DECRET 462/2004, de 28 de desembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Joan Reventós i Carner.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET

462/2004, de 28 de desembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Joan Reventós i Carner.

Amb l'atorgament de la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Joan Reventós i Carner es vol donar el màxim reconeixement a una trajectòria política i cívica exemplar i determinant en la Catalunya de la segona meitat del segle XX.

La personalitat humana i política de Joan Reventós es va forjar en els difícils anys de la postguerra, en els quals -a partir de l'herència política llegada pel seu pare Manuel Reventós i Bordoy i el seu avi Jaume Carner i Romeu- va assumir un compromís catalanista i socialista al qual es va mantenir fidel fins a la mort.

Coherent amb aquest compromís, Joan Reventós en la seva joventut formà part de diversos grups del moviment catalanista i més endavant ingressà al Moviment Socialista de Catalunya, del qual esdevingué un dels seus líders.

Quatre finalitats donen sentit i travessen la biografia política de Joan Reventós: la unitat antifranquista, la unitat del socialisme català, la recuperació de les institucions de la Generalitat i la unitat civil del poble de Catalunya, quatre finalitats col·lectives a les quals va servir amb generositat i tenacitat.

Joan Reventós va tenir la immensa ventura de veure acomplerts els objectius polítics que perseguia.

Així, des de la seva condició de socialista, impulsà sense mai defallir la unitat antifranquista que, amb el temps, culminà en l'Assemblea de Catalunya com a gran moviment cívic i polític d'oposició a la Dictadura i de reivindicació democràtica. L'amplitud i el vigor de l'antifranquisme català va marcar de tal manera la Transició a Catalunya que és al nostre país on es va produir l'únic fet rupturista de tot el procés.

El restabliment de la Generalitat i el retorn del president Josep Tarradellas va esdevenir l'únic fet que va permetre enllaçar la legalitat republicana amb la nova legalitat democràtica, i Joan Reventós va tenir un paper decisiu per fer d'aquest retorn l'element polític distintiu de la recuperació democràtica a Catalunya.

Més endavant, Joan Reventós va continuar servint lleialment les institucions de la Generalitat, com a conseller polític del Govern Tarradellas, com a diputat i, finalment, com a president del Parlament de Catalunya.

Un tercer objectiu que Joan Reventós va assolir en la seva dilatada vida política va ser el de la unitat del socialisme català. Una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR