ORDRE MAH/424/2008, de 22 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a ens locals, a les associacions d'ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/424/2008, de 22 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a ens locals, a les associacions d'ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjançant la Direcció General de Qualitat Ambiental, com a organisme competent per al sistema comunitari de gestió i auditoria ambiental (EMAS), de la Unió Europea, té assignades, entre les seves funcions, la de fomentar la participació de tot tipus d'organitzacions en els sistemes de gestió ambiental com un dels instruments de caràcter voluntari que permeten assolir millor un alt nivell de protecció integral del medi ambient en el marc d'un desenvolupament sostenible.

El desenvolupament sostenible és, precisament, un dels punts prioritaris de les polítiques de la Unió Europea i en la seva implantació les autoritats i ens locals tenen un paper molt important a realitzar per la seva proximitat al ciutadà. Les administracions poden millorar la seva actuació ambiental no tan sols pel seu propi benefici sinó també en constituir-se en un exemple per a la comunitat. L'aplicació de sistemes de gestió ambiental (SGA) com l'ISO 14001 i l'EMAS poden ajudar en aquest objectiu en proporcionar un model estructurat de gestió ambiental. De fet, des de la Comissió Europea s'està desenvolupant una important actuació de conscienciació i d'informació als estats membres amb l'objectiu d'incrementar la sensibilització sobre l'aplicació de SGA als ens locals atès que es considera una de les línies estratègiques més importants per consolidar la implantació i coneixement del SGA en general i de l'EMAS, en particular.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge té entre els seus objectius fomentar la implantació de sistemes de gestió ambiental (ISO 14001 i/o EMAS) i la seva aplicació en entitats locals ja que reafirma el compromís de protecció ambiental de l'entorn.

La implantació d'un sistema de gestió ambiental es desenvolupa en diferents etapes (des de l'avaluació ambiental inicial fins al procés de certificació mitjançant l'auditoria d'un verificador acreditat) i implica adaptar i modificar aspectes relatius a l'organització i la gestió a més de portar a terme una important tasca informativa i formativa dels treballadors. És per això que aquesta convocatòria es planteja de manera que els ens locals reben el finançament durant el procés d'implantació d'aquests sistemes.

La Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als Serveis Públics, així com el Decret 324/2001, de 4 de desembre, relatiu a les relacions entre els ciutadans i l'Administració de la Generalitat de Catalunya a través d'Internet, estableixen que les Administracions públiques utilitzaran els mitjans electrònics en les seves relacions amb la ciutadania amb mesures que garanteixin prou nivell d'interoperabilitat tècnica, semàntica i organitzativa.

Mitjançant aquesta Ordre, el Departament de Medi Ambient i Habitatge adapta alguns dels tràmits dels ajuts destinats a ens locals, a les associacions d'ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental, a les peculiaritats de la prestació de serveis mitjançant l'ús dels mitjans telemàtics.

Atesa la Llei 17/2007, del 21 de desembre, de mesures fiscals i financeres; el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, general de subvencions, i en ús de les facultats que tinc atorgades,

Ordeno:

Article 1

Aprovació de les bases

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a ens locals, a les associacions d'ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

Adaptació del procediment

2.1 S'aproven i es poden efectuar i trametre per mitjans telemàtics, en els termes que s'estableixen a l'annex d'aquesta Ordre, les actuacions que es produeixin en el procediment de la presentació de sol·licituds, escrits i documents dels ajuts destinats a ens locals, a les associacions d'ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

2.2 Aquests tràmits, que es continuen regint per la normativa que els és d'aplicació, s'adapten a les peculiaritats de la prestació de serveis utilitzant les tècniques telemàtiques mitjançant les normes que s'estableixen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 3

Programes i aplicacions

S'aproven els programes i les aplicacions de la plataforma tecnològica eaCat.net, que gestiona el Consorci Administració Oberta Electrònica de Catalunya, mitjançant els quals es fan telemàticament els tràmits procedimentals previstos en aquesta Ordre. Aquests programes i aplicacions han estat validats pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya mitjançant l'informe tècnic corresponent.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 22 de setembre de 2008

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Bases reguladores dels ajuts destinats a ens locals, a les associacions d'ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

.1 Objecte dels ajuts

Aquestes bases tenen per objecte regular els ajuts destinats a ens locals, associacions d'ens locals i als seus organismes autònoms per la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

.2 Actuacions subvencionables

2.1 Poden ser objecte dels ajuts regulats en aquestes bases les actuacions següents:

2.1.1 La implantació d'un sistema de gestió ambiental d'acord amb el Reglament 761/2001 del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de març (en endavant, EMAS).

2.1.2 La implantació d'un sistema de gestió ambiental d'acord amb la norma ISO 14001.

.3 Destinataris/àries

Poden optar als ajuts regulats en aquestes bases els ens locals, les associacions d'ens locals i els seus organismes autònoms que constin inscrits al registre dels ens locals del Departament de Governació i Administracions Públiques, que reuneixin els requisits establerts en aquestes bases.

.4 Import dels ajuts

L'import dels ajuts per a les diferents actuacions subvencionables s'establirà a la convocatòria corresponent.

.5 Presentació de sol·licituds i registre

5.1 Les sol·licituds es poden...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR