DECRET 347/1995, de 28 de desembre, d'assumpció de competències sobre mediació en l'assegurança privada.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyDecret

L'article 10.1.4 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat el desenvolupament legislatiu i l'execució en matèria d'ordenació del crèdit, banca i assegurances, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i, si s'escau, en els termes que aquella legislació estableixi.

L'article 149.1.11 de la Constitució espanyola reserva a l'Estat les matèries de sistema monetari: canvi i convertibilitat, bases de l'ordenació del crèdit, banca i assegurances.

La Llei 9/1992, de 30 d'abril, de mediació en assegurances privades, estableix en la seva disposició addicional 1 el caràcter bàsic d'aquesta, així com la delimitació competencial de les comunitats autònomes en l'àmbit de la mediació de l'assegurança privada.

La Sentència núm. 330/1994 del Tribunal Constitucional, de 19 de desembre, delimita un marc d'actuació insuficient dels òrgans competents en matèria de mediació que farà del tot indispensable, en un futur, el desenvolupament legislatiu, estatal o autonòmic, de la Llei 9/1992, per tal de precisar i fitar certs aspectes de l'esmentada Llei.

Per tant, en el marc de les actuals lleis i disposicions de l'Estat, i mentre el Parlament de Catalunya no legisli sobre la matèria, tal com preveu la disposició transitòria 2 de l'Estatut, i vist el dictamen favorable de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d'Economia i Finances i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Competència de la Generalitat en l'àmbit de la mediació de l'assegurança privada La competència de la Generalitat de Catalunya pel que fa a mediadors d'assegurances privades i a col·legis de mediadors d'assegurances titulats s'entén, d'acord amb el que estableix la Llei 9/1992, de 30 d'abril, circumscrita a aquells el domicili dels quals i llur àmbit d'operacions es limiti a Catalunya.

Article 2

Obligacions davant de tercers En tota la publicitat, documentació pròpia de gir o tràfic mercantil de mediació en assegurances privades que realitzin els agents i corredors d'assegurances sotmesos a aquest Decret haurà de figurar l'expressió "Agent d'assegurances" o "Societat d'agència d'assegurances", segons es tracti de persones físiques o jurídiques, en el cas d'agents, i "Corredor d'assegurances" o "Corredoria d'assegurances", en el cas de corredors i pels mateixos supòsits. En especial, els corredors d'assegurances faran esment de la seva inclusió en el Registre de la Direcció General de Política Financera, d'haver concertat una assegurança de responsabilitat civil i d'haver constituït la fermança prevista a l'article 6 d'aquest Decret.

Article 3

Àmbit subjectiu Les entitats asseguradores podran acceptar la cobertura de riscs sense intervenció del mediador d'assegurances privades. Sens perjudici dels contractes d'agència celebrats d'acord amb la Llei, les entitats asseguradores amb establiment permanent situat a Catalunya també podran celebrar contractes per a la distribució, sota la seva responsabilitat administrativa, de les seves pòlisses d'assegurança per mitjà de les xarxes de distribució d'altres entitats asseguradores. Aquests contractes hauran de ser exhibits per les entitats que els celebrin a requeriment de la Direcció General de Política Financera del Departament d'Economia i Finances.

Article 4

Registre d'agents Les entitats asseguradores hauran de dur un registre de llurs agents, en el qual figurin les dades identificatives d'aquests, així com les dades d'alta i baixa i de les autoritzacions concedides per a la utilització dels serveis de subagents. Aquest registre restarà sotmès al control de la Direcció General de Política Financera del Departament d'Economia i Finances.

Article 5

Formació dels agents Les entitats asseguradores adoptaran les mesures necessàries per a la formació de llurs agents, establint els requisits exigibles als agents d'assegurances per a la participació en els programes de formació de les entitats, així com els mitjans necessaris per a la seva execució. La documentació corresponent als programes de formació i execució d'aquests restarà a disposició de la Direcció General de Política Financera del Departament d'Economia i Finances, la qual podrà requerir que s'efectuïn les modificacions necessàries en el contingut dels programes, així com en els mitjans precisos per a llur organització i execució, per tal de garantir el deute de formació del paràgraf anterior.

Article 6

Requisits per exercir l'activitat de corredoria d'assegurances Per exercir l'activitat de corredor d'assegurances a Catalunya caldrà obtenir l'autorització prèvia del conseller d'Economia i Finances, que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR