DECRET 186/2013, de 25 de juny, del procediment d'elaboració de candidatures de béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en la Llista del patrimoni mundial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

La Convenció per a la protecció del patrimoni mundial, cultural i natural, ratificada per l’Estat espanyol, preveu l’obligació dels estats part d’identificar, protegir, conservar, rehabilitar i transmetre a les generacions futures el patrimoni cultural i natural situat en el seu territori.

El Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO decideix sobre la inscripció de béns del patrimoni cultural i del patrimoni natural en la Llista del patrimoni mundial, per a la qual cosa és necessari que el bé tingui un valor universal excepcional. Cadascun dels estats part de la Convenció ha de presentar al Comitè del Patrimoni Mundial un inventari dels béns del patrimoni cultural i natural situats en el seu territori i aptes per ser inclosos en la Llista del patrimoni mundial. A l’Estat espanyol, correspon a cada comunitat autònoma la selecció dels béns del seu territori susceptibles de ser declarats patrimoni mundial per a la seva inclusió en la Llista indicativa de l’Estat espanyol, que aprova el Consell del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura.

Aquest Decret regula el procediment per elaborar candidatures de béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en la Llista del patrimoni mundial. El procediment es pot iniciar d’ofici o a sol·licitud de qualsevol persona física i jurídica que justifiqui el valor universal excepcional del bé objecte de la candidatura. S’exigeix l’informe preceptiu i vinculant del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català per resoldre favorablement la presentació d’una candidatura per formar part de la Llista indicativa de l’Estat espanyol.

Aquest Decret també preveu que el departament competent en matèria de cultura elabori un protocol tècnic per a la preparació de les candidatures esmentades, que permetrà implementar criteris objectius i tècnics que afavoreixin la transparència i siguin valedors d’una garantia jurídica en la decisió de quins béns poden ser objecte d’aquesta proposta. Al mateix temps, es pretén aconseguir que les propostes plantejades des de Catalunya tinguin prou solvència per poder formar part de la Llista indicativa de l’Estat espanyol. Per aquest motiu la memòria justificativa de les candidatures s’ha d’elaborar d’acord amb els criteris del protocol tècnic i ha d’incloure aspectes fonamentals per a l’aprofitament dels potencials científics, de gestió cultural i d’impacte positiu en els territoris.

Per tot això, de conformitat amb l’article 26.e) de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta del conseller de Cultura, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és regular el procediment d’elaboració de candidatures de béns que formen part del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR