DECRET 219/2008, d'11 de novembre, pel qual s'estableix el calendari de vacunacions sistemàtiques.

Fecha de Entrada en Vigor13 de Noviembre de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

219/2008, d'11 de novembre, pel qual s'estableix el calendari de vacunacions sistemàtiques.

El primer calendari de vacunacions de Catalunya es va publicar l'any 1980 mitjançant la Resolució de 8 de febrer de 1980 del director general de Promoció de la Salut, un cop transferides a la Generalitat de Catalunya les competències en matèria de promoció de la salut. L'any següent es va aprovar el Pla de vacunacions sistemàtiques, mitjançant el Decret 157/1981, de 19 de juny, que va fixar criteris per a la planificació, ordenació, execució i avaluació d'aquest Pla i va establir com a calendari de vacunacions del Pla l'aprovat mitjançant la Resolució de 8 de febrer de 1980, abans esmentada. Des d'aleshores, el calendari de vacunacions sistemàtiques va ser modificat en diverses ocasions, primer mitjançant les resolucions del director general de Promoció de la Salut de 31 de juliol de 1987 i de 15 d'abril de 1988, i, posteriorment, per l'Ordre de 19 d'agost de 1992. A partir de l'any 1999, el calendari de vacunacions sistemàtiques es va establir mitjançant el Decret 60/1999, de 9 de març, pel qual s'estableix el calendari de vacunacions sistemàtiques. Aquest Decret ha estat objecte de modificacions posteriors mitjançant el Decret 318/2000, de 27 de setembre; el Decret 135/2002, de 30 d'abril; el Decret 247/2005, de 8 de novembre, i el Decret 54/2007, de 6 de març. Els canvis en el calendari estan motivats per la conveniència d'utilitzar en cada moment les pautes vacunals més adients, d'acord amb les circumstàncies epidemiològiques i els coneixements científics de què es disposa, així com per la incorporació de noves vacunes.

L'augment dels coneixements en vaccinologia i la disponibilitat d'un nombre més gran de vacunes han propiciat una acceleració dels canvis en les vacunes i pautes recomanades, que cada vegada son més freqüents. Per aquest motiu, és necessari que el calendari de vacunacions estigui en un procés permanent de revisió, de manera que, mitjançant aquest Decret es faculta la persona titular del departament competent en matèria de salut per efectuar en el calendari les modificacions o actualitzacions sobre les pautes vacunals que s'hi regulen que requereixin una revisió per adaptar-se als nous requeriments científics i epidemiològics i que no comportin la introducció de noves vacunes. Aquestes modificacions s'hauran d'efectuar d'acord amb les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions del departament competent en matèria de salut, i tenint en compte la disponibilitat de recursos pressupostaris per tal d'implementar aquestes recomanacions.

En relació amb les vacunes que s'han d'administrar, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va acordar el 10 d'octubre de 2007, per unanimitat, la inclusió de la vacuna contra el virus del papil·loma humà en els calendaris de vacunacions sistemàtiques de les comunitats autònomes, de manera que va ratificar l'acord de la Comissió de Salut Pública de 26 de setembre. L'acord ha recomanat la vacunació de les adolescents d'una única cohort en edat compresa entre els 11 i els 14 anys, i que es faci efectiva abans de finalitzar l'any 2010, segons les necessitats, prioritats i logística de cada comunitat autònoma.

Amb el nom genèric de virus del papil·loma humà (VPH) es designa un grup de virus, àmpliament difosos en totes les poblacions, que infecten les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR