ORDRE EMO/221/2014, de 21 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per al Programa Treball i Formació de persones aturades, prioritàriament a partir de 30 anys que hagin exhaurit la prestació i/o el subsidi per desocupació, i s'obre convocatòria per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

La prolongada durada de la crisi i el baix creixement de l’activitat econòmica ha generat, per una banda, una situació de dificultat per trobar una col·locació, fet que implica un increment substancial del temps que una persona treballadora en situació d’atur està inactiva, augmentant així el nombre de persones considerades en situació d’atur de llarga durada i el nombre de persones en situació d’atur que deixen de percebre cap tipus de prestació i/o subsidi; i, per altra banda, s’ha produït una modificació de les característiques i circumstàncies de les persones en situació d’atur a Catalunya.

Aquest situació actual fa que per part del Servei d’Ocupació de Catalunya es consideri imprescindible que les polítiques actives d’ocupació s’adrecin cada vegada més a col·lectius i territoris específics.

Amb aquests objectius, la present Ordre regula les bases del Programa treball i formació per a persones en situació d’atur no perceptores que es dirigeix d’una manera preferent a les persones en situació d’atur que, amb una edat igual o superior a 30 anys, hagin exhaurit la prestació per desocupació i/o el subsidi, i planteja una distribució econòmica dels recursos que garanteixin un equilibri territorial per tal d’assegurar que hagi una oferta d’aquesta nova política activa d’ocupació adient a tot el territori i adequada a les seves necessitats.

És en aquest sentit que el Servei d’Ocupació de Catalunya consolida el Programa, iniciat en el 2013, treball i formació que garanteix ocupació per aquests col·lectius específics i que els ofereix una major qualitat de les accions formatives que es desenvolupin, atesa l’obligatorietat que aquestes estiguin incloses en el catàleg d’accions formatives professionalitzadores certificables i, per tant, permetin integrar-se en un possible itinerari ocupacional de la persona en situació d’atur.

Cal destacar, novament, el consens que aquest Programa ha rebut per part dels agents socials, sindicats, associacions municipalistes de Catalunya i associacions patronals que ha permès la signatura d’una pròrroga de l’Acord marc de l’any 2013 per tal d’establir uns nivells salarials homogenis a nivell de tota Catalunya i, que, sobretot, i tenint en compte el volum de persones en situació d’atur no perceptors de prestació o subsidi, assegura amb el pressupost existent el major nombre possible de persones participants.

Al igual que a l’Ordre EMO/210/2013, de 2 de setembre, la convocatòria de l’exercici 2014 preveu la utilització de la plataforma EACAT i, per tant, dóna una major facilitat i agilitat de gestió del Programa per part de les entitats locals i una més ràpida resolució del procés d’atorgament de les subvencions.

Vist el Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, que estableix les disposicions comuns relatives als “Fons Estructurals i d’Inversió Europeus” i les disposicions generals relatives al FEDER, al FSE i al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de Pesca, i que deroga el Reglament (CE) núm.1083/2006 del Consell;

Vist el Reglament (UE) núm. 1304/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l’FSE i que deroga el Reglament núm. (CE) núm. 1081/2006 del Consell;

Vista la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i de creació del Servei d'Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 3676, de 12.07.2002);

Vista la Llei 1/2014, del 27 de gener, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2014 (DOGC núm. 6551, de 30.01.2014);

A aquestes bases els són aplicables la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.6.2006), i el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, que aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Vista la reunió de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals celebrada el 23 d’abril de 2014, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades a càrrec dels Pressupostos de l’Estat;

Atesos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació i de la Intervenció Delegada, havent informat prèviament al Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, i en ús de les facultats que em són conferides.

Per tot això,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la realització del Programa de treball i formació que integra accions formatives i experiència laboral, adreçat a persones en situació d’atur, prioritàriament de 30 anys o més, que hagin exhaurit la prestació per desocupació i/o el subsidi.

1.2 Obrir la convocatòria per a l’any 2014.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

2.1 L'import màxim destinat a la concessió per a les subvencions del Programa treball i formació per a persones en situació d’atur no perceptores és de 9.000.000,00 euros amb càrrec a les partides pressupostàries 6204 D/460000103/331D/0000, 6204 D/461000103/331D/0000 i 6204 D/469000102/331D/0000.

2.2 Les actuacions previstes en aquesta Ordre podran estar cofinançades en el marc d’un Programa Operatiu de l’objectiu de “Inversió en Creixement i Ocupació” del Fons Social Europeu, pel període 2014-2020, en el percentatge que es determini.

2.3 La distribució inicial d'imports de les partides pressupostàries podrà ser modificada en atenció al desenvolupament i les necessitats de cada programa.

2.4 Aquests imports es podran ampliar mitjançant resolució del/de la director/a del Servei d’Ocupació de Catalunya.

2.5 L’atorgament d’aquestes subvencions resta condicionat a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat atès que correspon a programes acordats a la reunió de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes laborals celebrada el dia 23 d’abril de 2014, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 8 d’agost de 2014, inclòs.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans a què fa referència la base 8.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per dictar la resolució, el termini per concloure el procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a la base 11.

Article 5

Termini d’execució de les accions

El termini d’execució de les accions d’experiència laboral i formació és, com a màxim, el 30 d’abril de 2015.

El termini d’execució de les accions de coordinació i prospecció és, com a màxim, el 15 de maig de 2015.

Disposició addicional

Atès que el futur Programa Operatiu en el marc de l’objectiu de “Inversió en Creixement i Ocupació” per al període 2014-2020 del Fons Social Europeu està en tràmit d’elaboració, els indicadors de la base 17 són únicament els comuns (d’execució i de resultat) previstos al Reglament (UE) núm. 1304/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013. Un cop aprovat el Programa Operatiu, es publicaran al DGOC els indicadors específics (d’execució i de resultat) finalment integrats en el Programa.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Resta derogada l’Ordre EMO/210/2013, 2 de setembre, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions per a la realització del Programa mixt Treball i formació adreçat a persones aturades, prioritàriament de 30 anys o més, que hagin exhaurit la prestació per desocupació i/o el subsidi, i s’obre la convocatòria per a l’any 2013.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor a l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 21 de juliol de 2014

Felip Puig i Godes

Conseller d'Empresa i Ocupació

Annex 1

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió de subvencions per a la realització del Programa de treball i formació que integra accions formatives i experiència laboral, adreçat a persones en situació d’atur, prioritàriament de 30 o més, que hagin exhaurit la prestació per desocupació i/o el subsidi.

Base 2

Entitats beneficiàries

2.1. Poden ser entitats beneficiàries dels ajuts previstos en aquesta Ordre les entitats locals següents:

  1. Els ajuntaments de Catalunya o els seus organismes autònoms o les entitats amb competència en matèria de polítiques actives d’ocupació, desenvolupament local i de promoció de l’ocupació, dependents o vinculades a aquells, d’acord amb els municipis que consten a l’annex 6 d’aquesta Ordre.

  2. Els consells comarcals de Catalunya, o els seus organismes autònoms o les entitats amb competència en matèria de polítiques actives d’ocupació, desenvolupament local i de promoció de l’ocupació, dependents o vinculades a aquells, d’acord amb les comarques que consten a l’annex 6 d’aquesta Ordre.

  3. En cas d’ajuntaments o consells comarcals que hagin delegat la gestió de les polítiques actives d’ocupació o promoció econòmica del seu àmbit territorial en altres entitats de caràcter supralocal, podran ser aquestes últimes les que sol·licitin i gestionen els seus projectes.

    En els supòsits b) i c) és necessari l’acord plenari o de l’òrgan de govern competent de l’entitat local municipal que aprovi la sol·licitud i l’execució del projecte per part del consell comarcal que li correspongui o de l’entitat de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR