DECRET 187/2003, d'1 d'agost, de creació de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta de les Terres de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia i Interior
Rango de LeyDecret

DECRET 187/2003, d'1 d'agost, de creaciÛ de la ComissiÛ d'AssistËncia JurÌdica GratuÔta de les Terres de l'Ebre.

La Llei estatal 1/1996, de 10 de gener, d'assistËncia jurÌdica gratuÔta, va desenvolupar legalment la previsiÛ de l'article 119 de la ConstituciÛ, de gratuÔtat de la justÌcia. L'article 9 d'aquesta la Llei disposava que s'havia de constituir una comissiÛ d'assistËncia jurÌdica gratuÔta a cada capital de provÌncia.

D'acord amb la previsiÛ de la disposiciÛ addicional primera de la Llei esmentada es va aprovar el Decret 252/1996, de 5 de juliol, de creaciÛ de les comissions d'assistËncia jurÌdica gratuÔta, de regulaciÛ del procediment per al reconeixement del dret d'assistËncia jurÌdica gratuÔta i de la subvenciÛ per a les actuacions professionals dels advocats i procuradors. L'article 2 crea les comissions d'assistËncia jurÌdica gratuÔta de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, amb seu a aquestes poblacions i amb l'‡mbit que correspon al territori de les respectives provÌncies, per tal de donar compliment a allÚ que estableix l'article 9 de la Llei d'assistËncia jurÌdica gratuÔta.

Amb posterioritat, el Tribunal Constitucional, en la SentËncia 97/2001, de 5 d'abril, dictada en el recurs d'inconstitucionalitat n˙m. 1486/1996, promogut pel Govern de la Generalitat contra determinats preceptes de la Llei d'assistËncia jurÌdica gratuÔta, va declarar, entre altres pronunciaments, que els incisos "en cada capital de provÌncia" i "en el seu corresponent ‡mbit territorial", de l'article 9, vulneraven les competËncies de la Generalitat de Catalunya i, per aixÚ, no eren d'aplicaciÛ a l'‡mbit territorial de la Comunitat AutÚnoma de Catalunya. En el mateix sentit, declarava que la referËncia als esmentats incisos de l'article 9 continguda a la disposiciÛ addicional primera de la Llei estatal vulnerava les competËncies de la Generalitat de Catalunya.

Per aixÚ, la Llei estatal 53/2002, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social, va modificar, entre altres, l'article 9 de la Llei 1/1996, de 10 de gener, de tal manera que l'Úrgan competent de la comunitat autÚnoma pot determinar un ‡mbit territorial diferent al de la provÌncia per a la creaciÛ de les comissions d'assistËncia jurÌdica gratuÔta.

D'altra banda, pel Decret 79/2001, de 6 de marÁ, es va crear la DelegaciÛ Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, que comprËn el territori de les comarques del Baix Ebre, el Montsi‡, la Ribera d'Ebre i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR