DECRET 214/2002, d'1 d'agost, de regulació de determinats fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament d'Interior.

SecciónDisposicions Generals
Emisore. a. de Jocs i Apostes de la Generalitat
Rango de LeyDecret

DECRET

214/2002, d'1 d'agost, de regulació de determinats fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament d'Interior.

Mitjançant el Decret 73/1996, de 5 de març, es van crear els fitxers automatitzats de caràcter policial gestionats pel Departament de Governació.

Els canvis organitzatius produïts en l'estructura de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, les noves necessitats derivades del desplegament del cos de mossos d'esquadra en substitució de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat, i la revisió efectuada per la Direcció General de Seguretat Ciutadana respecte de les dades publicades en el seu dia i les que efectivament s'han de recollir per portar a terme les funcions que té encomanades, fan necessària la modificació dels fitxers que ja existeixen, així com la creació de nous fitxers. D'acord amb l'article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la creació, la modificació o la supressió dels fitxers de les administracions públiques només pot fer-se mitjançant disposició general publicada al diari oficial corresponent.

En concret, pel que fa al fitxer Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de persones físiques menors d'edat (SIP PFMEN), s'amplien les dades que s'hi introdueixen, atès que el cos de mossos d'esquadra no només porta a terme funcions de policia judicial, sinó també en l'àmbit de tutela, mitjançant el suport a les autoritats i els organismes amb competències en matèria de protecció i reforma de menors.

S'inclou també en aquest Decret el Registre especial d'empreses de seguretat de Catalunya (REESC), creat pel Decret 272/1995, de 28 de setembre, de regulació de l'exercici de competències en matèria de seguretat privada, en el qual s'han d'inscriure les empreses de seguretat que tinguin el domicili social a Catalunya i l'àmbit d'actuació limitat a aquest territori.

El Reglament de seguretat privada, aprovat pel Reial decret 2364/1994, de 9 de desembre, fou modificat parcialment pel Reial decret 1123/2001, de 19 d'octubre, que entre d'altres disposicions va modificar la disposició addicional primera, la qual determina les funcions de les comunitats autònomes amb competències per a la protecció de persones i béns i per al manteniment de l'ordre públic. Aquesta modificació fa necessari ampliar les dades contingudes al Registre esmentat d'empreses de seguretat, incloent-hi les dades provinents de l'exercici de les funcions recollides en els articles 14.1, 15 i 100 del Reglament de seguretat privada.

Així mateix, com a conseqüència de la modificació del Reglament de seguretat privada, es crea el Registre de departaments de seguretat (REDESE), que ha de recollir les dades relatives a les comunicacions de creació de departaments de seguretat i a la designació de directors de seguretat per les entitats a les quals fa esment l'article 115 del citat Reglament.

D'altra banda, es creen també dos nous fitxers automatitzats de caràcter policial, el Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de control de visites (SIP VIS) i el Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de dades fisonòmiques, antropològiques i perfils genètics de restes cadavèriques, de persones desaparegudes i de perfils genètics dels familiars (SIP IDENTISOS).

Igualment, el Decret preveu l'aplicació de les mesures de seguretat que estableix el Reial decret 994/1999, d'11 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de mesures de seguretat dels fitxers que continguin dades de caràcter personal.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Interior, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Es regulen i es fan públics els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pels Departament d'Interior que figuren a l'annex d'aquest Decret i que s'assenyalen a continuació:

Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de persones físiques (SIP PF).

Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de persones físiques menors d'edat (SIP PFMEN).

Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de vehicles (SIP VH).

Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de control de visites (SIP VIS).

Sistema d'informació de la policia de la Generalitat de dades fisonòmiques, antropològiques i perfils genètics de restes cadavèriques, de persones desaparegudes i de perfils genètics dels familiars (SIP IDENTISOS).

Registre especial d'empreses de seguretat de Catalunya (REESC).

Registre de departaments de seguretat (REDESE).

Article 2

Els fitxers automatitzats a què fa referència l'article 1 d'aquest Decret estan gestionats pel Departament d'Interior i se subjecten a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, a la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, i a la resta de la normativa d'aplicació.

Article 3

En l'annex a aquest Decret es regula, per a cada fitxer, el seu tractament automatitzat i se n'estableix la denominació, la finalitat i els usos previstos, les persones i els col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades de caràcter personal, els procediments de recollida de dades, l'estructura bàsica del fitxer, la descripció del tipus de dades de caràcter personal que contenen, les cessions de dades previstes, i l'òrgan administratiu responsable davant el qual es poden exercir els drets d'accés, de rectificació, de cancel·lació i d'oposició, així com les mesures de seguretat del fitxer amb indicació del nivell exigible.

Article 4

La persona titular de la Direcció General de Seguretat Ciutadana és la responsable dels fitxers automatitzats i ha d'adoptar, sota la supervisió directiva de la persona titular del Departament d'Interior, les mesures tècniques, de gestió i organitzatives necessàries per tal de garantir la confidencialitat, la seguretat i la integritat de les dades, així com totes les mesures necessàries destinades a fer efectius els drets de les persones afectades reconeguts en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, i la resta de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR