ORDRE AAM/89/2011, de 17 de maig, per la qual es declaren zones de producció de mol·luscs bivalves i gasteròpodes, equinoderms i tunicats al litoral de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/89/2011, de 17 de maig, per la qual es declaren zones de producció de mol·luscs bivalves i gasteròpodes, equinoderms i tunicats al litoral de Catalunya.

El Reglament (CE) 852/2004, del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimenticis, estableix amb caràcter general un plantejament integrat per garantir la seguretat alimentària des del lloc de producció primària fins a la introducció en el mercat o l'exportació dels productes alimentaris.

El Reglament (CE) 853/2004, de 29 d'abril de 2004, pel qual s'estableixen normes específiques d'higiene dels aliments d'origen animal, i el Reglament (CE) 854/2004, de 29 d'abril de 2004, pel qual s'estableixen normes específiques per a l'organització de controls oficials dels productes d'origen animal destinats al consum humà, fixen el marc legal de referència en relació al control de les zones de producció de mol·luscs i altres invertebrats marins.

Concretament, el Reglament (CE) 853/2004 estableix els requisits exigits als mol·luscs bivalves, i el Reglament (CE) 854/2004 estableix l'obligació dels estats membres de vetllar per què la producció i la comercialització dels mol·luscs bivalves, equinoderms, tunicats i gasteròpodes marins vius es sotmetin als controls oficials que fixa el propi Reglament.

D'altra banda, el Reglament (CE) 854/2004 esmentat estableix l'obligació de l'autoritat competent d'efectuar una classificació de les zones de producció i reinstal·lació, d'acord amb l'establert en l'annex II.

Aquest nou marc normatiu comunitari fa necessària la revisió de les zones de producció que s'havia efectuat mitjançant l'Ordre del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de 20 de setembre de 2000, per la qual es declaren les zones de producció de mol·luscs i altres invertebrats marins al litoral de Catalunya.

L'Estatut d'autonomia estableix en l'article 119.3 la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de regulació i gestió del marisqueig i l'aqüicultura i l'establiment de les condicions per practicar-los, i també la regulació i la gestió dels recursos, i l'article 162.3.b) de l'Estatut estableix la competència compartida sobre sanitat animal amb efectes sobre la salut humana i la sanitat alimentària.

La Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, estableix en l'article 88 entre els objectius generals de millorar les condicions de venda de la producció, el de millorar la salubritat i la higiene dels productes, i l'article 89 estableix que el departament competent en matèria de pesca i acció marítimes intervé en la comercialització dels productes de la pesca, l'aqüicultura i el marisqueig, entre d'altres, fent complir la normativa vigent en aquesta matèria.

El Decret 9/1987, de 15 de gener, sobre cria i recollida de marisc, d'acord amb l'establert en la disposició derogatòria de la Llei 2/2010, de 18 de febrer, resulta aplicable en tot allò que no contradigui el disposat en l'esmentada Llei.

Alhora, cal també adequar la present disposició al que estableixen el Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 48/2011, de 4 de gener, d'estructuració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

En l'elaboració d'aquesta disposició han estat consultades les confraries de pescadors/es i les organitzacions de productors/es afectades a través de la comissions d'aqüicultura, de comercialització i de pesca del Consell de Pesca i Afers Marítims, i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària.

En conseqüència, d'acord amb l'establert en la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i en la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

S'aprova la relació de zones de producció de mol·luscs bivalves i gasteròpodes, equinoderms i tunicats en el litoral de Catalunya que figura a l'annex d'aquesta Ordre i la seva classificació al efectes de garantir el control de les zones de producció de mol·luscs i altres invertebrats marins, d'acord amb el que preveu el Reglament (CE) 854/2004, del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR