DECRET 316/1994, de 4 de novembre, sobre atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental per la Generalitat de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Medi Ambient
Rango de LeyDecret

En el marc del Programa general que s'estableix en l'article 6 de la Llei 6/1993, de 15 de juliol, reguladora dels residus, l'Administració de la Generalitat ha de promoure la minimització i la valoració dels residus com a objectius prioritaris de la Llei. Per a l'assoliment d'aquests objectius l'Administració de la Generalitat ha de promoure les actuacions necessàries per fomentar la fabricació, i l'ús i el consum de productes que satisfacin els requeriments d'un alt nivell de protecció del medi ambient i, molt específicament, ha d'incentivar la recuperació de subproductes, matèries i substàncies contingudes en els residus i afavorir-ne la reutilització.

Un dels instruments més idonis per col·laborar en l'assoliment d'aquests objectius és la creació d'un sistema d'etiquetatge dels productes que atorgui als consumidors la garantia de l'acompliment dels requeriments de qualitat ambiental que la Llei estableix.

Atès que el Reglament 880/92/CE, de 23 de març, declara que l'etiqueta ecològica de la Comunitat Europea ha de constituir un Ãcomplement d'altres sistemes comunitaris d'etiquetatge actuals o futursÁ;

Atès que la creació i gestió d'un distintiu de garantia de la qualitat ambiental per a determinades categories de productes, que incentivi productors i consumidors al compliment dels objectius de minimització i valoració dels residus, és perfectament compatible amb el sistema comunitari;

Fent ús de les competències assumides per la Generalitat de Catalunya en matèria de protecció del medi ambient i d'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller de Medi Ambient i d'acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

Objecte Es crea a Catalunya el distintiu de garantia de qualitat ambiental de productes que acredita al seu usuari o consumidor una determinada propietat o característica que satisfà els requeriments ambientals.

Article 2

Objectius El distintiu de garantia de qualitat ambiental persegueix els següents objectius: 1r Promoure el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum de productes que:

  1. Afavoreixin la minimització en la producció de residus o la recuperació i reutilització dels subproductes, matèries i substàncies que contenen.

  2. Afavoreixin la disposició del rebuig.

  3. Siguin produïts amb subproductes, matèries o substàncies recuperades.

  4. Comportin un estalvi de recursos i, especialment, d'energia o d'aigua. 2n Proporcionar als consumidors una millor informació sobre la qualitat ambiental dels productes.

Article 3

Àmbit d'aplicació El distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya es pot atorgar als productes que es fabriquen o es comercialitzen a Catalunya amb les excepcions següents:

  1. Que siguin substàncies o preparats classificats com a perillosos segons la normativa de la Comunitat Europea.

  2. Que siguin fabricats mitjançant procediments que puguin ocasionar danys apreciables a les persones o al medi ambient.

  3. Quan siguin aliments, begudes o productes farmacèutics.

  4. Que els hagi estat denegada la concessió d'etiqueta ecològica per la Comunitat Europea o algun dels seus Estats membres.

Article 4

Categories de productes 1 Les condicions per a la concessió del distintiu de garantia de qualitat ambiental es defineixen per categories de productes. 2 Cada categoria agrupa diferents productes en atenció a la condició que la seva destinació i ús siguin equivalents.

Article 5

Definició de les categories i dels criteris de qualitat ambiental 1 La definició de les categories de productes i de les propietats o característiques de cada una es duu a terme per Resolució del director general de Qualitat Ambiental amb l'informe previ del Consell de Qualitat Ambiental que es crea en el Decret 255/1992, de 13 d'octubre, relatiu als òrgans competents a Catalunya en matèria d'etiquetatge ecològic, amb la modificació que s'estableix en la disposició addicional d'aquest Decret. 2 Per a la definició de les propietats o característiques de cada categoria de productes s'han de determinar les especificacions qualitatives i quantitatives que han de complir per satisfer els requeriments ambientals. 3 El període màxim de validesa dels criteris establerts per a cada categoria de productes serà de tres anys.

Article 6

Procediment de definició 1 La definició de categories de productes i de les propietats o característiques que han de complir per obtenir el distintiu de garantia de qualitat ambiental...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR