virtut de la seva competència establerta en la Llei 7/1987, de 4 d’abril, i que incloïa l’aplicació d’un règim específic de finançament de les instal·lacions en construcció, que encara continua vigent.

El desplegament i l’aplicació de la Llei 4/1990, de 9 de març, ha evidenciat, en els darrers anys, la necessitat de completar la definició de la titularitat del servei públic que es presta a través de les instal·lacions d’abastament d’aigua en alta, d’assolir-ne la gestió integrada i de superar-ne la distinció que resultava de la seva qualificació legal com a xarxa bàsica i secundària. Aquesta necessitat s’ha posat especialment de manifest pel que fa a les instal·lacions de titularitat de l’Entitat Metropolitana (artèria C.70/55 D.2400 des de la planta d’Abrera fins a la central de la Fontsanta, les seves connexions en alta a municipis metropolitans i altres instal·lacions complementàries).

Com a part de la nova regulació d’aquesta matèria, la Llei 6/1999, de 12 de juliol, d’ordenació, gestió i tributació de l’aigua, ha integrat el conjunt d’instal·lacions de les xarxes secundàries preexistents en el sistema Ter-Llobregat, als efectes de l’exercici de les funcions encomanades a Aigües Ter-Llobregat i sens perjudici del règim de titularitat i gestió que tinguin. En la data d’entrada en vigor de la Llei, com ara mateix, les instal·lacions esmentades de titularitat de l’Entitat Metropolitana estaven gestionades de forma directa per la Societat de Gestió Metropolitana d’Abastament d’Aigües, SA (SOGEMASA), i les despeses corrents i d’inversió, derivades de la seva explotació, construcció i finançament, s’atenen d’acord amb un sistema tarifari específic que assoleix l’equilibri econòmic del servei.

En vista d’aquesta nova normativa i tenint en compte la funcionalitat actual i futura d’aquelles instal·lacions, el Govern de la Generalitat i la mateixa Entitat Metropolitana van promoure i formalitzar un protocol que establia la conveniència d’integrar-ne l’explotació de forma unitària amb la resta de la xarxa regional que, des de 1991, i en exercici de les seves funcions, gestiona Aigües Ter-Llobregat.

El dit Protocol, atorgat l’1 de juliol de 1999, preveia, d’una banda, un procés d’incorporació gradual de les mateixes instal·lacions amb les seves càrregues financeres preexistents i el seu règim de finançament específic en la gestió integral d’aquell servei públic d’abastament d’aigua en alta a poblacions, que haurà de culminar amb la transferència de les instal·lacions, un cop atorgades les autoritzacions legals preceptives, i d’una altra, i com a aspecte econòmic d’aquest procés, la internalització dels diversos costos del servei en alta –actualment tarifa d’Aigües Ter-Llobregat i taxa metropolitana de garantia i subministrament– en la tarifa del servei de distribució domiciliaria que perceben els gestors respectius.

Amb aquests antecedents, el present Decret apareix, per tant, de forma acordada, com una primera etapa del procés, en la mesura que té per objecte d’establir les condicions tècniques, administratives i econòmiques de l’assumpció per ATLL, com a entitat gestora, de la prestació del servei públic a través de les instal·lacions de titularitat metropolitana amb l’adscripció correlativa dels elements materials i personals que hi són vinculats i afectes, llevat dels béns immobles que, en aquest moment, es cedeixen exclusivament en ús i explotació.

D’acord amb aquesta finalitat, el Decret identifica les instal·lacions que es cedeixen en ús i explotació, i efectua l’adscripció a favor d’ATLL, com a empresa gestora del servei, dels mitjans personals, béns mobles auxiliars, relacions jurídiques en curs i altres elements que permetin la continuïtat en la prestació i la successió perfecta a títol singular en la posició jurídica del gestor anterior. S’hi inclouen així mateix els elements de determinació i compensació dels costos derivats de l’assumpció d’aquella prestació, que s’hauran de mantenir vigents fins a la transmissió efectiva de la titularitat de les instal·lacions i dels drets econòmics aprovats per al seu finançament.

En data 22 de febrer de 2000 el Consell d’Administració d’ATLL ha emès informe favorable sobre el contingut d’aquest Decret, el qual, així mateix, ha rebut informe favorable de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, en el tràmit d’audiència que li ha estat conferit.

Atesa l’habilitació que efectua la disposició final quarta de la Llei 6/1999, de 12 de juliol, a proposta del conseller de Medi Ambient i d’acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

1.1 S’assigna a Aigües Ter-Llobregat l’ús i l’explotació de les instal·lacions d’abastament d’aigua de titularitat de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus que integren la xarxa del sistema Ter-Llobregat, per a la gestió del servei públic d’abastament d’aigua en alta a poblacions.

1.2 S’aprova la relació instal·lacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR