ORDRE EMO/310/2012, d'1 d'octubre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al finançament d'un programa específic d'emprenedoria i de qualificació professional, adreçat prioritàriament a joves menors de 30 anys en situació d'atur, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, i s'obre la convocatòria de 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

L’Estratègia Europea de Lisboa de l’any 2000 es va fixar com a objectiu que Europa es convertís en l’economia del coneixement més dinàmica i competitiva del món l’any 2010; cinc anys després de la seva posada en marxa, la Comissió Europea fa un balanç i revisa el seus objectius, i estableix les seves prioritats en la Comunicació al Consell Europeu de 2005 ”Treballant junts per al creixement i l’ocupació, rellançament de l’Estratègia de Lisboa”.

En aquest context europeu, el Programa d’acció comunitària d’aprenentatge permanent 2007-2013 té per objectiu contribuir mitjançant l’aprenentatge permanent al desenvolupament de la Comunitat com a societat del coneixement avançada, amb un creixement econòmic sostenible, amb més i millors llocs de treball i més cohesió social.

L’Estratègia Europa 2020 va establir com a prioritats un creixement sobre la base del coneixement, que fos sostenible i integrador. Aquesta darrera prioritat inclou una major cohesió social i territorial i un alt nivell d’ocupació. Dins de les mesures proposades és clau habilitar les persones per adquirir noves qualificacions i adaptar-se a les noves condicions i als canvis potencials de la seva carrera professional.

Aquest programa té per finalitat qualificar i millorar l’ocupabilitat dels/de les treballadors/ores, amb especial atenció als joves menors de 30 anys que es trobin en situació d’atur, mitjançant projectes formatius que incloguin accions formatives d’emprenedoria, vinculades a certificats de professionalitat, o la capacitació professional regulada per normativa específica, ajustades a les necessitats del mercat de treball i que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses i les aspiracions de promoció professional i desenvolupament personal dels/de les treballadors/ores. Els projectes aprovats en emprenedoria es relacionaran amb altres programes endegats per la Generalitat de Catalunya amb la mateixa finalitat.

El programa s’emmarca dins de l’Estratègia Europea 2020, les orientacions del Consell Català de Formació Professional, així com el Pla general d’ocupació de Catalunya - Estratègia Catalana per a l’Ocupació 2012-2020, així com els objectius prioritaris del Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives 2012, que persegueix, entre d’altres, reduir la taxa d’atur juvenil, millorar l’ocupabilitat, donar suport a l’emprenedoria i accentuar la col·laboració públic - privada.

La Llei 3/2012, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reforma laboral ha modificat alguns dels articles del Reial decret 395/2007, de 23 de març, reconeixent als centres i entitats de formació, degudament acreditats, la possibilitat de participar directament en el sistema de formació professional per a l’ocupació. Així mateix, l’Ordre ESS/1726/2012, de 2 d’agost, ha modificat l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, per tal d’adaptar l’esmentat canvi normatiu i, alhora, ha introduït modificacions que pretenen reforçar els principis d’eficàcia i eficiència en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació.

D’acord amb el que disposa l’article 14 del Decret 182/2010, de 23 de novembre, d’ordenació de la formació professional per a l’ocupació a Catalunya, aquesta Ordre obre la convocatòria de 2012 i estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al finançament d’un programa específic d’emprenedoria i de qualificació professional, adreçat prioritàriament a joves menors de 30 anys en situació d’atur.

Atesa la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya, que estableix que el Servei d’Ocupació de Catalunya té la funció de gestionar els programes de formació professional contínua i garantir-ne la coordinació amb la formació professional reglada i ocupacional; alhora ha d’ajustar la programació d’oferta de formació professional contínua a les necessitats fixades pel Pla general d’ocupació de Catalunya i el Pla general de formació professional de Catalunya vigent, i l’article 8 de l’esmentada Llei disposa que el Servei d’Ocupació de Catalunya, per millorar l’eficiència de la seva gestió, pot establir concerts, acords, convenis o fórmules de gestió integrada o compartida amb entitats públiques o privades, constituir consorcis o crear altres entitats per gestionar i executar els serveis ocupacionals;

Atesa la Resolució 2593/2003, de 29 de juliol, per la qual es fa públic l’Acord de la Comissió de Govern per a Assumptes Econòmics de 15 de juliol de 2003, pel qual es constitueix el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el qual té com a principal objectiu el desenvolupament de la formació professional contínua com a instrument essencial per garantir la formació al llarg de la vida, l’adaptació dels/de les treballadors/ores i de les empreses a la nova societat basada en el coneixement i el manteniment de la capacitació professional dels/de les treballadors/ores en supòsits de canvis i mutacions dels processos productius, en el marc de l’Estratègia Europea d’Ocupació;

Atesa la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional;

Atès que a aquestes bases són aplicables la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament que desenvolupa la Llei general de subvencions, i el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Vista la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

Atès l’Acord del Consell General del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya de 26 de setembre de 2012 i els informes previs de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Obrir la convocatòria de 2012 i aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al finançament d’un programa específic d’emprenedoria i de qualificació professional, adreçat prioritàriament a joves menors de 30 anys en situació d’atur, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, contingudes a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

  1. Els projectes subvencionats a l’empara d’aquesta convocatòria de 2012 es finançaran amb càrrec a la partida pressupostària D/4820018/3310 per a subvencions per a la formació de treballadors/ores ocupats/ades, del pressupost del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

  2. L’import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 3.817.871,00 euros, amb la següent distribució:

    Projectes d’emprenedoria: 381.787,10 euros.

    Projectes d’agrària: 280.898.53 euros.

    Projectes de construcció: 704.503,58 euros.

    Projectes d’indústria: 895.693,78 euros.

    Projectes de serveis: 1.554.988,01 euros.

  3. Es podran redistribuir els fons desglossats en aquest article en cas que els projectes que s’aprovin no arribin a exhaurir l’import màxim establert a l’apartat 2 per a cadascuna de les línies de subvenció.

  4. El crèdit pressupostari no aplicat, per la renúncia a la subvenció d’algun dels beneficiaris, les revocacions de les subvencions o bé l’obtenció de fons addicionals, el podrà utilitzar l’òrgan concedent per modificar la subvenció atorgada als projectes ja aprovats, o bé acordar la concessió de la subvenció al sol·licitant o sol·licitants següents a aquell, en ordre de puntuació.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

  1. El termini per a la presentació de sol·licituds dels projectes formatius serà de 15 dies naturals a comptar de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

  2. Els centres i entitats que vulguin impartir accions formatives vinculades a les especialitats detallades als annexos 2 i 3, han d’estar homologades en les especialitats sol·licitades en el moment que es publiqui la convocatòria. En cas que no ho estiguin, només es tindran en compte per aquesta convocatòria els centres i entitats que hagin registrat la sol·licitud d’homologació com a molt tard 15 dies abans de la publicació d’aquesta Ordre. La resolució d’homologació ha de ser prèvia a la resolució d’atorgament.

  3. Una mateixa entitat no pot sol·licitar, a càrrec d’aquesta convocatòria, més d’un projecte formatiu per a cadascuna de les línies de subvenció establertes a l’article 2.2 d’aquesta Ordre.

  4. L’incompliment d’aquest límit comporta, per al sol·licitant que l’hagi superat, l’admissió a tràmit de la sol·licitud o sol·licituds que han estat presentades en darrer lloc. Si les sol·licituds tenen la mateixa data de presentació, no s’admetran a tràmit aquelles en les quals hi participin un nombre menor de persones treballadores.

  5. Les entitats no poden sol·licitar, en concepte de subvenció, per al finançament del projecte formatiu que presentin, una quantia que superi l’import màxim fixat per a cadascuna de les línies de subvenció establertes a l’article 2.2 d’aquesta Ordre per a la qual es presenta.

  6. Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans a què fa referència la base 16 de l’annex número 1 de les bases reguladores.

Article 4

Terminis d’execució

Els projectes formatius s’han d’executar entre la data de la Resolució d’atorgament del projecte i el 30 de setembre de 2013.

Article 5

Òrgans competents, resolució de les subvencions i recursos

  1. Les sol·licituds de subvenció per al finançament dels projectes formatius han d’anar adreçades al/a la director/a del Servei d’Ocupació de Catalunya.

  2. La instrucció del procediment de concessió de les subvencions correspon al/a la director/a del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya que, d’acord amb els resultats de la valoració del projecte formatiu i de la determinació de la quantia de la subvenció, ha de formular, mitjançant un informe, una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR