LLEI 8/1998, de 10 de juliol, de segona modificació de la Llei 20/1985, del 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyLlei

LLEI 8/1998, de 10 de juliol, de segona modificació de la Llei 20/1985, del 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

La Llei 20/1985, del 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència, va significar l'inici de l'adopció d'una sèrie de mesures i accions que tenen com a objectiu la preservació de la salut pública i la lluita contra les dependències i llurs efectes.

Posteriorment, la Llei 10/1991, del 10 de maig, va modificar-ne el règim sancionador per a adequar les sancions a la graduació i la quantia que estableix la Llei 14/1986, del 25 d'abril, general de sanitat, i aconseguir un major efecte dissuasiu per als casos d'incompliment de la norma. Alhora també s'introduïen noves mesures que limitaven l'ús del tabac i de les begudes alcohòliques, en atenció a les circumstàncies socials del moment.

En el moment actual, l'experiència en l'aplicació de la Llei fa palesa la necessitat d'ampliar la prohibició del consum de begudes alcohòliques a determinats establiments i, també, de restringir aquesta activitat i la de subministrament durant les hores nocturnes en alguns establiments oberts al públic, per motius de seguretat pública, atès que s'ha pogut comprovar que, especialment en aquesta franja horària, els desordres públics i els aldarulls que es poden produir tenen llur causa immediata en el consum immoderat d'alcohol.

Així mateix, amb aquesta modificació s'estableix la intervenció dels municipis en la regulació de les limitacions esmentades, en funció de la incidència d'aquesta problemàtica en els territoris respectius, i en virtut de les competències que en matèria de seguretat els atorga l'article 63.2.a) de la Llei 8/1987, del 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya.

Article únic

Es modifica l'article 18 de la Llei 20/1985, del 25 de juliol, ja modificat per la Llei 10/1991, del 10 de maig, que queda redactat de la manera següent:

"1. No es poden vendre ni consumir begudes alcohòliques de més de vint graus centesimals en:

"a) Els centres, els serveis i els establiments de protecció de la salut i d'atenció sanitària i sociosanitària.

"b) Les universitats i altres centres d'ensenyament superior.

"c) Els centres esportius dependents de les administracions públiques.

"d) Les àrees de servei i de descans de les autopistes.

"2. No es poden vendre ni consumir begudes alcohòliques en:

"a) Els centres educatius, tant públics com privats, no inclosos en la lletra b) de l'apartat 1, tant els dedicats a ensenyament reglat com els dedicats a altres ensenyaments.

"b) Els locals i els centres per a infants i joves, inclosos els d'atenció social.

"c) Els locals de treball de les empreses de transport públic.

"d) Les àrees de servei i de descans de les autopistes i les benzineres, de les 24 hores a les 8 hores de l'endemà.

"e) Tots els establiments oberts al públic, fins i tot els que gaudeixen d'excepcionalitat horària, llevat dels que ja tenen limitació horària específica fixada reglamentàriament, de les 23 hores a les 8 hores de l'endemà, quan ho estableixin les ordenances municipals per raons de seguretat pública.

"f) La via pública i la resta de llocs de concurrència pública, quan ho estableixin les ordenances municipals per raons de seguretat pública, tret dels llocs on sigui degudament autoritzat.

"3. L'expedició de begudes alcohòliques mitjançant màquines automàtiques solament es pot realitzar en llocs tancats. La situació de les màquines n'ha de permetre el control per les persones responsables de l'establiment o llurs representants, de manera que s'impedeixi l'accés als menors d'edat. En la superfície frontal de les màquines s'ha de fer constar la prohibició de consumir begudes alcohòliques per menors d'edat.

4. No es permet el consum de begudes alcohòliques de les 23 hores a les 8 hores de l'endemà en els establiments de venda de productes d'alimentació no destinats al consum immediat.

Disposicions finals

Primera

S'autoritza el Govern de la Generalitat perquè dicti les normes de caràcter reglamentari necessàries per a desenvolupar i aplicar aquesta Llei.

Segona

Aquesta Llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 10 de juliol de 1998

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Eduard Rius i Pey

Conseller de Sanitat i Seguretat Social

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR