ORDRE SSS/250/2002, d'1 de juliol, per la qual es regulen fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal en l'àmbit del Servei Català de la Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyOrdre

ORDRE

SSS/250/2002, d'1 de juliol, per la qual es regulen fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal en l'àmbit del Servei Català de la Salut.

L'article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, estableix que la creació, modificació o supressió de fitxers de les administracions públiques només pot fer-se mitjançant una disposició general publicada al Boletín Oficial de l'Estat o al diari oficial que correspongui.

La disposició addicional primera de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, estableix també que les administracions públiques responsables de fitxers de titularitat pública hauran d'aprovar la pertinent disposició de regulació dels fitxers o adaptar-ne l'existent en un termini de tres anys, a comptar des que hagin entrat en vigor.

Mitjançant el Decret 29/1995, de 10 de gener (DOGC núm. 2013, de 17.2.1995), es van regular els fitxers automatitzats amb dades de caràcter personal existents, en l'àmbit del Departament de Sanitat i Seguretat Social, amb anterioritat a l'entrada en vigor de la Llei orgànica 5/1992, de 29 d'octubre, de regulació del tractament automatitzat de les dades de caràcter personal, derogada per la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. Posteriorment, s'han publicat disposicions específiques de creació de fitxers automatitzats.

Tenint en compte les activitats desenvolupades en l'àmbit del Servei Català de la Salut, es fa necessari novament regular els fitxers que contenen dades de caràcter personal, així com modificar-ne alguns dels ja regulats.

Atès l'article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

D'acord amb la disposició addicional tercera de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades,

Ordeno:

Article 1

Es regulen els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats en l'àmbit del Servei Català de la Salut que figuren a l'annex 1 d'aquesta Ordre. En el mateix annex 1, s'estableix per a cada fitxer:

L'àmbit.

La denominació del fitxer.

La finalitat del fitxer i els usos previstos.

Les persones i els col·lectius afectats.

El procediment de recollida de les dades de caràcter personal.

L'estructura bàsica del fitxer i la descripció del tipus de dades de caràcter personal Les cessions de dades de caràcter personal previstes.

L'òrgan administratiu responsable del fitxer.

L'òrgan davant el qual es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició.

Les mesures de seguretat.

Article 2

Es modifiquen els fitxers que figuren a l'annex 2 d'aquesta Ordre, regulats pel Decret 29/1995, de 10 de gener, pel qual es regulen els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal en l'àmbit del Departament de Sanitat i Seguretat Social (DOGC núm. 2013, de 17.2.1995), pel Decret 37/1997, de 18 de febrer, pel qual es regula el Registre de trasplantaments de cèl·lules progenitores de l'hemopoesi (DOGC núm. 2337, de 24.2.1997), i pel Decret 288/1999, de 26 d'octubre, pel qual es regula l'ús de la targeta sanitària individual, a efectes de l'accés a la prestació farmacèutica, i es modifica el fitxer amb dades de caràcter personal denominat "farmàcia" (DOGC núm. 3013, de 11.11.1999). Per a cada fitxer modificat s'indica quines són les modificacions que s'estableixen.

Article 3

Se suprimeix el fitxer que conté dades de caràcter personal anomenat registre sanitari de pacients i donacions, regulat pel Decret 29/1995, de 10 de gener, pel qual es regulen els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal en l'àmbit del Departament de Sanitat i Seguretat Social. Les dades dels malalts en tractament substitutiu renal del fitxer es destinen al registre de malalts renals de Catalunya, regulat a l'annex 1 d'aquesta Ordre. Les dades dels malalts tractats amb l'eritropoetina recombinant i l'hormona del creixement es destinen als registres gestionats en l'àmbit del Departament de Sanitat i Seguretat Social anomenats tractament farmacològic amb eritropoetina humana recombinant i tractament farmacològic amb hormona de creixement, regulats per l'Ordre SSS/249/2002, d'1 de juliol, pel qual es regulen fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal en l'àmbit del Departament de Sanitat i Seguretat Social (DOGC núm. 3678, de 16.7.2002).

Article 4

Els òrgans responsables dels fitxers regulats o modificats a l'empara d'aquesta Ordre han d'adoptar les mesures tècniques, de gestió i organitzatives per tal de garantir la confidencialitat, seguretat i integritat de les dades, així com totes les mesures necessàries destinades a fer efectius els drets de les persones afectades reconeguts a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, i en els seus desplegaments reglamentaris.

Disposició final

Única

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 1 de juliol de 2002

Eduard Rius i Pey

Conseller de Sanitat i Seguretat Social

Annex 1

Àmbit: Servei Català de la Salut.

Denominació: registre de donants i malalts en espera d'un trasplantament.

Finalitat i usos previstos: conèixer les característiques epidemiològiques dels donants i dels malalts, gestionar les llistes d'espera per un trasplantament, servir de base per a l'elaboració d'estudis clínics, epidemiològics i estadístics, i avaluar l'eficiència i l'efectivitat dels recursos assistencials emprats en aquest tractament.

Persones i col·lectius afectats: donants i malalts en espera d'un trasplantament.

Procediment de la recollida de les dades: butlleta de notificació i transmissió electrònica de dades dels centres de coordinació de trasplantament, unitats de trasplantament i laboratori d'histocompatibilitat de Catalunya.

Estructura bàsica i tipus de dades de caràcter personal: dades identificatives del donant i del malalt (nom i cognoms, codi d'identificació personal, adreça, data de naixement, número d'història clínica, número de trasplantament), sociodemogràfiques, clíniques, de diagnòstic i de tractament.

Cessions de dades previstes: Registre de malalts renals de Catalunya, Registre de trasplantament cardíac de Catalunya i Registre de trasplantament hepàtic de Catalunya, per realitzar estudis clínics i epidemiològics, i a altres professionals clínics, institucions sanitàries i societats científiques, d'àmbit estatal i internacional, sempre que sol·licitin les dades amb aquesta finalitat.

Òrgan administratiu responsable: Direcció de l'Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut.

Òrgan davant el qual es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició: Organització Catalana de Trasplantaments, de l'Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut.

Mesures de seguretat: de nivell alt.Àmbit: Servei Català de la Salut.

Denominació: Registre de malalts en espera d'un trasplantament de cèl·lules progenitores de l'hemopoesi a partir de donants no emparentats.

Finalitat i usos previstos: control de qualitat de les cerques de donants no emparentats per a malalts en espera d'un trasplantament de cèl·lules progenitores de l'hemopoesi, servir de base per a l'elaboració d'estudis clínics i epidemiològics i avaluar l'eficiència i l'efectivitat dels recursos assistencials emprats en aquest tractament.

Persones i col·lectius afectats: malalts en espera d'un trasplantament de cèl·lules progenitores de l'hemopoesi a partir de donant no emparentat.

Procediment de la recollida de les dades: butlleta de notificació i transmissió electrònica de dades dels centres de tractament i del Registre espanyol de donants de medul·la òssia (REDMO).

Estructura bàsica i tipus de dades de caràcter personal: dades identificatives del malalt (nom i cognoms, codi d'identificació personal, adreça, data de naixement, número d'història clínica, número de trasplantament), sociodemogràfiques, clíniques, de diagnòstic i de tractament.

Cessions de dades previstes: Registre espanyol de donants de medul·la òssia (REDMO), per a la cerca de donants, i a institucions sanitàries i societats científiques d'àmbit estatal i internacional, sempre que sol·licitin les dades amb aquesta finalitat.

Òrgan administratiu responsable: Direcció de l'Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut.

Òrgan davant el qual es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició: Organització Catalana de Trasplantaments de l'Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut.

Mesures de seguretat: de nivell alt.

Àmbit: Servei Català de la Salut.

Denominació: registre de trasplantament cardíac de Catalunya.

Finalitat i usos previstos: conèixer les característiques epidemiològiques dels malalts que reben un trasplantament cardíac, servir de base per a l'elaboració d'estudis clínics, epidemiològics i estadístics, i avaluar l'eficiència i l'efectivitat dels recursos assistencials emprats en aquest tractament.

Persones i col·lectius afectats: malalts que reben un trasplantament cardíac. Procediment de la recollida de les dades: butlleta de notificació i transmissió electrònica de dades facilitades pels centres que duen a terme aquest tractament, i transmissió electrònica de dades del registre de donants i malalts en espera d'un trasplantament, i del registre del conjunt mínim bàsic de dades.

Estructura bàsica i tipus de dades de caràcter personal: dades identificatives del malalt (nom i cognoms, codi d'identificació personal, adreça, data de naixement, número d'història clínica, número de trasplantament), sociodemogràfiques, clíniques, de diagnòstic i de tractament.

Cessions de dades...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR