DECRET 376/2006, de 3 d'octubre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a l'Honorable senyor Antoni Gutiérrez Díaz.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

376/2006, de 3 d'octubre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a l'Honorable senyor Antoni Gutiérrez Díaz.

Antoni Gutiérrez Díaz va néixer el 19 de gener de 1929 a Premià de Mar. El 1934 es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Va fer els primers estudis en una acadèmia, al barri de l'Eixample, i va començar a treballar, combinant estudi i treball, en una botiga de queviures. Més endavant, va obtenir una beca als Escolapis, on va fer el batxillerat.

Va estudiar medicina i va fer oposicions a intern de la càtedra de Pediatria i, en acabar, va començar immediatament la seva activitat professional com a pediatra. Després va anar a Finlàndia, on va fer l'especialitat de Neonatologia. Exerceix la pràctica privada i l'assistència en la Seguretat Social.

L'any 1959 va ingressar al Partit Socialista Unificat de Catalunya. Va actuar reunint sobretot persones de la professió i intel·lectuals en general.

Va ser detingut per primer cop el 1953. El desembre de 1962 va ser detingut de nou i sotmès a un consell de guerra, que el va condemnar a 8 anys, dels quals en va passar 3 al penal de Burgos. Va conviure amb Julián Grimau abans que aquest fos executat. En sortir de la presó, fou detingut, empresonat i multat reiteradament.

Va ser una de les personalitats principals de l'Assemblea de Catalunya i va contribuir decididament a la seva consolidació i influència com a plataforma unitària durant els darrers anys del franquisme.

Probablement sigui en l'Assemblea de Catalunya on es produeix la màxima expressió de l'aportació del PSUC a la cultura política democràtica catalana. Una aportació caracteritzada per una sòlida voluntat unitària, l'aposta per un catalanisme popular i el rebuig del dogmatisme i de l'ideologisme. Es fa molt difícil recordar aquell moment històric sense que es faci present la figura sempre animosa i amistosa d'Antoni Gutiérrez Díaz, el "Guti". Amb Joan Reventós, Gregorio López Raimundo, Josep Benet, Jordi Pujol i tants d'altres, es conforma la imatge col·lectiva del moment més àlgid de l'oposició antifranquista a Catalunya.

Amb l'arribada de la democràcia, és elegit l'any 1977, en el IV Congrés del PSUC, secretari general. El 1981, en el V Congrés, va renunciar a aquest càrrec i el 1982, en el VI Congrés, és elegit de nou secretari general. Va ocupar aquest càrrec fins a l'any 1986.

El retorn del president Josep Tarradellas i el restabliment de la Generalitat simbolitzava el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR