DECRET 176/2008, de 2 de setembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Moisès Broggi i Vallès.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET

176/2008, de 2 de setembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Moisès Broggi i Vallès.

Amb la concessió de la Medalla d'Or al senyor Moisès Broggi i Vallès, la Generalitat de Catalunya vol donar el màxim reconeixement a la seva llarga i meritòria trajectòria com a metge, al seu mestratge en la formació de nous cirurgians i al seu compromís amb la societat.

Moisès Broggi va néixer a Barcelona, el 18 de maig de 1908. Va entrar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1924, on es va llicenciar el 1931. Es va fer metge i cirurgià al costat de prestigiosos professors com el Dr. Agustí Pedro i Pons i els germans Trias i Pujol, amb els quals va col·laborar en l'esforç de renovació de la Universitat Autònoma de Barcelona dels anys trenta.

Va participar activament en la Guerra Civil com a cap d'un dels tres equips quirúrgics de les Brigades Internacionals que operaven en el front i va crear els hospitals mòbils. Després de la batalla de Terol, va tornar a Barcelona. Tot i tenir plaça de metge a l'Hospital Clínic, Joaquim Trias el va posar al cap de l'Hospital Militar de Vallcarca.

En acabar la Guerra, va estar sotmès a depuració pel Tribunal Sumaríssim per haver participat a la guerra i ser ajudant de Joaquim Trias a la Universitat Autònoma. El Tribunal el va condemnar a no treballar en cap hospital ni centre sanitari oficial. Aquesta situació no va impedir que es convertís en un dels cirurgians més prestigiosos del país en la pràctica de la medicina privada i que exercís la professió fins als vuitanta anys.

Durant la seva trajectòria professional va introduir al nostre país avenços de la cirurgia moderna i va contribuir, sota el seu mestratge, a la formació d'excel·lents cirurgians. També va treballar en l'estudi de l'anatomia quirúrgica.

Interessat sempre per la cultura i l'humanisme, ha estat president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i membre fundador de la Societat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR